Markerul ROMA - afla daca ai risc crescut de cancer ovarian
Articol realizat cu ajutorul Dr. Lucia Iurco - Medic primar Obstetrică-GinecologieCancerul ovarian reprezintă o problemă majoră de sănătate pentru femei, având o mortalitate ridicată. Peste 200.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate anual cu acest tip de neoplazie, cea mai mare incidență fiind înregistrată în SUA și Europa de Nord și cea mai mică în Africa și Asia.
În România sunt raportate 9,4 cazuri la 100.000 locuitori. Mortalitatea mare este datorată diagnosticării tardive a acestei afecțiuni.
Ce să faci pentru a evita diagnosticarea tardivă a acestei afecțiuni grave?
Markerul tumoral CA 125 este folosit în combinație cu ecografia transvaginală pentru a determina dacă pacientele sunt suspecte de cancer ovarian. Creșterea nivelului de CA 125 este asociată cu cancerul ovarian, dar poate indica și prezența altor boli (cancer de sân, de col uterin, endometrial) sau afecțiuni non-maligne, precum infecții acute sau endometrioză.
Pentru creșterea specificității în estimarea riscului de cancer ovarian epitelial a fost dezvoltat în 2011 algoritmul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm), testul care poate determina probabilitatea de găsire a unor tumori maligne în timpul intervențiilor chirurgicale la femeile aflate în premenopauză sau postmenopauză și care prezintă o formațiune pelvină.
ROMA este un test de ser calitativ care derivă dintr-un scor numeric format din rezultatele CA-125 (biomarkerul acceptat pentru cancerul ovarian) și testele de sânge HE4, precum și statusul pre sau post menopauză.
HE4 este un test imunometric pentru determinarea cantitativă de proteine epididimale 4 în serumul uman. Nivelul crescut de HE4 este asociat cancerului ovarian, dar nu este specific doar acestei afecțiuni.
ROMA, combinația între CA 125 și HE4, ajută la identificarea riscului de a avea cancer ovarian, astfel pacientele cu risc ridicat putând beneficia de o îngrijire medicală specializată în acest tip de afecțiune.
Cui îi este indicat acest test?
Femeilor peste 18 ani;
Femeilor care au o formațiune ovariană;
Femeilor care au planificat o intervenție chirurgicală ginecologică pentru patologie ovariană;
ATENȚIE! Testul ROMA nu este indicat femeilor care au o concentrație de factor reumatoid de peste 250 UI/ml.
Eficacitatea testului ROMA a fost demonstrată într-un studiu prospectiv pe un număr de 461 de femei aflate în pre sau post menopauză care prezentau o formațiune pelvină ce necesită o intervenție chirurgicală. ROMA a identificat corect 94% dintre femeile cu cancer ovarian epitelial ca fiind cu risc ridicat.
Este foare important să-ți monitorizezi constant sănătatea prin controale periodice. Pe de altă parte, este la fel de important să alegi, împreună cu specialistul tău, metoda potrivită de investigație în acord cu particularitățile de vârstă și cu istoricul medical.
Dacă nu știi ce ți se potrivește, vorbește cu specialiștii în prevenție de la Donna Medical Center. Fă-ți acum o programare.
S-ar putea să te intereseze și...