Cancerul de sân: mit vs. realitate (2)
Articol realizat cu ajutorul Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar Imagistică Medicală în data 10 Ianuarie 2018
10. Mit: Nu poți face cancer de sân după o mastectomie
Realitatea: Unele femei fac cancer de sân după o mastectomie sau tumoră inițială s-a răspândit. Femeile cu risc ridicat de cancer de sân, care fac mastectomia ca măsură preventivă, au o șansă mică de a face cancer de sân. După mastectomia profilactică, riscul unei femei de a dezvolta cancer de sân este redus cu o medie de 90%.
11. Mit: istoricul familial al tatălui tău nu afectează riscul de face cancer de sân la fel de mult ca istoricul familiei mamei tale
Realitatea: Istoricul familial al tatălui tău este la fel de important ca și cel al mamei tale în înțelegerea riscului. Pentru a afla mai multe despre riscul care decurge din partea familiei tatălui tău, este necesar să fie urmărite întâi femeile. Bărbații fac și ei cancer de sân, însă femeile sunt mai vulnerabile. Pentru a evalua riscurile atunci când urmărești istoricul întregii familii, sunt importante și tipurile de cancer asociate bărbaților (cum ar fi cel de prostată sau cancer de colon).
12. Mit: Cofeina cauzează cancer de sân
Realitatea: Nu a fost identificată o legătură de cauzalitate între consumul de cofeină și riscul de a dezvolta cancer de sân. Mai mult, unele cercetări sugerează că poate reduce de fapt, riscul.
13. Mit: Dacă ai risc mare de a face cancer de sân, sunt puține lucruri pe care le poți face în afară de a urmări semnele
Realitatea: Există multe lucruri pe care femeile le pot face pentru a reduce riscul lor, inclusiv pierderea în greutate dacă sunt obeze, realizarea unui program de exerciții fizice regulate, reducerea sau eliminarea consumului de alcool, examinarea riguroasă a propriilor sâni, examene clinice regulate, mamografia, ecografia. Unele femei cu risc ridicat aleg să facă o mastectomie profilactică pentru a reduce riscul de a face cancer la sân cu aproximativ 90%.
14. Mit: Mamografiile anuale te expun la radiații atât de mult, încât acestea cresc riscul de cancer
Realitatea: Deși este adevărat că radiația X este utilizată în mamografie, valoarea este atât de mică încât orice riscuri asociate sunt mici în comparație cu beneficiile preventive în urma acestei metode. Mamografia poate detecta nodulii înainte ca aceștia să fie simțiți sau observați, iar cu cât sunt mai devreme descoperiți, cu atât mai mari sunt șansele de supraviețuire. După vârsta de 40 de ani, fiecare femeie trebuie să facă o mamografie de screening o dată la 1 - 2 ani (în funcție de risc).
15. Mit: Puncțiile aspirative cu ac fin pot perturba celulele canceroase și determină răspândirea acestora în alte părți ale corpului
Realitatea: Nu există nicio dovadă concludentă pentru această afirmație. Un studiu din 2004 nu a constatat răspândirea crescută a cancerului în rândul pacientelor ce au facut puncții aspirative cu ac fin, comparativ cu cele care nu au efectuat procedura.
16. Mit: Scoaterea întregului sân îți oferă o șansă mai bună de a supraviețui cancerului la sân decât o mastectomie parțială urmată de radioterapie adjuvantă
Realitatea: Ratele de supraviețuire sunt aproximativ aceleași pentru femeile care au mastectomie și pentru femeile care aleg opțiunea de a scoate doar o parte din sân și de a urma un tratament cu radiații după intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, există unele cazuri, cum ar fi prezența genelor BRCA sau unele tumori deosebit de mari, când mastectomia parțială urmată de radioterapie nu poate fi o opțiune de tratament.
17. Mit: Femeile supraponderale au același risc de cancer la sân ca alte femei
Realitatea: Riscul de a dezvolta cancer de sân crește pentru femeile supraponderale sau obeze, mai ales post-menopauză sau dacă au luat în greutate mai târziu în viață. Este foarte important să faceți mișcare și exerciții fizice în mod regulat.
18. Mit: Cancerul de sân poate fi prevenit
Realitatea: Din păcate cancerul de sân nu poate fi prevenit, dar poate fi descoperit precoce. Deși este posibil să fie identificați factorii de risc (cum ar fi istoria familiei și mutațiile genetice moștenite) și să faceți modificări ale stilului de viață care pot reduce riscul de a dezvolta cancer la sân (reducerea sau eliminarea consumului de alcool, reducerea greutății, organizarea unui program de exerciții fizice regulate), aproximativ 70 % dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân nu au factori de risc identificabili. De aceea este extrem de important să mergi periodic la medicul specialist pentru a face controale și examene de screening.
Înscrie-te acum pentru recomandări și asistență gratuite, iar specialiștii noștri te vor contacta în cel mai scurt timp pentru a te ajuta să ai grijă de sănătatea ta! Diagnosticarea precoce salvează vieți!
Cele mai citite
Virusul HPV – tot ce trebuie să știi
Torsiunea Ovariană: cauze, simptome și tratament
Ghid complet al metodelor contraceptive
Ecografia transvaginală – Tot ce trebuie să știi
Testul de sarcină – Tot ce trebuie să știi dacă bănuiești că esti însărcinată
Nodulii la sân: Ghid complet
Durerea de sâni (mastodinie)
Semnele și simptomele cancerului mamar
Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân
Sindromul ovarelor polichistice
Testul Babeș- Papanicolau: Ghid complet
Chisturile ovariene: diagnostic și tratament
Analize recomandate în timpul sarcinii
Metode contraceptive
Cancer col uterin - simptome
Cancer ovarian. Simptome și factori de risc
Fibromul uterin
Adenomul hipofizar
Endometrioza
