Sarcina oprită în evoluție
Articol realizat cu ajutorul Dr. Irina Oproiu - Medic primar Obstetrică-Ginecologie
Un fenomen cu o frecvență mai mare în special la femeile care rămân însărcinate la vârste de peste 35 de ani, sarcina oprită în evoluție este traumatizantă nu doar pentru gravidă ci și pentru cei din jurul său. Care sunt simptomele dar și cum poate fi prevenită, în cele ce urmează.
Ce cauzează sarcina oprită în evoluție?
Cauze genetice. În cazul sarcinilor oprite din evoluție în trimestrul I, 50% din țesutul eliminat conține anomalii cromozomiale, iar în cazul sarcinilor oprite din evoluție in trimestrul al II-lea, tesutul eliminat conține anomalii cromozomiale în proporție de aproximativ 20%. Anomaliile cromozomiale sunt corelate în primul rând cu vârsta mamei, statisticile arătând că după vârsta de 35 de ani incidența sarcinilor oprite în evoluție este mult mai mare decât la femeile sub 35 de ani.
Dezechilibre estro-progestative cu efecte asupra decidualizării.
Defectele de duct Mullerian pot determina oprirea în evoluție a sarcinii în semestrul al II-lea.
Fibroamele uterine au în general o evoluție imprevizibilă în timpul sarcinii, putând provoca oprirea acesteia în evoluție, mai ales dacă se află în apropierea locului unde este implantat embrionul sau dacă vascularizația placentei este afectată.
Sinechiile uterine pot impiedica implantarea embrionului și pot afecta dezvoltarea unei sarcini în primele săptămâni
Incompetența / insuficiența cervicală tradusă prin dilatarea prematură a orificiului cervical poate cauza pierderea sarcinii în trimestrul al II-lea si al III-lea
Diabet zaharat
Sindrom trombofilic
Infecții
Hipotiroidism sau hipertiroidism
Din nefericire, există riscul ca să se repete și la a doua sarcină oprirea in evolutie, de aceea este imperios necesar să stabilim cauza opririi în evoluție pentru a trata cauza înainte de o nouă sarcina. Din păcate, practica medicală arată că o treime din cazuri rămân nediagnosticate etiologic.
Cum identifici sarcina oprită în evoluție?
- Sângerări mai mult sau mai puțin abundente (de culoare maro închis, stacojiu, roșu)
- Dureri surde sau acute în zona inferioară a abdomenului și pot fi resimțite și în labii, anus sau perineu
Ce trebuie să faci?
Dacă te confrunți cu vreunul din simptomele de mai sus și te temi pentru viitorul bebelușului tău, este recomandat să soliciți un examen ecografic care poate pune diagnosticul în afara oricărei simptomatologii clinice! De asemenea, în cazul suspiciunii de sarcină oprită în evoluție se dozează și nivelul beta-hCG, care scade progresiv de la o zi la alta.