Donna Medical Center
Centru de Excelență
Dedicat sănătății femeii
Blog » Articole utile » Sâni » Mastoza fibro-chistică

Mastoza fibro-chistică

4 (pagina) - Mastoza_fibrochistic_23954.jpg

LIKE US ON FACEBOOKȚi s-a întâmplat să simți ceva neobișnuit la autopalparea lunară? Șau mai mult, să ai dureri surde la nivelul sânilor în preajma menstruației? 

Cel mai probabil suferi de mastoză fibro-chistică, o afecțiune des întâlnită la femei, însă, pentru siguranța ta este bine să primești un diagnostic corect de la un medic senolog expert.

Ce este mastoza fibrochistică? 


Mastoza fibrochistică are diferite denumiri precum: mastopatie fibrochistică, displazie mamară, mastoză chistică, modificari fibro-chistice. Mastoza fibro-chistică este o modificare benignă a glandei mamare. Este foarte frecvent întalnită, astfel încât unii o consideră ceva obișnuit. De fapt, este o modificare complexă, ce poate să cuprindă numeroase tipuri de modificări celulare; cel mai frecvent însă se însoțește de prezența de chisturi mamare (microchisturi și macrochisturi).

De ce apare și care sunt factorii de risc?

Mastoza fibrochistică apare la aproximativ 60% dintre femei și incidența este și mai mare la femei între 20 și 40 ani. Involuează natural la menopauză (se reduce).

Cauza mastopatiei fibro-chistice (displazie mamară, mastoză chistică, modificări fibro-chistice) nu este pe deplin cunoscută; este dependentă de hormonii ovarieni (se pare ca este datorată unui hiperestrogenism.

Chisturile mamare odată apărute nu dispar. Pot să crească sau să scadă în dimensiuni; uneori creșterea este bruscă și atunci chistul devine brusc palpabil și dureros. Acest lucru se poate întâmpla mai ales premenstrual.

Chisturile se pot mări brusc și atunci când suferă un proces de inflamație; în aceste cazuri examenul clinic și mamografia pot să fie fals pozitive pentru o leziune suspectă; ecografia mamară poate însă să îndeparteze suspiciunea și să stabilească diagnosticul de chist cu fenomene inflamatorii.

Cum poți să previi mastoza fibrochistică?

Mastopatia fibro-chistică (displazie mamară, mastoza chistică, modificări fibro-chistice) nu poate fi prevenită. Durerea sau disconfortul provocat însă de către aceasta poate fi diminuat prin:
 • Reducerea consumului de cofeină și teină (cafea, ciocolată, coca-cola, ceai negru)- cel putin premenstrual și în timpul menstruației
 • Evitarea sutienelor cu balene metalice sau a sutienelor strâmte
 • Utilizarea de compuși progesteronici (progestogel) sau antiinflamatorii de uz local în perioada premenstruală.
Sunt necesare: 
1) autopalpare lunară postmenstruală
2) examinarea clinică de către medicul specialist senolog, în afara controlului de rutină, în cazul:
 • apariției unei formațiuni noi sau modificării uneia vechi
 • modificării mamelonului
 • modificării dimensionale asimetrice a unui sân
 • apariției unei scurgeri mamelonare unilaterale 
3) ecografia mamară sau mamografia anuală, în funcție de vârstă, istoricul familial și recomandările medicului tău senolog

Ce simți la palpare?

Mastopatia fibro-chistică (displazie mamară, mastoza chistică, modificări fibro-chistice) determină apariția și palparea unor formațiuni nodulare rotund-ovalare cu contur neted, de consistență elastică, mobile pe planurile adiacente. 

Iată ce simptome trebuie să te trimită la doctor:

4 (pagina) - Mastoza_fibrochistic_22028.jpgSimptomele determinate de mastopatia fibro-chistică (displazie mamară, mastoză chistică, modificări fibro-chistice) sunt:
 • Consistența crescută și neregulată a țesutului mamar, difuză sau pe o porțiune, mai evidentă la nivelul cadranelor supero-externe, cu precadere premenstrual;
 • Senzația de greutate a glandei mamare;
 • Durere surdă, sensibilitate crescută; durerea se exacerbează premenstrual și se reduce după menstruație;
 • Prurit în regiunea areolară; Simptomatologia poate să varieze foarte mult de la o persoană la alta și de la un ciclu la altul.
Ce investigații trebuie să faci?

Mastoza_fibrochistica.jpgPentru diagnosticul mastopatiei fibro-chistice (displazie mamară, mastoză chistică, modificări fibro-chistice) sunt necesare:

1. Ecografia mamară:
 • ca examen de prima intenție la femei sub 40 ani
 • (sau la femeile însărcinate /care alăptează)
 • complementară mamografiei la femeile de peste 40 ani 
 • (în cazul sânilor denși, unde sensibilitatea mamografiei scade sau în cazul unor modificări mamografice)
2. Mamografia la femei peste 40 ani.

3. Sonoelastografia mamară (elastografia). În unele cazuri, pentru diferențierea unor chisturi complicate de formațiuni solide sau a unor tumori benigne de tumori maligne (cancer mamar) este utilă sonoelastografia mamară, prin măsurarea elasticității acestor formațiuni raportate la tesutul mamar sănătos.

4. Puncția aspirativă cu ac fin. În cazul unor chisturi de dimensiuni mari sau complicate, pentru diagnostic sau pentru eliminarea durerii se folosește această metodă.

5. Puncția biopsie cu ac gros care se folosește în cazul unor formațiuni cu caractere suspecte sau nedeterminate.

Dacă vrei să vorbești cu un consilier specializat și să primești recomandări pentru diagnosticarea nodulilor tăi sau durerilor tale de sâni la Centrul de Excelență pentru diagnosticul afecțiunilor mamare și ginecologice, programează-te acum pentru
                                                    

 
Donna Medical Center
Centru de Excelență
Dedicat sănătății femeii

De ce să aleg Donna?

Serviciile și Echipa

Blogul Donna

© Copyright 2016 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții
Excelență în servicii Excelență în servicii
de diagnostic
Medici ultraspecializați Medici ultraspecializați
în sănătatea feminină
Aparatură ultraperformantă Aparatură high-end,
ultraperformantă
Diagnostic de încredere Diagnostic corect,
precoce și de încredere
Check-up complet Check-up complet
în 60 de minute