Endometrioza - Incidență, Prevenție, Diagnostic și Tratament
Articol realizat cu ajutorul Dr. Irina Oproiu - Medic primar Obstetrică-GinecologieEndometrioza este o afecțiune ginecologică caracterizată prin creșterea anormală a celulelor similare cu cele din mucoasa uterină în alte zone.
Aproximativ 15% din femei, în special cele tinere, sunt diagnosticate periodic cu endometrioză, însă endometrioza este încă o boală necunoscută în rândul femeilor și care produce confuzii chiar printre medici specialiști.
Iată cele mai importante 5 lucruri pe care credem că ar trebui să le știi despre endometrioză:
1. Hormonii feminini sunt suspectați ca fiind principalii responsabili pentru apariția endometriozei. Deși nu au putut fi stabilite cauzele exacte ale apariției endometriozei, cele mai multe teorii legate de această boală, pe cât de des întâlnită, pe atât de necunoscută, spun că endometrioza poate fi direct relaționată cu hormonii feminini (estrogeni).
Ipotezele acceptate în lumea medicală în acest moment cu privire la cauzele apariției endometriozei vizează:
-
Modificarea anumitor tipuri de țesuturi - metaplazia. Se pare că, în anumite cazuri, țesutul endometrial are capacitatea de a înlocui alte tipuri de țesuturi situate în afara uterului, făcând, astfel, posibilă apariția endometriozei;
-
Fluxul retrograd din timpul menstruației prin depunerea țesutului menstrual pe organele pelvine unde se înmulțește și crește. Totuși, fluxul menstrual retrograd este un fenomen des întâlnit la o mare parte dintre femei - astfel că această ipoteză poate fi considerată una viabilă doar prin asocierea cu probleme legate de sistemul imunitar sau difuncționalități hormonale;
-
Ereditatea. Endometrioza este considerată o afecțiune ce are la bază o componentă genetică, manifestările ei devenind mai pregnante de la o generație la alta;
-
Distribuția limfatică sau vasculară ce favorizează producerea unei migrări a fragmentelor endometriale către alte organe ale corpului;
-
Probleme ale sistemului imunitar;
- Factorii nocivi din mediu - toxinele - cu efect direct asupra sistemului hormonal.
2. Nu există tratament pentru endometrioză, ci doar pentru ameliorarea simptomelor. Principalele simptome și semne pe care le prezintă o femeie cu endometrioză sunt:
-
Durerile abdominale recurente asociate cu apariția menstruației și menstruații dureroase;
-
Dureri persistente care dau senzație de presiune în partea de jos a abdomenului, în partea lombară și în zona perineului;
-
Durerile în timpul actului sexual;
-
Sângerări rectale;
- Dureri în timpul urinării și sângerări vezicale;
Pentru această afecțiune nu există un tratament care să ducă la vindecarea ei. Totuși, pacientelor li se recomandă urmarea unor proceduri medicale menite să amelioreze, uneori semnificativ, durerile asociate acestei boli:
-
Tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare sau contraceptive orale combinate, preparatele de Progesteron, androgeni sintetici, etc - menit să amelioreze durerile cauzate de endometrioză.
- Tratamentul chirurgica constă în rezecția laparoscopică a zonelor afectate.
4. Diagnosticarea endometriozei se face mult mai dificil decât în cazul altor afecțiuni. Fiind o afecțiune prea puțin cunoscută în raport cu incidența ei, endometrioza este diagnosticată mult mai dificil decât alte boli ginecologice. Deoarece de cele mai multe ori este greu de depistat în urma unui control ginecologic de rutină, investigarea se va face prin ecografia uterului și a ovarelor. Riscul de degenerare a acesteia în tumoare malignă nu s-a demonstrat.
Endometrioza are un ciclu evolutiv, în funcție de stadiul în care este depistată, fiind recomandat și tratamentul pentru ameliorarea simptomelor și influențarea prin regresie a acesteia.
Faza I | Apariția unor mici focare în interiorul organelor afectate. |
Faza II | Multiple focare mici de endometrioză în interiorul organelor afectate. |
Faza III | Multiple focare superficiale de endometrioză sau câteva focare profunde/chisturi ovariene în interiorul organelor afectate. |
Faza IV | Multiple focare de endometrioză, profunde, multiple chisturi ovariene - în special de dimensiuni mari, aderențe între organele pelvine. |
5. Endometrioza se poate instala pe diferite organe. Aceasta apare, în special la ovare, focarele endometriozei fiind diferite ca dimensiune și profunzime în funcție de stadiul evolutiv al bolii. Totuși endometrioza se poate localiza și pe alte organe și zone ale corpului, cum ar fi: colul uterin, suprafața exterioară a uterului, ligamentele care unesc uterul de pereții pelvini, intestinul, rinichii, vezica urinară, uretra sau pe cicatricile post-operatorii și în zona ombilicară.
Ca și în cazul celorlate boli ginecologice, depistarea timpurie a endometriozei și urmarea unui tratament adecvat face ca suferința ta să poată fi atenuată semnificativ, lăsându-ți dreptul de a te bucura de viață așa cum îți dorești.
Investighează de la primele simptome și cere părerea celor mai buni specialiști pentru a sta departe de neplăcerile cauzate de o astfel de afecțiune.
S-ar putea să te intereseze și...