Tratamentul cancerului mamar la femei în perimenopauză sau postmenopauză
Articol realizat cu ajutorul Dr. Dragoș Median - Medic primar Oncologie Medicală
În lume, neoplasmul mamar este prima cauză de mortalitate prin cancer la femei, iar cifrele sunt în creștere. Cauza exactă a cancerului mamar este necunoscută, dar hormonii feminini și înaintarea în vârstă au un rol important în determinarea bolii.
Așadar, perioada de perimenopauză sau chiar menopauză este percepută ca fiind foarte dificilă de către majoritatea femeilor, iar un diagnostic de cancer la sân la această vârstă poate fi greu de suportat.
CE REPREZINTĂ PERIMENOPAUZA?
Perimenopauza reprezintă stadiul de tranziție spre menopauză care durează câțiva ani, în care ovarele încep să producă mai puțin estrogen. De obicei începe în apropierea vârstei de 40 de ani, dar aceasta poate să apară și la 30 de ani sau mai devreme. Perimenopauza durează în general cațiva ani, dar există cazuri în care aceasta poate să țină doar câteva luni.
CARE SUNT SIMPTOMELE LA PERIMENOPAUZĂ:
- bufeurile;
- sensibilitatea sânilor;
- agravarea sindromul premenstrual;
- scăderea libidoului (dorința sexuală);
- oboseală;
- cicluri neregulate;
- scurgeri de urina la tuse sau strănut;
- schimbări de dispoziție;
- dificultăți de adormire.
Menopauza marchează o schimbare esențială în viața de reproducere a unei femei, aducând un declin al nivelului de hormoni sexuali feminini - estrogen și progesteron. În 25% din cazuri, cancerul mamar apare în perimenopauză și se estimează că această proporție va crește datorită îmbunătățirii screeningului, diagnosticului și raportării.
CE ESTE POSTMENOPAUZA?
Postmenopauza reprezintă sfârșitul vieții reproductive. Dupa un an fără menstruație, femeia atinge menopauza și trece în postmenopauză. După un an sau doi de postmenopauză, nivelul de estrogen ajunge la un nivel scăzut.
CARE SUNT SIMPTOMELE LA POSTMENOPAUZĂ?
-
lipsa ciclurilor menstruale (femeia nu mai are nevoie de metode contraceptive);
-
uscarea și subțierea tegumentelor, fanerelor (păr și unghii) datorită scăderii producției de colagen;
-
risc crescut de infecții vaginale și de tract urinar;
-
durere în timpul actului sexual;
-
scăderea densității osoase.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ DESCOPERI CANCER DE SÂN LA PERIMENOPAUZĂ?
Prima etapă în abordarea cancerului mamar este diagnosticarea malignității și a tipului histo-patologic, iar apoi determinarea statusului receptorilor hormonali și a altor elemente de prognostic prin examene imunohisto-chimice. Aceasta se face în urma unei puncții biopsice și reprezintă primul pas în stabilirea conduitei de tratament.
Terapia endocrină adjuvantă este tratamentul folosit pentru femeile diagnosticate, cu cancer mamar, cu receptori hormonali prezenți, după chirurgie și (dacă este necesară) chimioterapie. În prezent, terapia endocrină standard pentru femeile în perimenopauză este tamoxifenul, care are un rol antiestrogenic prin blocarea receptorilor celulari pentru estrogen de la nivelul celulelor mamare. Aproximativ 2/3 din cancerele mamare sunt estrogen-progesteron pozitive. Scopul terapiei hormonale este acela de a reduce cantitatea de hormoni disponibili pentru celule canceroase, care pot să le oprească creșterea sau să le omoare.
Tamoxifenul este cel mai cunoscut tratament hormonal pentru cancerul de sân, fiind un medicament anti-estrogen . Acesta acționează prin blocarea hormonilor să se atașeze de receptorii celulelor canceroase și previne creșterea tumorilor noi. Tamoxifenul este de obicei recomandat pentru o perioadă de cinci ani, iar beneficiile (scăderea riscului de cancer mamar) durează aproximativ zece ani de la oprirea tratamentului. Studiile arată că pacienții cu receptori hormonali pozitivi care iau tamoxifen au riscul de reapariție/ de recidivă al cancerului mamar redus cu jumătate.
Inhibitorii de aromatază sunt o clasă de medicamente care sunt utilizate pentru tratamentul endocrin la femeile aflate în postmenopauză, care opresc producția de estrogen. Aceștia catalizează ultimul pas în biosinteza de estrogen. Există două tipuri de inhibitori de aromatază:
- Activatori steroidieni ireversibili (exemestan);
- Activatori nesteroidieni imidazol reversibili (anastrozol, letrozol).
CARE SUNT EFECTELE SECUNDARE ALE TRATAMENTULUI?
- Creșterea riscului de cancer de endometru;
- Tromboze sau trombembolii;
- Bufeuri;
- Steatoza hepatică;
- accentuarea sau inducerea osteoporozei (inhibitori de aromatază);
- dureri articulare (inhibitori de aromatază).