Ce este herpesul si cum putem trata aceasta afectiune?
Cu siguranță te-ai întrebat de multe ori ce e cu formațiunile dureroase care apar în jurul gurii, pe care le numim ”herpes” – ce sunt, de ce apar și cum poți scăpa de ele.
Herpesul bucal este declanșat de virusul Herpes Simplex 1, iar primul contact cu acesta are loc, de obicei, în copilărie. Se poate transmite de la alți purtători, prin contact direct, sau prin folosirea unor obiecte contaminate (folosirea aceluiași prosop, aceleiași periuțe de dinți, o sticlă de apă din care a băut o persoană purtătoare). Ulterior, virusul poate rămâne în stare latentă toată viața, fără simptome, ori poate recidiva în anumite perioade.
Deși în general este asimptomatică, erupția virusului poate fi precedată de înroșirea zonei și senzații de arsură sau mâncărime. Ulterior, în zona afectată apar structuri de vezicule dureroase, umplute cu lichid transparent, care se vor sparge și vor forma o crustă gălbuie. Zona este afectată în acest fel în jur 7-14 zile, după care crusta cade, fără să lase cicatrici.
În general, specialiștii susțin că factorii declanșatori ai virusului sunt oboseala, stresul, o stare generală de rău, sistemul imunitar slăbit, expunerea îndelungată la soare sau vânt, un traumatism în regiune sau schimbările hormonale, deși nu eliminăm din această listă nici temperaturile scăzute.
Din păcate, nu s-a descoperit încă antidotul pentru acest virus, care rămâne ancorat în nervi. Apariția herpesului nu poate fi împiedicată, însă există tratamente care ameliorează simptomele și grăbesc vindecarea. Pentru a acționa eficient, acestea trebuie aplicate cât mai devreme în cursul declanșării virusului, încă de la apariția primelor semne (sensibilizarea pielii în zona gurii, mâncărime, roșeață). Puteți utiliza creme ce au în compoziție aciclovir sau panciclovir ori plasturi pentru herpes. În cazuri severe, când sistemul imunitar este compromis sau apar complicații, medicul poate recomanda tratament cu pilule antivirale.