Dr. Mihaela Sebeni - Interviuri de ținut minte
Astăzi am discutat cu doamna doctor Mihaela Sebeni, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală, care ne-a povestit, pe scurt, despre cum și-a început cariera de medic, dar și despre prevenția cancerului mamar.
Izabela: V-ați dorit dintotdeauna să deveniți medic?
Dr. M. Sebeni: Nu, nu mi-am dorit acest lucru dintotdeauna. În copilărie îmi doream să fiu artistă, iar când am mai crescut am început să mă gândesc că mi-ar plăcea să devin avocat. Părinții însă m-au îndrumat către medicină, așa că m-am apucat de învățat, am dat rezidențiatul și am devenit medic radiolog. Ulterior, m-am îndreptat către specializarea senologie, ramură care, spre surprinderea mea, s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani.
Izabela: Care a fost, din punctul dumneavoastră de vedere, impulsul care a influențat această evoluție?
Dr. M. Sebeni: Numărul cazurilor de cancer mamar a crescut în mod real, iar studiile arată că boala a început să apară din ce în ce mai des la femeile tinere. În urma cercetărilor s-a observat că ne confruntăm, pe plan mondial, cu o frecvență ridicată în cazul patologiilor ereditare și al celor agresive, care se dezvoltă rapid. Astfel, imagistica sânului s-a dezvoltat mai ales din nevoia de a depista cancerul mamar în faze incipiente, când încă mai poate fi tratat.
Cancerul de sân este un paradox din punct de vedere patologic. Câteodată nu afectează vizibil pacientul nici măcar în stadiile avansate, fiind un ”ucigaș tăcut”. În general, în aproximativ 80% dintre cazuri, cancerul nu doare deloc. De aici survine o problemă esențială atât pentru noi, ca medici, dar mai ales pentru paciente: de obicei nu vin la control decât dacă le doare ceva.
Izabela: Deci trebuie să mergem la control chiar dacă nu avem absolut nimic?
Dr. M. Sebeni: Atunci când vorbim despre afecțiunile sânului, durerea nu este deloc un indicator precis. Dacă în cazul altor organe durerea poate indica apariția unor afecțiuni, durerea sânilor este în general o durere hormonală, care nu însemnă că ne confruntăm cu ceva neobișnuit. Nu trebuie neapărat să doară ca să fie cancer. Din fericire, la Donna Medical Center se respectă cu strictețe un protocol de monitorizare corect și eficient, care ține cont de mai mulți factori, precum factorul ereditar, vârsta, sau riscul apariției cancerului în rândul populației, care este unul ridicat, de 7 la 1000. Pentru femeile care au până în 30 de ani, controlul începe cu auto-palparea, consultul clinic, efectuat de un medic specialist și ecografie, dar numai în cazul în care apare o anomalie. După 30 de ani se recomandă efectuarea de rutină, o dată pe an, a unei ecografii, iar după 40 de ani, când riscul apariției cancerului crește considerabil, se adaugă și efectuarea mamografiei.
Interesul nostru este ca problemele să fie preîntâmpinate, iar dacă totuși apar, să fie rezolvate rapid, precoce și în modul cel mai corect cu putință.
Izabela: Ce sfat aveți pentru femeile care nu vin la control pentru că se consideră sănătoase?
Dr. M. Sebeni: Eu am o zicală, spun că nu există oameni perfect sănătoși, ci oameni care nu au mers la control. Noi nu exagerăm cu frecvența efectuării investigațiilor, aceste controale de rutină se fac la intervale mari de timp, o dată pe an. Nu este atât de complicat să mergi la control o dată pe an și să-ți rupi din timp 20 de minute, pentru sănătatea ta. Pentru fiecare ar trebui să conteze, în primul rând, calitatea vieții. Cu cât o problemă este descoperită mai devreme, cu atât intervenția este mai ușoară, mai eficientă și mai necostisitoare, iar vindecarea este posibilă.
Nu amâna controalele de rutină! Depistată la timp, orice problemă poate fi rezolvată mai ușor, fără să dezvolte complicații. Contactează-ne la (021) 9732 și fă-ți chiar astăzi o programare!