București, Str. Traian 234 021.252.32.32 Nu lucrăm prin decontări cu casele de asigurări.
Blog » Articole utile » Sănătatea sânilor » Cancerul la sân » Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân

Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân

1 (pagina) - Tot_ce_trebuie_sAuml_73088.jpg


Îți faci griji că ai putea avea cancer la sân? Ai simțit ceva în neregulă în zona pieptului? Ai cazuri de cancer în familie? Înainte să te gândești la cele mai rele scenarii, e important să te informezi. Cancerul depistat în stadiu incipient, respectiv stadiul 0 și 1, poate fi vindecat ușor și fără urmări, în proportie de 94%. Timpul e cel mai bun aliat al tău împotriva cancerului la sân.

Parcurge secțiunile acestui ghid complet să fii sigură că ai înțeles fiecare detaliu legat de cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor.

Care sunt simptomele cancerului la sân?

Deși cancerul mamar nu doare decât în faze avansate, există simptome pe care le poți identifica singură, în timpul autoexaminării lunare:

Multe femei greșesc pentru că tratează cu superficialitate unele senzații neobișnuite la nivelul sânilor sau iau decizia de a nu consulta un medic senolog expert din timp, înainte ca simptomele să-și facă apariția.

Primele simptome ale cancerului la sân pot trece cu ușurință neobservate, dar o durere de sân ignorată sau diagnosticată greșit de către un medic generalist, poate ascunde afecțiuni serioase la nivelul sânilor.

Chiar dacă nu ai avut cazuri de cancer în familie sau crezi că nu prezinți riscul de a dezvolta această boală, trebuie să știi că această afecțiune se poate dezvolta și în cazul femeilor care nu au factori de risc sau a celor cu un istoric medical sănătos.

85% din femeile care dezvoltă cancer mamar nu au istoric familial de cancer la sân.

Un alt motiv pentru care simptomele cancerului la sân rămân ignorate ține de stilul de viață dinamic. Astfel, există riscul să nu observi transformările propriului corp, iar primele simptome ale cancerului la sân să treacă ușor neobservate.

Află de aici cum poți descoperi singură cancerul mamar în stadii incipiente?

Care sunt cauzele cancerului la sân?

Cancerul de sân apare atunci când unele celule ale sânilor încep să crească anormal. Acestea se divid mai repede decât celulele sănătoase și se pot răspândi (metastaze) către ganglionii limfatici axilari și alte zone ale corpului.

De cele mai multe ori, cancerul pornește din celulele ductelor care produc lapte. Acest tip de cancer la sân este cunoscut sub numele de carcinom ductal și este cel mai frecvent tip de neoplasm mamar. Uneori, cancerul poate începe să se dezvolte din lobulii mamari (cei care produc secreția lactată), acesta fiind denumit carcinom lobular.

Cauzele exacte ale apariției cancerului mamar nu sunt cunoscute, însă există mai mulți factori de risc care influențează șansele de a dezvolta cancer de sân:  

>> Înaintarea în vârstă – cu cât o femeie înaintează în vârstă, cu atât cresc șansele de a dezvolta această boală; vârsta este un factor de risc. Statisticile ne arată că peste 80% din cancerele de sân apar la femei care au trecut de vârsta de 50 de ani (după menopauză). Cu toate acestea, numărul cazurilor de cancer la sân depistat în stadiu avansat la femeile tinere, cu vârsta cuprinsă între 25 și 39 de ani, este în creștere, potrivit unui studiu publicat la sfârșitul lunii februarie 2013 în Jurnalul Asociației Medicale Americane.

>> Genetica – femei ale căror rude au avut sau au cancer de sân sunt mai susceptibile de a dezvolta această boală. Aproximativ 5% - 10% din cazurile de cancer de sân sunt ereditare. Femeile care poartă genele BRCA1 și BRCA2 au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer la sân și / sau cancer ovarian. Aceste gene pot fi moștenite.

>> Istoricul de cancer la sân - femeile care au avut cancer de sân, chiar și forme neinvazive, sunt mai susceptibile de a dezvolta boala din nou, comparativ cu femeile care nu au antecedente de cancer la sân.

>> Anumiți noduli la sân - femeile care au avut anumite tipuri de noduli benigni mamari (non-canceroși) sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer mai târziu pe parcursul vieții. Exemplele includ hiperplazie ductală atipică sau carcinom lobular in situ.

>> Țesutul mamar dens - femeile cu țesut mamar dens au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.

>> Expunerea la estrogen – femeile care au avut prima menstruație mai devreme sau au intrat în perioada de menopauză mai târziu decât media, au un risc mărit de cancer la sân. Acest lucru se datorează faptului că organismul lor a fost expus la estrogen pentru mai mult timp. Expunerea la estrogen începe odată cu prima menstruație și scade dramatic în timpul menopauzei.

>> Obezitatea – femeile care au devenit supraponderale după menopauză pot avea un risc mărit. Studiile ne arată că femeile obeze aflate la menopauză au un nivel mai ridicat de estrogen, de unde rezultă și riscul mare.

>> Consumul de alcool – cu cât o femeie consumă o cantitate mai mare de alcool în mod regulat, cu atât crește riscul de a dezvolta această boală.

>> Expunerea la radiații – crește ușor riscul unei femei de a face cancer de sân. Oamenii de știință de la Centrul de Cancer Memorial Sloan-Kettering au constatat că femeile care au fost tratate prin radiații în zona toracică pentru un cancer din copilărie, au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.

>> Terapia hormonală – ambele forme de terapii hormonale – combinate sau care conțin doar estrogen – pot crește riscul unei femei de a face cancer de sân. Terapiile hormonale combinate determină un risc mai mare.

>> Anumite locuri de muncă – cercetătorii francezi au descoperit că femeile care au lucrat pe timp de noapte înainte de o eventuală sarcină au avut un risc mărit de a dezvolta cancer de sân pe parcursul vieții. Un alt studiu al cercetătorilor canadieni arată că anumite locuri de muncă, în special cele care aduc corpul uman în contact cu substanțe posibil cancerigene sau sunt perturbatoare pentru sistemul endocrin, sunt legate cu riscul mărit de a dezvolta cancer la sân.

Ce este screeningul pentru cancerul mamar?

Screeningul pentru cancerul de sân poate fi definit ca evaluarea mamografică a unei populaţii feminine asimptomatice, pentru detecţia acestei boli într-un moment în care poate fi curabilă.

Avantajul major este depistarea într-o fază precoce a cancerului mamar, ceea ce permite creşterea supravieţuirii şi un tratament conservator (extirparea zonei bolnave şi nu a sânului în totalitate). Introducerea mamografiei ca metodă de screening a dus la scăderea mortalitaţii prin cancer de sân cu 30%!

Un alt avantaj al examenului de screening este unul psihologic: un rezultat bun la examenul de screening (altfel spus un examen negativ pentru cancer mamar) ne oferă linişte şi siguranţă până la următorul examen. Ştim că, dacă va apărea la un moment dat ceva, va fi descoperit într-un stadiu atât de incipient, încât vom avea şanse foarte mari să învingem această boală.

Din nefericire, în România nu există un program naţional de screening pentru cancerul mamar, aşa cum există în ţările dezvoltate. De aceea, o foarte mică parte din populaţia feminină din România merge la controale regulate (sau “aproape regulate”), clinice şi imagistice (mamografie/ ecografie), constituind “un fel de screening”. Acest lucru face ca în România majoritatea pacientelor care se prezintă la medic cu neoplasm mamar să fie deja într-un stadiu avansat de boală (stadiu 3-4).

Tabelul de mai jos te ajută cu direcții în funcție de care să te ghidezi în efectuarea controalelor de rutină. Vei vedea că în realizarea programului de screening, medicul va ține cont de vârstă, istoricul medical și frecvența cu care trebuie să faci anumite investigații.

Ce înseamnă diagnosticul de cancer la sân?

Potrivit celor mai recente studii publicate în 2015, se estimează că aproape jumătate din populația masculină a globului și o treime din femeile din lume se vor confrunta la un moment dat în viață cu un diagnostic îngrozitor: CANCER.

Este foarte important să știi cum să faci față diagnosticului aflat în urma controlului, dar și care sunt mijloacele disponibile de a lupta și, în final, de a combate această afecțiune. Un diagnostic de cancer nu înseamnă neapărat sfârșitul vieții, ci un nou început: o mare parte din cancere descoperite în stadii incipiente sunt curabile.

Ce investigații ajută la diagnosticarea cancerului mamar?

Trebuie să știi că nu orice tip de cancer necesită consultarea unui oncolog. De exemplu, în cazul carcinomului basocelular, care se operează și despre care se consideră că este foarte puțin probabil să reapară, de regulă, nu se recomandă consultul oncologic. Este recomandat ca, înainte de a lua orice decizie în legătură cu traseul medical, să te sfătuiești îndeaproape cu un specialist care să îți dea toate informațiile de care ai nevoie cât mai repede.

Este bine să solicit o a doua opinie?

Atunci când diagnosticul este unul grav, este foarte important să soliciți și să primești o a doua opinie de la un medic expert. Totuși, nu întârzia începerea tratamentului. Așadar, fii sigură că alegi să mergi pentru second opinion la un medic specializat în tipul de afecțiune suspectat.

Ce tipuri de cancer primar de sân există?

Cancerul de sân primar este cancerul mamar cu punct de plecare în sân. Acesta poate fi invaziv sau non-invaziv (in situ). Depistarea sa precoce, în faze incipiente duce la tratarea și vindecarea sa cu minime consecințe asupra integrității fizice a femeii.

>> Cancerul non-evaziv

Carcinomul ductal in situ CDIS este forma incipientă a cancerului de sân. Este non-invaziv, adică nu s-a extins în interiorul sau la exteriorul sânului și este izolat în ductele lactifere. CDIS netratat se poate extinde, devenind invaziv. CDIS, numit și intraductal, este cel mai comun cancer de sân non-invaziv.

>> Cancer invaziv

Cea mai frecventă formă de cancer invaziv este carcinomul ductal comun. Următorul ca frecvență este carcinomul lobular invaziv, ce are o mai mare tendință la leziuni multiple și bilateralitate; în același timp, este forma de cancer ce dă cel mai frecvent rezultate fals negative.

Cancerul de sân inflamator este rar, afectând aproximativ 1 din 100 de pacienți cu cancer de sân. Celulele canceroase blochează vasele limfatice. Sânul devine inflamat, cald, roșu și tumefiat, fără a fi dureros. Simptomele apar rapid odată cu deplasarea celulelor prin corp.

Boala Paget, de asemenea rară, afectează aproximativ 1 din 100 de femei cu cancer de sân, cauzând o înroșire și apoi o leziune eczematiformă a mamelonului, care se poate extinde la areola. Majoritatea cazurilor implică cancer de sân, cu unul din 2 pacienți având un nodul mamar palpabil. Boala Paget este dificil de depistat deoarece simptoamele sunt similare cu eczemele, dermatita sau psoriasisul. Diferența este că roșeața afectează de obicei mamelonul fără a se extinde mai departe.

Care sunt stadiile cancerului de sân?

Cancer sân stadiul 0 - Celulele canceroase rămân în interiorul ductelor mamare din sân, fără invazie în țesutul mamar normal adiacent.

Cancer sân stadiul 1A – Tumoarea măsoară până la 2 cm și cancerul nu s-a răspândit în afara sânului; ganglionii limfatici nu sunt afectați.

Cancer sân stadiul 1B

– În aceast stadiu nu există nicio tumoră în sân, dar în ganglionii limfatici există grupuri mici de celule canceroase - mai mari decât 0.2 milimetri, dar nu mai mari de 2 milimetri.

SAU

- Există o tumoare la sân care nu este mai mare de 2 centimetri și există grupuri mici de celule canceroase - mai mari decat 0.2 milimetri, dar nu mai mari de 2 milimetri - în ganglionii limfatici.

Cancer sân stadiul 2A

-  Tumora nu poate fi găsită în sân, dar celulele canceroase sunt găsite în ganglionii limfatici axilari.

SAU

- Tumora măsoară 2 centimetri sau mai puțin și s-a extins la ganglionii limfatici axilari.

SAU

- Tumora este mai mare de 2 cm, dar mai mică de 5 centimetri și nu s-a extins la ganglionii limfatici axilari.

Cancer sân stadiul 2B

- Tumoarea este mai mare de 2, dar mai mică de 5 centimetri și s-a răspândit la ganglionii limfatici axilari.

SAU

- Tumora este mai mare de 5 centimetri, dar nu s-a extins la ganglionii limfatici axilari.

Cancer sân stadiul 3A

- Tumora nu se găsește în sân. Cancerul este descoperit în ganglionii limfatici axilari care sunt lipiți unul de celalalt sau de alte structuri sau cancerul poate fi găsit în ganglionii limfatici din apropierea sternului.

SAU

- Tumoarea poate avea orice dimensiune. Cancerul este descoperit în ganglionii limfatici axilari care sunt lipiți unul de celălalt sau de alte structuri sau cancerul poate fi găsit în ganglionii limfatici din apropierea sternului.

Cancer sân stadiul 3B

- Tumoarea poate fi de orice dimensiune și s-a răspândit la nivelul peretelui toracic și / sau la pielea sânului.

ȘI

- Cancerul s-a extins la ganglionii limfatici axilari care sunt lipiți unul de celalalt (confluați) sau de alte structuri sau cancerul poate fi găsit în ganglionii limfatici din apropierea sternului. Cancer de sân inflamator este considerat cel puțin stadiul IIIB.

Cancer sân stadiul 3C

– Se poate să nu fie găsit niciun semn al cancerului în sân sau tumoarea poate avea orice dimensiune și s-a răspândit la nivelul peretelui toracic și / sau la pielea sânului.

ȘI

- Cancerul s-a extins la ganglionii limfatici fie de mai sus sau mai jos de claviculă.

ȘI

- Cancerul poate fi extins la ganglionii limfatici axilari sau la ganglionii limfatici din apropierea sternului.

Cancer san stadiul IV - Cancerul s-a răspândit (metastază) în alte părți ale corpului.

Ce tratament există pentru cancerul la sân?

(N.B. Recomandările de mai jos sunt generale. Este foarte important ca o pacientă diagnosticată cu cancer la sân să consulte un medic oncolog pentru a i se determina planul de tratament corespunzător)

Tratamentul este ales întotdeauna în funcție de vârsta pacientei care a fost diagnosticată cu cancer

1. Tratament pentru femeile aflate la premenopauză


Premenopauza reprezintă stadiul de tranziție spre menopauză care începe în apropierea vârstei de 40, dar aceasta poate să apară și la 30 de ani sau mai devreme. Premenopauza durează în general cațiva ani, dar există cazuri în care aceasta  poate să țină doar câteva luni.

Menopauza marchează o schimbare esențială în viața de reproducere a unei femei, aducând un declin al nivelului de hormoni sexuali feminini - estrogen și progesteron. În 25%  din cazuri, cancerul mamar apare în premenopauză şi se estimează  că această proporţie va creşte datorită îmbunătăţirii screeningului, diagnosticului şi raportării.

Prima etapă în tratamentul cancerului mamar este diagnosticarea malignității și a tipului histo-patologic, iar apoi determinarea statusului receptorilor hormonali și a altor elemente de prognostic prin examene imunohisto-chimice.

Terapia endocrină adjuvantă este tratamentul folosit pentru femeile aflate în premenopauză, cu stadiu incipient de cancer la sân. În prezent, terapia endocrină standard este tamoxifenul, care are un rol antiestrogenic prin blocarea receptorilor celulari pentru estrogen. Aproximativ 2/3 din cancerele mamare sunt estrogen- progesteron pozitive. Celule canceroase care au  receptori hormonali sunt cunoscuți ca hormon-receptor pozitive. Scopul terapiei hormonale este acela de a reduce cantitatea de hormoni disponibili pentru celule canceroase, care pot să le oprească creșterea  sau să le omoare.

După ce celule canceroase sunt îndepărtate chirurgical, acestea sunt testate pentru  receptorii hormonali. Dacă tumora este receptor pozitiv, atunci terapia hormonală poate reduce riscul de cancer mamar. Terapia hormonală nu ajută pacienții cu cancer care sunt estrogen - progesteron negativ- fără receptori pentru acest tip de hormoni.

Tamoxifenul este cel mai cunoscut tratament hormonal pentru cancerul de sân, fiind un medicament anti-estrogen . Acesta acționează prin blocarea hormonilor să se atașeze de receptorii  celulelor canceroase și previne creșterea tumorilor noi. Tamoxifenul este de obicei recomandat pentru o perioadă de cinci ani, iar beneficiile (scăderea riscului de cancer mamar) durează aproximativ zece ani de la oprirea tratamentului. Studiile arată că pacienții cu receptori hormonali pozitivi care iau tamoxifen au riscul de reapariție/ de recidivă  al cancerului mamar redus cu jumătate.

>> Efectele secundare ale tratamentului sunt:

2. Tratament pentru femeile aflate la postmenopauză


Postmenopauza reprezintă sfârșitul vieții reproductive. După un an fără menstruație, femeia atinge menopauza și trece în postmenopauză. După un an sau doi de postmenopauză, nivelul de estrogen ajunge la un nivel scăzut.

Inhibitorii de aromataza sunt o clasă de medicamente care sunt utilizate pentru tratamentul endocrin la femeile aflate în postmenopauză care opresc producția de estrogen. Aceștia catalizează ultimul pas în biosinteza de estrogen. Există două tipuri de inhibitori de aromataza:

Deși ambele tipuri interferă cu ultimul pas în biosinteza de estrogen, fac acest lucru prin mecanisme diferite. Inhibitori de aromataza funcționează prin blocarea enzimei aromataza, care transformă hormonul androgen în cantități mici de estrogen din organism. Acest lucru înseamnă că mai puțin estrogen este disponibil pentru a stimula  creșterea celulelor de cancer de sân estrogen pozitive. Inhibitorii de aromataza au mai multe beneficii decât efecte secundare, în comparație cu tamoxifenul. Trecerea de la tamoxifen dupa 2-3 ani la aromatază oferă mai multe beneficii decât 5 ani de tamoxifen.

>> Efectele secundare ale tratamentului sunt:

Îți reamintim că simptomele diferă de la o afecțiune mamară la alta, iar lipsa simptomelor nu înseamnă și lipsa problemelor. Cancerul la sân nu doare decât în stadii avansate, iar prezența durerii nu înseamnă neapărat cancer. De aceea, este foarte important să mergi regulat la un medic specializat, înainte de apariția manifestărilor.  

O durere de sân ignorată sau diagnosticată greșit de către medic poate ascunde afecțiuni serioase la nivelul sânilor. Diagnosticată corect și timpuriu, orice afecțiune va fi tratată mai ușor și problemele de sănătate sunt rezolvate mult mai rapid.


Dacă dorești să urmezi un plan de prevenție personalizat sau ești nesigură de eficiența celui recomandat până acum, consultă un medic specializat în afecțiuni mamare.

Dacă ai fost recent diagnosticată cu cancer la sân, vino cât mai repede la o consultație oncologică cu un medic specializat în cancerul mamar.


Pachete Donna

Fă-ți o verificare
completă în mai puțin
de 60 de minute


Vezi pachetele Donna de
Prevenție Anuală pentru Sănătatea Femeii
Servicii de excelență pt. Sănătatea Femeii
Servicii de Excelență
pentru Sănătatea
Femeii
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Echipă de Medici cu Supraspecializare de 10-20 de Ani
Echipă de Medici cu
Supraspecializare
de 10-20 de Ani
Aparatură Vârf de Lance,Ultraperformantă
Aparatură
Vârf de Lance,
Ultraperformantă
Verificare Anuală Completă în 60 de Minute
Verificare Anuală
Completă în
60 de Minute
Peste 50,000 de Pacienți Mulțumiți
Peste 50,000
de Pacienți
Mulțumiți
© Copyright 2017 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții