Cum să faci un smoothie care să-ți echilibreze hormonii?
Articol realizat cu ajutorul Cosmina Grigore - Patient Coach
Se întâmplă ca între masa de prânz și ora 17:00-18:00 să ți se facă poftă de ceva dulce. Să te simți ușor adormită, fără vlagă și chef de muncă. Ai vrea să mănânci o ciocolată sau ceva bun de la patiserie, să ronțăi ceva, măcar un pachet de biscuiți?
Mi se întampla și mie și luam repede o gustare în fața calculatorului în timp ce scriam mailuri sau terminam un raport urgent.
Cu toate acestea nu mă simțeam foarte bine: pe moment îmi trecea pofta/senzația de foame, dar apoi mă simțeam tot fără vlagă și tot aș mai fi ronțăit ceva. Mai mult decât atât, aveam două pernițe pufoase în jurul ombilicului de care nu scăpam orice ar fi fost. Și nu înțelegeam: de ce?
Până am început să explorez mai multe despre funcțiile hormonilor noștri și să aflu că pernițele pufoase de care nu scăpăm, senzația de foame, lipsa de energie - toate au legătură cu modul în care ne ”gestionăm” hormonii. E bine să reținem faptul că sănătatea noastră, tot ce gândim, ce reacții avem și ce mâncăm, toate sunt influențate de sistemul endocrin (hormonii noștri).
Fiecare hormon are rolul lui bine definit și o funcție absolut necesară unui metabolism funcțional. Însă, dacă prin stilul nostru de viață ne lăsăm pradă stresului și implicit unei alimentații necorespunzătoare, atunci încep dereglările hormonale și multe alte probleme.
În continuare, îți propun 5 soluții pe care eu le-am introdus în stilul meu de viață și care mă ajută să-mi fie mai bine, să fiu mai liniștită și să mențin echilibrul hormonal.
1. Somnul între 22:00-23:00. Ți se întâmplă să împingi ora de somn cât mai târziu în noapte pentru a ”avea timp” de finalizat treburile gospodărești, mailurile sau poate măcar o oră pentru tine și noul tău iubit? Este de ințeles, însă hormonilor tăi nu le place acest lucru. Cortizolul, principalul hormon de stres, ia astfel locul melatoninei, un alt hormon pe care corpul tău ar trebui să îl secrete și să îl folosească pentru regenerare. Și iată cum, datorită somnului suficient și de calitate, se declanșează și menține un dezechilibru.
2. Mai multe fibre în dieta ta. Corpul tău folosește fibrele pentru a elimina hormonii de care nu mai are nevoie. Dacă nu ai suficiente fibre în alimentație, acest lucru poate menține dezechilibrul hormonal. Fibrele scad colesterolul și glicemia din sânge și permit astfel un nivel optim al hormonului de stres, de exemplu, și al estrogenului. Iată câteva surse bune: mazăre, linte, fasole neagră, avocado, coacăze, afine, ovăz integral.
3. Sport de care ai nevoie. Sportul este bun, bineînțeles, dar important este să practici un sport care să te ajute să te relaxezi. Sporturile dure ridică nivelul cortizolului - principalul hormon de stres - și este ultimul lucru de care ai nevoie. Este și o explicație pentru cei/cele care merg regulat la sală, dar nu slăbesc sau slăbesc doar până la un punct. Yoga, pilates, yogilates sunt o alegere bună.
4. Îmbrățișările. Studiile au arătat că 8 îmbrățișări pe zi te ajută să menții echilibrul hormonal. Explicația este simplă: când ești îmbrățisat sau îmbrățișezi, corpul tău produce oxitocina, principalul rival al hormonului de stres. Este probabil cea mai ușoară și eficientă tehnică.
5. O altă soluție pe care o recomand este să înlocuiești gustarea ”rafinată” cu un smoothie făcut după principii corecte, un smoothie care să-ti facă bine, sa aibă indice glicemic scăzut, să fie delicios, dar prietenos cu hormonii tăi, în special cu cortizolul.
O colegă mi-a spus așa: ”De când imi fac smoothie și îl fac cum m-ai învățat, mă simt mai bine, pielea arată mai bine și am slăbit puțin, exact unde trebuia”. Știam că așa se va întâmpla pentru că am observat aceeași schimbare și la mine.
Am și un exemplu de rețetă pentru tine cu fructe de sezon: caise, pudră de sâmburi de caise, morcov, kale, lapte de cocos, fulgi de cocos, semințe de in măcinate și o lingură de semințe de chia + opțional o linguriță de miere.
Vezi cu ce te poate ajuta și pe tine Cosmina Grigore, Patient Coach al Centrului Dedicat Sănătății Femeii.
Informează-te, Controlează-te, Fii sigură că ești bine!
.................
Cosmina este alături de tine în cazul în care ai primit un diagnostic puternic, te va ghida, te va ajuta să înțelegi ce presupune, ce soluții ai la dispoziție, cum poți aborda holistic situația în care te afli.
Vei avea cu cine să te sfătuiești, cui să îi spui ce simți și vei ști că este cineva alături de care să parcurgi mai bine situația în care te afli. Cosmina este fost pacient cu cancer și este dedicată stării tale de bine.
Din 2014 a lucrat cu peste 50 de persoane, atât pe partea de diagnostic și tratament, cât și pe partea de prevenție: stil de viață, alimentație, schimbări hormonale, sport, suplimente, detoxifieri.