Gastroenterologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticul si tratamentul bolilor tubului digestiv și ale glandelor anexe – ficatul și pancreasul. Patologia gastroenterologică implică esofagul, stomacul, duodenul, intestinul subțire, colonul, ficatul, vezica biliară și pancreasul.
Din cauza gradului de poluare tot mai ridicat, precum și a stilului de viață dezorganizat, care se traduce printr-o alimentație nesănătoasă (de exemplu fast food), lipsa somnului, mult stres și suprasolicitare, din ce în ce mai multe persoane ajung să dezvolte probleme de sănătate ce țin de funcționarea sistemului digestiv, deci de domeniul gastroenterologiei. În plus, patologia hepatică, precum ficatul gras nonalcoolic apare în aceleași condiții de mediu de viață sedentar, cu consum de alimente procesate (ceea ce duce la obezitate), afectând 25-30% din populația lumii.
Hepatitele virale cronice, secundare infecțiilor cu virusurile hepatitice B/C/D reprezintă atat o problemă de sănătate publică, cât și o povară socio-economica. România se situează pe locurile fruntașe în Europa în ceea ce privește prevalența infecției cu virusul hepatitic B și C. Datorită caracterului asimptomatic al infecției, majoritatea persoanelor infectate (>80%) nu realizează că au VHB/VHC, așadar nu sunt testate, diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungaând la medic în stadii avansate de boală. De aceea, screeningul hepatitelor virale este esențial, după diagnostic urmând stadializarea și tratamentul.
CÂND TREBUIE SĂ MERGI LA GASTROENTEROLOG?
✓PREVENȚIE: Pacienții se pot programa la gastroenterolog la un CONTROL DE RUTINĂ ANUAL, pentru a evalua starea de sănătate a componentelor aparatului digestiv: esofagul, stomacul, duodenul, intestinul subțire, colonul, ficatul, vezica biliară și pancreasul. Screeningul hepatitelor virale B/C/D permite prevenirea bolii hepatice avansate cauzate de VHC/ VHB/ VHD și prevenirea transmiterii infecției virale B sau C în rândul populației sănătoase. De asemenea, screeningul ficatului gras nonalcoolic permite prevenirea complicațiilor metabolice/cardiace asociate; dieta, nutriția și stilul de viață pot fi un aspect important al prevenirii sau tratării ficatului gras.
✓DIAGNOSTIC: Majoritatea pacienților se programează la O CONSULTAȚIE GASTROENTEROLOGICĂ atunci când încep să se confrunte cu dureri abdominale, balonare, flatulență, tulburări de tranzit intestinal (constipație sau diaree), arsuri la stomac (pirozis). De asemenea, se programează la consultația de HEPATOLOGIE dacă prezintă simptome de oboseală inexplicabilă, dureri la nivelul hipocondrului drept, icter - ce sugerează o afecțiune hepatică cronică precum hepatita virală B/C/D, hepatita autoimună, colangita biliară primitivă/colangita sclerozantă primitivă, boala Wilson, hemocromatoza, ciroza hepatică sau formațiuni tumorale hepatice.
✓TRATAMENT: În urma unui diagnostic, pacienții consultă medicul gastroenterolog - hepatolog, pentru recomandarea unui tratament și pentru monitorizarea evoluției afecțiunii și reacției la tratament.
CONSULTAȚIE GASTROENTEROLOGICĂ
Consultația gastroeneterologică cuprinde:
ANAMNEZA - medicul discută cu pacientul despre afecțiune, istoricul medical și investigațiile realizate anterior;
EXAMENUL CLINIC
DIAGNOSTIC
RECOMANDARE INVESTIGAȚII SUPLIMENTARE - analize de laborator, ecografie abdominală, examen CT sau IRM abdomninal și pelvin, endoscopie digestivă superioară sau inferioară;
RECOMANDARE TRATAMENT
RECOMANDĂRI SPECIALE – privind, de exemplu, alimentația pacientului.
ECOGRAFIA ABDOMINALĂ
Ecografia abdominală este o investigație imagistică folosită atât ca metodă de screening, pentru evaluarea stării de sănătate și a funcționalității organelor abdominale, dar și ca metodă de diagnostic pentru afecțiunile abdominale. Ecografia abdominală folosește ultrasunete pentru a reproduce, non-invaziv și fără iradiere, imagini ale organelor din cavitatea abdominală precum ficatul, colecistul, pacreasul, rinichii, splina, vezica urinară, uterul, ovarele și prostata.
✓ Ecografie abdomen total: sunt investigate toate organele intra-abdominale, de la ficat și până la vezica urinară;
✓ Ecografie abdomen inferior: rinchi, vezica urinară, prostată, uter și ovare;
✓ Ecografie abdomen superior: splină, pancreas, ficat și colecist.
VINO LA DONNA MEDICAL CENTER PENTRU SERVICII MEDICALE DE GASTROENTEROLOGIE!
Din 2011 și până acum, ne-am câștigat reputația de Centru Medical de Excelență, oferind un diagnostic corect, precoce și rapid pentru peste 80.000 de paciente:
București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc) |
București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu). |
|
|
|
|
|
|