Densitatea sânilor: Ce este, cum se măsoară și ce implicații are pentru sănătatea mamară
Articol realizat cu ajutorul Dr. Beatrice Median - Medic primar Imagistică medicală în data 24 Mai 2024Sănătatea mamară este un aspect important al bunăstării generale a unei femei, iar densitatea sânilor joacă un rol esențial în acest context.
Densitatea sânului reflectă raportul dintre cele 3 tipuri de țesut din sân: fibros (de susținere), glandular și grăsime, descriind proporția fiecăruia dintre aceste componente. Sânul dens are un conținut mai mare de țesut fibros și glandular (denumit țesut fibroglandular) în comparație cu conținutul de grăsime. Aspectul dens al sânului este normal și relativ frecvent întâlnit, aproape jumătate dintre femeile cu vârsta de 40 ani și peste, prezintă sân dens la mamografie.
Densitatea sânului însă se poate modifica în timp. Aceasta scade odată cu înaintarea în vârstă, odată cu reducerea nivelului de estrogen și creșterea în greutate sau poate crește în menopauză dacă femeile urmează un tratament de substituție hormonală.
Femeile însărcinate și cele care alăptează au o densitate mai mare a sânilor datorită nivelului ridicat de estrogen, iar cele cu greutate corporală redusă au de asemenea sâni denși datorită țesutului adipos slab reprezentat.
În acest articol, vom explora în detaliu ce reprezintă densitatea sânilor, modalitățile de măsurare, precum și implicațiile acesteia pentru sănătatea mamară.
Cum se măsoară densitatea sânilor?
Densitatea sânilor nu poate fi determinată prin modul în care arată sânii sau se simt la palpare, dar se poate cuantifica la mamografie (mamografie simplă, digitală sau mamografie digitală cu tomosinteză 3D).
Astfel, sânii pot fi: grăsoși omogen (tip ACR a, sub 25% țesut fibroglandular), grăsoși heterogen (tip ACR b, între 25-50% țesut fibroglansular), cu densitate crescută heterogenă (tip ACR c, peste 50% țesut fibroglandular) și cu densitate crescută omogenă (tip ACR d, peste 75% țesut fibroglandular).
În cazul sânilor denși unele leziuni pot fi mascate sau incomplet caracterizabile la examinarea mamografică (inclusiv cea cu tomosinteză 3D) și este necesară completarea investigațiilor cu o examinare ecografică sau de tip IRM mamar cu substanță de contrast.
Pentru femeile sub vârsta de 40 ani, cele însărcinate sau cele care alăptează, ecografia mamară este investigația de primă intenție.Ecografia mamară este non-invazivă, non-iradiantă, accesibilă și aduce informații importante privind conturul, structura (solidă sau chistică) sau vascularizația unei formațiuni.
Examinarea RMN(IRM) mamară vine în completarea mamografiei și ecografiei, atunci când este necesar sau în anumite cazuri particulare.
Aceste examinări (ecografia, RMN-ul mamar) nu înlocuiesc mamografia, dar ajută la creșterea procentului de detecție a leziunilor mamare de mici dimensiuni, respectiv a tumorilor în stadii precoce îndeosebi în cazul sânilor cu densitate crescută.
Pentru a menține o sănătate mamară optimă, este esențial să cunoaștem opțiunile de investigare disponibile pentru sânii cu densitate crescută.
Ce impact are densitatea sânilor asupra riscului de cancer de sân?
Un aspect important al acestui articol este legătura dintre densitatea sânilor și riscul de cancer de sân.
Numeroase studii indică faptul că există o legătură directă între densitatea sânilor și riscul de cancer de sân. Modificările în timp ale densității pot fi semnificative, influențând probabilitatea de dezvoltare a cancerului mamar. Studiile arată că femeile cu sâni denși au un risc mai mare de a dezvolta anumite forme de cancer de sân.
De asemenea, abilitatea mamografiei de a detecta tumori mamare scade pe măsură ce densitatea țesutului crește. Această diminuare a sensibilității se datorează în principal suprapunerii țesutului dens, care este opac la radiații, peste eventualele formațiuni tumorale, creând astfel o dificultate în identificarea acestora în imagini.
Concluzii:
- Densitatea sânilor este un aspect determinant în sănătatea mamară și merită o atenție specială. Înțelegerea acestui factor și adoptarea unui regim de monitorizare corespunzător pot avea un rol esențial în prevenirea și gestionarea riscului de cancer mamar. Este recomandat să discuți cu medicul tău pentru evaluare personalizată și consiliere în funcție de particularitățile corpului tău. Sănătatea mamară contează și poți acționa pentru a o menține în cea mai bună formă posibilă!
- Prin aceste demersuri, sperăm să contribuim la creșterea gradului de conștientizare și la îmbunătățirea gestionării sănătății mamare, cu scopul final de a reduce incidența și impactul cancerului de sân. Așa că, ia inițiativa și acționează astăzi pentru un viitor mai sănătos!
Sănătatea este în mâinile tale, iar pașii mici pot face o diferență semnificativă! Apelează la Centrul Specializat în Patologia Mamară.