Ecografia mamară: mit versus realitate
Articol realizat cu ajutorul Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar Imagistică MedicalăAșa cum probabil ți s-a întâmplat și ție înainte de a merge la ecografia mamară, majoritatea femeilor fac, mental, un recensământ al miturilor despre această investigație.
Același lucru am făcut și noi, împreună cu specialiștii Donna Medical Center, pentru a-ți oferi informații corecte despre ecografia mamară.
1. Ecografia mamară nu este indicată în timpul sarcinii.
Fals. Spre deosebire de mamografie, ecografia mamară nu folosește radiațiile, drept urmare nu presupune niciun risc pentru femeile însărcinate sau pentru făt.
Cancerul mamar este cel mai întâlnit tip de cancer depistat la femei în perioada sarcinii. În plus, tumora are tendința de a-și accelera dezvoltarea în această perioadă și de a deveni foarte agresivă. De aceea, este esențial ca femeile să facă în continuare ecografiile mamare de rutină pe perioada sarcinii și a alăptării.
2. Toate tipurile de cancer pot fi identificate cu ajutorul ecografiei mamare.
Fals. Ecografia mamară nu poate identifica microcalcificări, care sunt detectate de obicei cu ajutorul mamografiei.
După vârsta de 40 de ani, ecografia mamară poate fi indicată ca măsură suplimentară și ajutătoare pentru a adăuga informații importante rezultatelor altor examinări, ca mamografia.
Ecografia mamară este folosită pentru a identifica următoarele:
- Care este cauza simptomelor mamare: durere, umflături, înroșire;
- Dacă un nodul mamar este umplut cu lichid (chist) sau este un nodul solid (posibil malign);
- Ajută la verificarea rezultatelor anormale din timpul unei mamografii;
- Este folosită pentru examinarea sânilor femeilor tinere (sub 40 de ani) deoarece țesutul lor mamar este mai dens iar mamografia nu este eficientă în acest caz;
- Pentru a ghida recoltarea de lichid dintr-un chist sau a puroiului, pentru biopsie sau poate fi folosită ca reperaj în cazul intervențiilor chirurgicale mamare pentru tumori foarte mci, nepalpabile;
- Modificările de mărime ale unui chist;
- Cât de mult s-a extins cancerul la nivelul sânului;
- Examinarea sânilor cu implanturi mamare sau la femeile gravide.
3. Nu este necesar să fac ecografia mamară de rutină înainte de vârsta de 35 - 40 de ani.
Adevărat. Cancerul la sân la femeile cu vârsta mai mică de 40 nu este comun. Aproximativ 7% din toate cazurile de cancer de sân apar la femeile cu vârsta până la 40 de ani.
Pentru a monitoriza orice modificare anormală la nivelul sânilor și pentru a depista precoce cancerul mamar sau alte afecțiuni benigne ale sânilor, se recomandă ca femeile tinere să realizeze examene de rutină după cum urmează:
- Între 20 și 30 de ani se efectuează examenul clinic al sânilor și ecografia mamară o dată la 3 ani;
- Între 30 și 40 de ani se efectuează anual examenul clinic al sânilor și ecografia mamară;
- Dacă ai risc crescut de cancer mamar, stabilește împreună cu medicul senolog perioada optimă pentru examinarea mamară în cazul tău.