Scurt ghid al afecțiunilor mamare benigne
Articol realizat cu ajutorul Dr. Beatrice Median - Medic primar Imagistică medicalăCe înseamnă afecțiuni benigne ale sânului?
Cele mai frecvente afecțiuni benigne ale sânului
Femeile pot avea multe tipuri de disconfort la nivelul sânilor care pot varia inclusiv în funcție de perioada din lună, mai ales că uneori se rezumă doar la atât și nu este vorba de chisturi sau noduli. Afecțiunile, deci, variază de la sensibilitate și disconfort, care sunt inofensive, de care suferă cele mai multe femei înainte de menstruație, până la noduli mamari. Pentru a mări probabilitatea de a le identifica corect și pe cont propriu, măcar suficient pentru a ști când este nevoie de o vizită la medic, mai multe afectiuni ale sânului vor fi detaliate pe parcursul articolului.
Sensibilitatea și tumefierea premenstruală a sânilor
Aceste manifestări ale sânilor își fac apariția, așa cum sugerează și titlul, în preajma perioadei de menstruație, fiind strâns legate de fluctuațiile hormonale. Aceste tipuri de fluctuații hormonale sunt complet normale, iar acest tip de disconfort nu are o limită de vârsta. De regulă, sensibilitatea și tumefierea apar în timpul fiecărui ciclu menstrual, lunar, însă intensitatea cu care se manifestă variază de la om la om și există și femei ce nu se confruntă cu această problemă deloc. Un mod frecvent în care femeile percep acest disconfort poate fi descris drept înțeăături în sâni înainte de menstruație. Medicația și tehnicile de autoîngrijire pot ușura disconfortul simptomelor premenstruale.
Infecția la nivelul sânilor
Mastita, cum mai este cunoscută această afecțiune, este o infecție a glandelor mamare, care determină simptome precum inflamație și durere. Cel mai adesea apare la femeile care alăptează sau au încetat de curând alăptarea, însă poate fi de mai multe feluri. De regulă se manifestă prin creșterea sensibilității și înroșirea tegumentului sânului, mărirea dureroasă a sânului, mărirea ganglionilor limfatici axilari, febră, scurgeri mamelonare sau chiar senzație de arsură constantă. Mai multe informații despre mastită se pot regăsi în acest articol.
Afecțiuni ale mameloanelor
Schimbările care se pot produce la nivelul mameloanelor (sfârcurilor) pot să fie și să nu fie un indiciu pentru ceva mai serios. Ca o regulă, orice modificare la nivelul acestora care se produce brusc și se manifestă agresiv trebuie să ridice semne de întrebare și să te trimită la medicul specialist. De la secreții mamelonare, areola mamară inflamată, la retracția mamelonară, apariția unor puncte albe pe mamelon, apariția nodulilor la nivelul mamelonului sau chiar descuamarea acestuia - toate acestea pot indica afecțiuni multiple. Informați suplimentare vizavi de schimbările ce pot fi observate la mameloane se regăsesc în acest articol. Secrețiile, în funcție de culoare și consistență, pot fi un semn pentru diverse afecțiuni. Citește mai multe despre secreții mamelonare aici. Nodulii în areolă indică în general chisturi cauzate de blocajul glandelor sebacee. Dacă infecția avansează, un chist se poate transforma într-un furuncul.
Descuamarea mameloanelor este cauzată, de obicei, de unele modificări benigne.
Nodulii la san
Nodulii sunt, de fapt, ca o masă de țesut în interiorul sânului, care se formează prin înmulțirea necontrolată a celulelor mamare într-o zonă a sânului. În general este ușor de deosebit prin consistența crescută față de restul țesutului, manifestându-se ca o modificare a unei zone care se simte diferit față de alta sau ca una sau mai multe umflături, dureroase sau nedureroase, în zona sânului. Dacă nu știi să îi identifici prin auto-palparea lunară, atunci poți apela la o examinare clinică a sânilor printr-un consult senologic la medicul ginecolog, iar acesta îți poate și explica cum să îl efectuezi pe cont propriu ulterior. Majoritatea nodulilor sunt benigni, însă medicul este cel mai în măsură să se pronunțe vizavi de acest aspect și de felul în care trebuie monitorizat. Pentru evaluarea nodulului, spre exemplu, medicul poate efectua o sonoelastografie mamară, ce determină benignitatea sau malignitatea prin a testa elasticitatea țesutului. Citește ghidul nostru complet al nodulilor mamari aici.
Chisturile Mamare și Mastoza fibrochistică
Te întrebi ce este mastoza fibrochistică? Mastoza fibrochistică este cunoscută sub mai multe denumiri, precum mastopatie fibrochistică, displazie mamară, mastoză chistică, modificări fibro-chistice, iar ce reprezintă este o modificare benignă a glandei mamare. Cel mai frecvent este însoțită de chisturi la san, această afecțiune fiind des întâlnită în rândul femeilor (60%), în general între vârstele de 20 și 40 ani. Citește mai multe despre mastoză fibrochistică și chisturi mamare aici.
Fibroadenomul Mamar
Fibroadenomul mamar este o tumoră mamară benignă formată din țesut mamar glandular și fibros, mobile sub piele și care apar, de regulă, în prima jumătate a perioadei de sarcină – deci pot fi explicați ca fiind un soi de noduli, dar care nu sunt nici chisturi și nici cancer. Fibroadenomul mamar se încadrează de cele mai multe ori în două tipuri: simple și complexe. Nu sunt formațiuni cu risc crescut, având același risc de transformare în cancer ca al unei porțiuni de sân sănătos. Mai multe informații despre fibroadenomul mamar se pot regăsi aici.
Cel mai important este să eviți auto-diagnosticarea și să mergi la un medic supraspecializat în imagistica sânului, ca cei din Centrul Specializat în Patologie Mamară, pentru a identifica precis unde se situează sănătatea sânilor tăi.