Întrebări frecvente despre sănătatea feminină
Articol realizat cu ajutorul Dr. Beatrice Median - Medic primar Imagistică medicalăPentru că primesc frecvent întrebări din partea pacientelor despre investigațiile pe care urmează să le facă sau despre cum să aibă grijă de sănătatea lor, m-am gândit să le pun pe toate la un loc, împreună cu răspunsurile corecte, într-un articol care să fie disponibil atunci când ai nevoie de el.
În acest mod pot să domolesc frici și să elucidez mistere pentru toate doamnele și domnișoarele curioase în legătură cu sănătatea lor.
Iată întrebările pe care probabil că ți le pui și tu:
1. Există vreo legătură între activitatea sexuală și sănătatea sânilor?
Deși am putea fi tentate să credem că activitatea sexuală ar avea legătură cu starea de sănătate a sânilor, aceasta nu se regăsește printre factorii de risc pentru niciuna dintre afecțiunile mamare.
Există o falsă impresie că o activitate sexuală redusă poate să cauzeze dureri de sâni sau afecțiuni mamare, sau dimpotrivă că dacă ai o activitate sexuală susținută, sigur nu mai esti expusă la afecțiuni ale sânilor.
2. Contează dacă sunt la menstruație atunci când vin la controlul sânilor? În ce perioadă a ciclului este recomandată ecografia mamară?
Pentru controlul senologic și pentru ecografia mamară nu are importanță în ce zi a menstruației sunteți.
Pe de altă parte, atunci când faceți mamografie acest aspect este extrem de important. De ce? Pentru că la menstruație sânii sunt congestionați și extrem de sensibili, ceea ce va provoca durere la presiune în timpul procedurii.
3. De ce apar fibroadenoamele? Se pot transforma în cancer mamar?
Fibroadenomul mamar este o tumoră mamară benignă (nu este canceroasă) formată din țesut mamar glandular și fibros. Acești noduli pot apărea izolat, dar adeseori sunt multipli.
Cele mai multe fibroadenoame apar în timpul perioadei fertile, cu ciclu menstrual prezent, atunci cand nivelul hormonal se schimbă.
Cauza exactă a fibroadenomului mamar este necunoscută. Acesta pare a fi influențat de estrogen, deoarece apare cel mai des la femeile aflate în premenopauză sau la gravide, precum și la femeile care sunt în post-menopauză și urmează terapie hormonală de substituție.
In general, fibroadenoamele mamare complexe și atipice, cu alte fenomene adăugate, au un risc crescut de a dezvolta cancer la sân.
4. De ce se completează ecografia cu mamografia și invers?
Mamografia și ecografia sunt două metode complementare care au fiecare avantajele și dejavantajele lor. Uneori, este nevoie de efectuarea ambelor investigatii pentru a avea un diagnostic corect și complet.
Este important de stiut ca pentru a obține un un diagnostic cât mai sigur și corect, este important să se efectueze investigațiile mamare potrivite în funcție de vârsta și apoi în funcție de tipul de sân și modificările identificate.
5. Există riscul de a face cancer și la al doilea sân dacă am fost diagnosticată cu formațiune malignă la unul dintre ei?
Atunci când o femeie primește diagnosticul de cancer mamar, aceasta are un risc variabil de a dezvolta recidive, de la 20% până la 30%.
Rata recurenței este mai mare în primii 5 ani după tratament, dar poate apărea în până la 30 de ani după diagnosticul inițial.
Există recurență locală, ceea ce inseamnă că boala a reapărut în sân după extirparea tumorii și tratamente precum radioterapie sau mastectomie sau în pielea peretelui toracic. Recurența regională semnifică reapariția bolii în apropierea nodulilor limfatici, ca de exemplu sub braț (nodulii limfatici axilari) sau în zona gâtului (noduli limfatici supraclaviculari).
Atunci când se depistează cancer mamar și la sânul considerat inițial sănătos, este vorba de un alt tip de cancer mamar decât primul identificat.
6. Ce tip de test Babeș-Papanicolau este mai eficient (clasic sau în mediu lichid)?
Testul Babeș- Papanicolau este un test de screening, nu de diagnostic, pentru cancerul de col uterin. Acesta identifică celulele suspecte a fi maligne. Ambele teste (clasic și în mediu lichid) sunt eficiente, însă metoda nouă, adică testul Babeș-Papanicolau în mediu lichid, oferă mai puține rezultate fals pozitive pentru că proba prelevată este conservată mai bine, iar prelucrarea în laborator este diferită.