Amniocentezaeste un test care se efectuează în timpul sarcinii, din lichidul amniotioc, pentru a determina dacă bebelușul are anumite boli genetice, anomalii cromozomiale sau infecții intra-uterine.
DE CE SE EFECTUEAZĂ AMNIOCENTEZA?
Cele mai frecvente motive pentru care se recomandă efectuarea amniocentezei sunt:
Teste de screening (de triere) pozitive pentru o boală genetică;
Semne descoperite ecografic care sugerează o boală genetică;
Un copil născut anterior cu boală genetică;
Defecte genetice familiale cunoscute (ereditare);
Infecții acute ale mamei;
CÂND SE EFECTUEAZĂ AMNIOCENTEZA?
Amniocenteza se efectuează, de obicei, după săptămâna 16 de sarcină, de către un medic supraspecializat în medicina materno-fetală. Uneori se practică chiar și în trimestrul 3, atunci când există indicații mai rare (polihidrainos, anemie fetală, etc). Înainte de amniocenteză, se verifică ecografic localizarea placentei și poziția fătului.
CUM SE DESFĂȘOARĂ PROCEDURA DE AMNIOCENTEZĂ?
De reținut! Amniocenteza se desfășoară sub control ecografic continuu.
✓Înainte de procedura în sine, medicul efectuează o ecografie, pentru identificarea placentei și a fătului. ✓Medicul, împreună cu gravida, hotărăsc dacă este nevoie de anestezie locală sau nu. ✓Se introduce un ac subțire prin abdomenul mamei în sacul amniotic (zona formată din lichid care înconjoară fătul). ✓Se extrage o cantitate mică de lichid amniotic care este trimisă către laborator, pentru analize. ✓ Lichidul extras se reface în câteva ore. ✓Lichidul amniotic conține celule fetale, fiecare celulă având în compoziție material genetic, ce poate fi studiat în laborator. ✓ Amniocenteza este un test de diagnostic, poate răspunde cu DA sau NU dacă există o anumită boală. ✓În timpul procedurii, disconfortul mamei este minim, perceput ca o senzație de ușoară de presiune. ✓Gravida își poate relua activitățile normale cel târziu în ziua următoare procedurii.
ÎN CÂT TIMP SE OBȚIN REZULTATELE TESTULUI DE AMNIOCENTEZĂ?
Rezultatele complete se obțin în aproximativ 2 săptămâni.
PROCEDURA DE AMNIOCENTEZĂ PREZINTĂ RISCURI?
Riscurile asociate, cum ar fi pierderea de lichid amniotic sau avortul sunt rare (sub 0,5%). Se consideră că o procedură de amniocenteză efectuată corect este o procedură sigură pentru mamă și copil.
VINO SĂ EFECTUEZI AMNIOCENTEZA LA CENTRUL DE OBSTETRICĂ ȘI MEDICINĂ MATERNO-FETALĂ AL DONNA MEDICAL CENTER!
Din 2011 și până acum, ne-am câștigat reputația de Centru Medical de Excelență, oferind un diagnostic corect, precoce și rapid pentru peste 100.000 de paciente:
Servicii de excelență în Imagistică Medicală, Obstetrică-Ginecologie, Endocrinologie, Medicină Internă, Analize de laborator.
Echipă de medici cu experiență de 10 – 30 de ani în Sănătatea Femeii.
Diagnostic initial și second opinion corect, precoce și rapid pentru orice afecțiune mamară sau ginecologică.
VREI O PROGRAMARE SAU VREI SĂ AFLI MAI MULTE DETALII DESPRE PROCEDURA DE AMNIOCENTEZĂ?