Cele mai importante analize recomandate în timpul sarcinii
Articol realizat cu ajutorul Dr. Lucia Iurco - Medic primar Obstetrică-Ginecologie
Sarcina e o perioadă plină de emoții și provocări în care te pregătești cum știi tu mai bine să aduci pe lume un bebelus sănătos și vesel. Informațiile despre cele 9 luni de sarcină vor veni din toate părțile, dar e important să acorzi atenție numai celor venite din partea specialiștilor.
Ne dorim să îți fim alături în această perioadă frumoasă, așa că am stat de vorbă cu dr. Lucia Iurco, Medic primar Obstetrică - Ginecologie la Donna Medical Center, despre cele mai importante investigații și analize medicale din timpul sarcinii.
Probabil cea mai fericită zi din viața unei femei este cea în care află că este însărcinată. Ce le spuneți viitoarelor mămici despre sarcină, înainte de a le vorbi despre investigații și analize?
Dr. Lucia Iurco: După confirmarea sarcinii, le explic că cel mai important pentru următoarele 9 luni este să aibă alături un medic expert în monitorizarea sarcinii. În cadrul primei consultații, le descriu etapele necesare pentru urmărirea corectă a sarcinii și pentru o evaluare constantă a sănătății lor și a fătului și le ofer anumite recomandări legate de stilul de viață pe timpul sarcinii.
Care sunt recomandările pentru primele săptămâni de sarcină?
Dr. Lucia Iurco: În primă fază, viitoarea mămică realizează o consultație obstetricală și o serie de analize prin care pacienta și medicul se asigură că mama nu are o problemă de sănătate care ar putea afecta evoluția sarcinii și starea fătului. Aici sunt incluse analize de sânge care atestă absența anemiei și a problemelor de coagulare (hemoleucograma completă, coagulograma), analize care evaluează funcția ficatului și rinichilor (transaminaze, uree, creatinină, acid uric, profil lipidic, glicemie) precum și dozări hormonale.
Este extrem de important să evaluăm prezența sau absența imunizării pentru anumite infecții cunoscute pentru influența lor asupra mamei sau a fătului (profil TORCH, screening pentru hepatita B și C, HIV, VDRL, precum și examen complet al secreției vaginale, sumarul de urină și urocultura). Nu în ultimul rand, se va determina grupul de sânge al mamei și al tatălui.
În funcție de anamneză și datele clinice mai pot exista o serie de analize suplimentare care medicul le va recomanda după caz.
Ce urmărește ecografia în primul trimestru de sarcină?
Dr. Lucia Iurco: Prima ecografie în trimestrul 1 ne confirmă localizarea intrauterină a sarcinii, viabilitatea embrionului și stabilește vârsta gestațională.
Următoarea și cea mai importantă ecografie din trimestrul 1 (efectuată în săptămânile 12-13) este morfologia de prim trimestru, în cadrul căreia se verifică conformația corectă a fătului și se pot depista unele anomalii majore de structură ale acestuia. În legatură strânsă cu aceasta este testul de screening genetic care evaluează riscul anomaliilor cromozomiale (dublu test, dry test de prim trimestru sau testul non invaziv.)
Ce ne puteți spune despre investigațiile din al doilea trimestru?
Dr. Lucia Iurco: În trimestrul 2, bebelușul crește rapid și burta gravidei devine vizibilă. Abia acum putem face măsurători și putem stabili sexul fătului, cu ajutorul ecografiei de morfologie fetală.
Morfologia de trimestrul doi (săpt. 22-24) este esențială în urmărirea sarcinii.
În cadrul acestei investigații, efectuată ideal la 22-24 de săptămâni, sunt examinate în detaliu organele fătului, se apreciază structura și dezvoltarea acestora, lichidul amniotic, mărimea și localizarea placentei. colul uterin, circulația la nivelul cordonului ombilical și arterelor uterine materne.
Morfologia fetală are și rolul important de a depista un număr mare de afecțiuni și malformații fetale, ea putând detecta anomaliile fetale cu o rată medie de 56%.
Mai sunt necesare analize medicale în trimestrul 2?
Dr. Lucia Iurco: Da, există analize specifice acestui trimestru, cum ar fi screeningul pentru diabet gestațional. Se vor repeta anumite analize efectuate în primul trimestru (HLG, sumarul de urină, probele hepatice).
Ce ne puteți spune despre trimestrul trei?
Dr. Lucia Iurco: În ultimul trimestru al sarcinii, medicul va realiza ecografia fetală cu biometrie, pentru evaluarea dimensiunilor și greutății fătului, prezentației și placentei. Morfologia de trimestru 3 (săpt. 32-34) poate depista în plus anomalii cardiace minore și unele anomalii ale sistemului nervos central sau musculo-scheletal. O altă investigație este examenul Doppler, prin care se măsoară fluxul sangvin în anumite regiuni anatomice ale fătului.
Analize obligatorii pentru acest trimestru sunt examenul de urină, examenul bacteriologic de secreție vaginală, repetarea unor examene medicale precedente, în funcție de valorile obținute anterior.
Cât de des trebuie realizată o ecografie de sarcină?
Dr. Lucia Iurco: Dacă în cazul unei sarcini fără probleme urmărim un plan standard de controale, deseori sunt situații când trebuie să repetăm o investigație pentru un diagnostic corect. Este important de știut că ecografia de sarcină este o metodă de urmărire sigură, fără riscuri pentru mamă sau făt, și repetarea ei, ori de câte ori recomandă medicul, este esențială pentru a putea interveni în timp util în cazul apariției anumitor anomalii.
S-ar putea să te intereseze și...