Mastectomie sau excizie sectorială
Articol realizat cu ajutorul Echipa de specialiști ai Donna Medical CenterÎn mentalul colectiv, cancerul mamar este considerat o boală gravă, mutilantă și letală. Acest lucru s-a modificat însă semnificativ- medicina a evoluat și odată cu apariția mamografiilor și a ecografiilor mamare, cancerul poate fi depistat mult mai ușor și mai devreme, iar rata de supraviețuire a pacientelor diagnosticate cu cancer la sân a crescut considerabil.
Detectat precoce, cancerul mamar se poate vindeca și, mai mult decât atât, intervenția chirurgicală poate fi conservatoare, cu eliminarea doar a țesutului tumoral și a unei zone sănătoase de jur împrejur (marginea de siguranță) și păstrarea sânului!
CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ DIAGNOSTICUL DE CANCER?
Îndepărtarea tumorii este de obicei primul pas în procesul de tratare a cancerului mamar; aceasta se realizează prin mastectomie sau excizie sectorială, în funcție de mai mulți factori - în primul rând mărimea tumorii și opțiunea pacientei.
ÎN CE CONSTĂ MASTECTOMIA?
Prin mastectomie este înlăturat sânul în totalitate, inclusiv tumora. În funcție de locația tumorii, de forma și dimensiunea sânului, de rezultatele învstigațiilor (ecografie, mamografie), mastectomiile pot fi: parțială, prin care se conservă pielea și zona mamelonară sau totală/ radicală.
Mastectomia parțială constă în extirparea sânului, fără înlăturarea ganglionilor limfatici. Această procedură poate fi urmată de reconstrucție chirurgicală imediată.
Pentru a preveni răspândirea cancerului, restul țesutului mamar va fi tratat prin radioterapie.
Mastectomia radicală/ totală se referă atât la eliminarea sânului în totalitate, cât și a nodulilor limfatici axilari.
Indiferent de tipul de operație, țesutul înlăturat este analizat histo-patologic, în vederea obținerii unui diagnostic; se evaluează atât tumora, cât și țesutul care înconjura tumora.
CE ÎNSEAMNĂ EXCIZIA SECTORIALĂ?
În acest caz se elimină numai țesutul tumoral și cu o zonă de țesut mamar sănătos din jur. Cu cât tumora este mai mare, cu atât medicul chirurg va fi nevoit să preleve o porțiune mai mare de țesut. Acestă procedură se efectuează în cazul pacientelor aflate în stadiu incipient de cancer mamar. Excizia sectorială este aproape întotdeauna urmată de radioterapie, care are scopul de a încetini sau opri evoluția celulelor canceroase prin expunerea țesutului mamar la raze X de frecvență înaltă.
Radioterapia este recomandată celor care au suferit o operație conservatoare, limitată, și se întinde pe o perioadă de cinci, șase săptămâni.
MASTECTOMIE versus EXCIZIA SECTORIALĂ. CE SĂ ALEG?
Decizia de a opta pentru o mastectomie sau pentru excizia sectorială poate fi destul de dificilă, ambele proceduri fiind la fel de eficiente. Factorii care trebuiesc luați în considerare în această decizie sunt:
- Dimensiunea tumorii
- Locația tumorii
- Radiațiile
- Riscul de reapariție a cancerului
În cazul femeilor care suferă de o mutație genetică sau cele care au avut antecedente în familie, riscul de reapariție a tumorii este mai mare, motiv pentru care majoritatea optează pentru mastectomia totală.
În cazul în care există un risc genetic foarte mare (femei cu BRCA 1 sau 2 pozitiv) se poate opta chiar pentru mastectomie bilaterală: mastectomie curativă pentru sânul tumoral și mastectomie profilactică pentru sânul controlateral.
În urma ambelor tipuri de operații, pacienta poate experimenta complicații care includ sângerări, colecții lichidiene (seroame) sau infecții.