Preventia la femei
Articol realizat cu ajutorul Dr. Cristian Nicolae - Medic primar Imagistică medicalăDe cele mai multe ori testul potrivit la momentul potrivit este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră. Testele de prevenție pot descoperi boli precum cancerul sau diabetul în faze incipiente, de cele mai multe ori înainte să existe orice simptom, în acest moment boala fiind mai ușor de tratat. Ce teste trebuie să facem depinde de vârsta la care ne aflăm, dar și de factorii de risc pe care îi avem moșteniți.
Cancerul de sân (cancerul mamar)
Detectarea din timp a cancerului de sân crește considerabil șansa de supraviețuire. Cu cât este mai mic nodulul canceros când este descoperit, cu atât sunt mai mari șansele să fie vindecabil. De asemenea, de la un nodul malign de mici dimensiuni este mai puțin probabil ca boala canceroasă să se fi răspândit spre ganglionii limfatici și spre alte organe, precum plămânii sau creierul.
Ecografie mamară bilaterală. Dacă aveți între 20 și 40 de ani trebuie să faceți anual ecografie mamară bilaterală și un control al sânilor la specialistul senolog.
Mamografia bilaterală trebuie efectuată la 1-2 ani interval la femeile de peste 40 ani. Riscul de a dezvolta cancer de sân se mărește considerabil după vârsta de 40 de ani. Prin mamografie se pot depista mase cu trei ani înainte ca acestea să poată fi palpabile. Atunci când sânii au structura densă la mamografie, aceasta trebuie completată cu ecografie mamară. Uneori este necesară și sonoelastografie (elastografie) pentru a diferenția nodulii benigni de cei maligni.
Cancerul de col uterin
Infecțiile cu virusul papilloma uman (HPV) sunt factorul major de risc pentru cancerul de col uterin. Testele de rutină îl pot depista din timp, când acesta este ușor tratabil. În cazul în care celule precanceroase sunt găsite pe suprafața colului uterin, acestea trebuiesc îndepărtate înante de a se transforma în cancer.
Testul Babeș-Papanicolau. Medicul colectează mostre de celule de pe colul pacientei, acestea sunt examinate în laborator pentru a depista celule canceroase sau precanceroase. Testul PAP este foarte eficient în prevenirea sau depistarea din timp a cancerului de col uterin; el trebuie să fie efectuat de două ori pe an începând cu vârsta de 21 de ani.
Osteoporoza și Fracturile Osoase
Osteoporoza este o boală prin care oasele devin fragile și slabe. Este cauzată de pierderea masei osoase, care este accelerată la femei după menopauză. Primele simptome sunt fracturile osoase care pot apărea în urma unor lovituri minore. Osteoporoza este o boală care afectează mai mult de jumătate din persoanele cu vârsta peste 50 de ani, dar care se poate atât preveni, cât și trata.
Testul numit Osteodensitometrie poate măsura densitatea minerală a oaselor și poate detecta osteoporoza înainte ca fracturile să apară. Testarea densității osoase este recomandată pentru toate femeile care au depășit vârsta de 65 de ani, dar și pentru cele mai tinere cu risc de osteoporoză ridicat.
Cancerul de piele
Cel mai periculos tip de cancer de piele este melanomul, deoarece afectează celulele care produc pigmentarea pielii. Unele persoane pot avea un risc ridicat de a dezvolta melanom, dar acest risc crește odată cu expunerile prelungite la soare și arsurile solare.
Societatea Americană de Cancer și Academia Americană de Dermatologie recomandă auto-examinarea periodică pentru a vedea dacă apar pe piele alunițe noi sau dacă alunițele vechi își modifică forma, culoarea și mărimea. De asemenea, colentroale regulate la dermatolog sau la medicul de familie ar trebui să includă această examinare a pielii pentru a vedea dacă au survenit modificări.
Cele mai citite
Virusul HPV – tot ce trebuie să știi
Torsiunea Ovariană: cauze, simptome și tratament
Ghid complet al metodelor contraceptive
Ecografia transvaginală – Tot ce trebuie să știi
Testul de sarcină – Tot ce trebuie să știi dacă bănuiești că esti însărcinată
Nodulii la sân: Ghid complet
Durerea de sâni (mastodinie)
Semnele și simptomele cancerului mamar
Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân
Sindromul ovarelor polichistice
Testul Babeș- Papanicolau: Ghid complet
Chisturile ovariene: diagnostic și tratament
Analize recomandate în timpul sarcinii
Metode contraceptive
Cancer col uterin - simptome
Cancer ovarian. Simptome și factori de risc
Fibromul uterin
Adenomul hipofizar
Endometrioza
