[Infografic] Ghid de Prevenție pentru Sănătatea Femeii
Articol realizat cu ajutorul Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar Imagistică MedicalăȚi-ai pus vreodată una din următoarele întrebări: „urmez un program de screening corect?”, „ce investigații anuale ar trebui să fac ca să fiu sigură că sunt bine?”.
Din experiența noastră cu mii de paciente, am realizat că cele mai multe dintre acestea nu știu care sunt controalele medicale de rutină recomandate pentru ele și cât de des ar trebui să le facă.
Această situație este ușor de explicat: suntem obișnuiți să ne luăm după ce fac cei din apropierea noastră sau ni se pare cel mai comod să dăm un telefon medicului de familie și să îl întrebăm ce analize să facem anul acesta.
Totuși, este bine să primești recomandări personalizate de la specialiști în sănătatea femeilor, pentru a evita timp și bani irosiți cu investigații inutile sau prea dese și în același timp, ca să fii sigură că faci prevenție într-un mod corect.
Ce investigații recomandă specialiștii în funcție de vârstă?
- Anual, specialiștii recomandă indiferent de vârstă să faci analize de sânge și să mergi la un control de medicină internă. Acestea au rolul de a evalua starea de sănătate generală și de a identifica eventuale probleme cu organele interne.
După ce ți-ai făcut verificarea generală, este important să îți faci singură autoexaminarea lunară a sânilor, pentru a sesiza eventuale modificări.
Apoi asigură-te că ești bine cu ajutorul investigațiilor ginecologice și mamare, care au rolul foarte important de a depista precoce afecțiuni frecvente la femei, înainte apariției simptomelor și practic salvează vieți.
- Dacă ai până în 30 de ani, mergi anual la o consultație ginecologică, însoțită de o ecografie transvaginală. Analizele cele mai importante sunt testul Babeș-Papanicolau și examenul de secreție vaginală. Prin acest set de investigații ginecologice, medicul poate descoperi precoce unele afecțiuni ginecologice sau unele stări anormale, evitându-se situațiile dificile sau complicațiile ce pot apărea în timp.
Pentru verificarea sânilor, efectuează anual o consultație senologică la ginecolog și o dată la 3 ani, asigură-te că ești bine printr-o ecografie mamară - examinare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor, folosită pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor sânului.
- Dacă ai între 30 și 40 de ani, fă toate investigațiile de mai sus, însă mergi anual pentru ecografia mamară: afecțiunile mamare sunt mai frecvente pe măsură ce înaintezi în vârstă. În plus, îți recomandăm să faci testul HPV la fiecare 3 ani - acest test detectează virusul Human Papillomavirus, ce provoacă peste 98% din cancerele de col uterin.
- După 40 de ani, urmează aceleași proceduri, însă foarte important, adaugă mamografia - cea mai importantă investigație în diagnosticul precoce al afecțiunilor mamare, inclusiv al cancerului de sân, pentru toate categoriile de femei (cu risc obișnuit de cancer mamar și cu risc crescut de cancer mamar).
Citește: De ce mamografia este metoda de screening gold-standard la femeile peste 40 de ani.
Algoritm de screening recomandat pentru paciente asimptomatice
Atenție! Recomandările reprezintă câteva direcții orientative în funcție de care trebuie să te ghidezi în efectuarea controalelor de rutină. Totuși, există o legătură strânsă între vârstă, istoricul medical și frecvența cu care trebuie să facem anumite investigații.
Tu vei stabili programul de prevenție personalizat împreună cu medicul în funcție de particularitățile tale ca pacientă. În plus, recomandările de mai sus sunt valabile doar pentru pacientele asimptomatice - care nu prezintă niciun simptom, nicio modificare a corpului, nicio durere.
Dacă ai vreun simptom sau simți că ceva ar putea fi în neregulă, citește și Ce să faci atunci când simți ceva neobișnuit?, însă cel mai important este să primești un diagnostic corect, cât mai rapid.
Vrei să urmezi un program anual de prevenție și să te protejezi astfel împotriva celor mai frecvente afecțiuni ale femeii?
Multe doamne și domnișoare care aleg centrul nostru de excelență dedicat sănătății femeii ne întreabă ce controale ar trebui să facă de rutină pentru a fi sigure că sunt bine. De aceea, experții Donna Medical Center au creat Programele de Prevenție Anuală pentru Sănătatea Femeii, pentru ca fiecare să-și poată regăsi liniștea în ceea ce privește sănătatea lor și să fie mai încrezătoare.
În cazurile rare în care pacienta primește un diagnostic grav, le suntem alături pacientelor, prin consiliere, navigare și prin consultații la un medic oncolog și un medic chirurg, iar ele se simt înțelese și prind mai mult curaj în lupta cu boala.
Afecțiunile mamare și ginecologice în faze incipiente nu manifestă simptome. De aceea, este foarte important să mergi anual la un medic expert în sănătatea feminină. Diagnosticarea timpurie duce la rezolvarea mai rapidă și mai ușoară a oricăror probleme și îți poate salva viața!
Nu te teme de un diagnostic grav sau de vizita la medic.
Controalele preventive salvează vieți! Fii sigură că ești bine!
S-ar putea să te intereseze și...