Testul de sarcina - cand sa il faci si cum sa il folosesti corect
Articol realizat cu ajutorul Dr. Irina Oproiu - Medic primar Obstetrică-Ginecologie în data 16 Decembrie 2024Bănuiești că ai rămas însărcinată și acest lucru îți creează emoții?
Simplu, am tinde să spunem: „Fă-ți un test de sarcină!”. Realitatea este că un răspuns la această întrebare te îngrijorează. Unele nu ne simțim pregătite, altele ne străduim de mult timp, sau poate suntem la prima experiență de acest fel. Motivele sunt nenumărate și ai și tu unul care te apasă. Mai aștepți câteva zile, poate îți vine totuși menstruația și te lămurești. Nu, nu poate fi posibil după atât de multe încercări nereușite…
Zilele trec și ești tot mai convinsă că ești însărcinată. Te decizi să mergi la farmacie și să cumperi un test. Altă emoție - trebuie să expui un lucru atât de intim în fața unei persoane necunoscute - totuși te gândești că nu ești singura care cumpără un test de sarcină.
La scurt timp după, ești tu cu testul de sarcină în față, așteptând tensionată un deznodământ. Întrebările dificile apar abia după ce vezi rezultatul: „Am făcut oare testul bine?”, „Am urmat pașii corect?”, „Oare este bun testul?”, „De ce de abia îmi apare una dintre liniuțe?”, și tot așa.
Citește mai jos un articol care îți va răspunde la multe dintre nelămuririle legate de testele de sarcină.
CUPRINS:
CE ESTE TESTUL DE SARCINĂ, INFORMAȚII GENERALE
CUM FUNCȚIONEAZĂ UN TEST DE SARCINĂ
CÂND ESTE INDICAT SĂ ȚI-L FACI
CÂT DE PRECIS ESTE UN TEST DE SARCINĂ
CE ESTE TESTUL DE SARCINĂ, INFORMAȚII GENERALE
Menstruația întârzie să îți apară, ai simptome specifice sarcinii precum renumitele grețuri, oboseală, pofte etc. și încontinuu te întrebi „cum aflu dacă sunt însărcinată?”.
Cea mai la îndemână soluție este testul de sarcină care detectează hormonii din urină, pe care îl poți găsi în toate farmaciile, la prețuri care pornesc de la 5-6 lei și ajung până la 80 de lei. Întreabă în farmacii care dintre acestea îți garantează o calitate superioară a rezultatului.
Nu îți putem spune care este cel mai bun test de sarcină, dar știm sigur că testul de urină este o metodă eficientă pentru a afla dacă ești sau nu însărcinată, cu o acuratețe de aproximativ 97%.
CUM FUNCȚIONEAZĂ UN TEST DE SARCINĂ
Majoritatea testelor de sarcină funcționează după același principiu: detectează hormonul sarcinii, Gonadotropină Corionică Umană (HCG), din urină. HCG sau hormonul sarcinii circulă în sângele și urina femeii la un interval de 6-10 zile de la fertilizare, după ce ovulul fertilizat s-a atașat de peretele uterului. Testul are de regulă o bandă, care absoarbe urina cu scopul de a identifica prezența sau absența HCG din organism și de a determina cu precizie dacă ești sau nu însărcinată. Un nivel de HCG mai mic de 5mlU/ml determină un test de sarcină negativ, de vreme ce te poți aștepta la un test de sarcină pozitiv, dacă ai un nivel HCG >= 35mlU/ml.
CÂND ESTE INDICAT SĂ ȚI-L FACI
Citește de fiecare dată prospectul pentru a vedea după cât timp poți face un test de sarcină. Înainte de a merge la farmacie, ține cont de două aspecte.
1. La câte zile se face testul de sarcină
Probabil prima întrebare care apare, este cât de repede poți afla dacă ești însărcinată. Pe prospectele celor mai multe teste de sarcină vei vedea că ți se promit rezultate sigure, încă din primele zile de întârziere a ciclului menstrual. Ginecologii de la Donna Medical Center îți recomandă să faci testul de sarcină la aproximativ o săptămână după întârzierea ciclului menstrual. Mai ales că, multe femei se confruntă frecvent cu întârzieri determinate de o mulțime de alți factori, precum stresul, alimentația, stilul de viață etc.
În cazul unei analize pentru sarcină, te poți confrunta cu test pozitiv de sarcină, ceea ce înseamnă că hormonii HCG se află în urină, în timp ce un test negativ poate să aibă două explicații: lipsa hormonilor HCG din urină, ceea ce îți spune că nu eşti însărcinată, sau pur şi simplu faptul că ai făcut testul prea devreme sau nu l-ai realizat corect.
2. Când (în ce parte a zilei) trebuie să faci testul de sarcină
Calitatea rezultatului mai este influențată și de perioada zilei în care faci testul de sarcină. Medicii ginecologi ai clinicii te sfătuiesc să faci testul de sarcină dimineața (cu prima urină din zi, după pauza nocturnă) atunci când concentrația de HCG din urină este mai mare.
CUM SE FOLOSEȘTE TESTUL DE SARCINĂ
Citește de fiecare dată instrucțiunile despre cum se face testul de sarcină înainte de a începe procedura. Respectă pas cu pas indicațiile și apoi așteaptă rezultatul testului.
Cum se folosește un test de sarcină în 4 pași simpli:
- Asigură-te că testul nu este expirat, pentru că acest aspect influențează rezultatul.
- Este bine să faci testul cu prima urină din zi.
- Introdu capătul absorbant în proba de urină sau direct sub jetul de urină.
- Așteaptă rezultatul testului de sarcină. Ai grijă să respecți timpul indicat pe prospect.
De regulă, pentru majoritatea testelor, o linuță roșie (C) indică un test de sarcină negativ, în timp ce două liniuțe roșii (C și T) indică un test de sarcină pozitiv. Dacă linuța roșie nu apare deloc sau apare în dreptul simbolului T, testul este invalid și trebuie repetat.
Pare totul simplu, dar rezultatul testului de sarcină poate fi influențat de multe aspecte ce țin atât de momentul și modul în care se face, cât și de starea de sănătate generală a femeii. Vezi mai jos ce poate duce la apariția unor erori în rezultatul testului de sarcină.
REZULTATE FALS-POZITIVE:
- Dacă linia abia se întrevede, șansele să fii însărcinată sunt foarte mari. Foarte rar este vorba de un rezultat fals-pozitiv. Repetă testul peste două zile.
- Un rezultat pozitiv indică de regulă, prezența unei sarcini, însă există și situații în care, probleme de sănătate precum tumorile ovariene, boli ale ficatului sau ale rinichilor sau avortul spontan pot determina apariția unui rezultat fals-pozitiv. Consultă medicul ginecolog pentru mai multe informații.
- Femeile care sunt sub tratament cu hormoni HCG pentru stimularea ovulației, pot avea rezultate fals-pozitive la testul de sarcină.
- Femeile aflate în perimenopauză au nivele crescute ale hormonului HCG și de aceea, ele pot avea un rezultat fals-pozitiv la testul de sarcină.
REZULTATE FALS-NEGATIVE
- Rezultatul negativ înseamnă, de obicei, că nu există o sarcină, însă pot apărea și rezultate fals-negative care pot însemna faptul că testul nu a fost făcut corect, a fost făcut prea devreme sau urina folosită a fost prea diluată.
- Testele de sarcină care nu sunt suficient de sensibile la prezența hormonului HCG, pot oferi un rezultat fals-negativ.
- Un rezultat fals-negativ apare și atunci când interpretăm prea repede rezultatul testului sau când acesta este expirat.
- Urina colectată cu prea mult timp înainte de efectuarea testului (>30 minute) poate determina apariția unui rezultat fals-negativ.
- Dacă ai avut un rezultat pozitiv la testul de sarcină și la repetarea acestuia te confrunți cu un test de sarcină negativ, programează-te la o consultație ginecologică la Donna Medical Center pentru analize suplimentare.
CÂT DE PRECIS ESTE UN TEST DE SARCINĂ
Realizate în perioada corectă și urmând pas cu pas procedura descrisă în instrucțiunile de utilizare, testele de sarcină au o acuratețe de 90-99%, în funcție de tipul de produs pentru care optezi. Pentru a diferenția între diferitele teste de sarcină disponibile pe piață, cere sfatul farmacistului. Prețul acestuia poate releva și calitatea rezultatului la care să te aștepți, testele mai sensibile având de regulă un preț mediu spre mare.
Dacă rezultatul testului de sarcină nu te convinge, poți să îl repeți sau să mergi direct la un medic ginecolog, care îți va recomanda să faci o ecografie transvaginală după 3 săptămâni de întârziere a ciclului menstrual, pentru a confirma sau a infirma prezența sarcinii.
Află mai multe despre cele mai importante analize recomandare în timpul sarcinii!