Prolapsul genital - Simptome, Diagnostic, Tratament și Prevenție
Articol realizat cu ajutorul Dr. Corina Bușe - Medic primar Obstetrică - Ginecologie în data 12 Mai 2020 - 19 Mai 2020CUPRINS
PROLAPSUL GENITAL - CAUZE ȘI FACTORI DE RISC
SIMPTOME - CUM SE MANIFESTĂ PROLAPSUL GENITAL?
DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT PENTRU PROLAPSUL GENITAL
CUM PREVIN APARIȚIA PROLAPSULUI?
Ce este prolapsul genital?
Prolapsul genital reprezintă o anomalie de statică pelviană, presupunând căderea pereților vaginali și a uterului din poziția anatomică naturală, prin alunecarea în canalul vaginal și exteriorizarea lor prin orificiul vulvar.
Pelvisul feminin conține structuri anatomice: vagin, col uterin, vezică, uretră, intestine și rect, susținute de mușchi și fascii. Atunci când sistemul de suspensie și susținere este întins sau își pierde integritatea, permite organelor să alunece și să-și modifice poziția.
Prolapsul vaginal
Vaginul este un conduct musculo-membranos cu pereții alipiți, situat între vezica urinară, uretră, rect și posterior. Vaginul este menținut în poziție normală de structuri de rezistență care se numesc fascii. Atunci când fasciile se deteriorează, vezica urinară și rectul bombează în cavitatea vaginală. Din această cauză, pereții vaginali se destind și declanșează diverse forme de prolaps vaginal.
Cistocelul reprezintă modificarea poziției vezicii urinare (prolabarea, hernierea), împreună cu peretele vaginal anterior. În stadiu incipient, cistocelul nu prezintă simptome, putând fi depistat numai de către medicul ginecolog, în timpul examinării medicale. În formele avansate, însă, pacienta poate simți o umflătură, pierdere involuntara de urină, usturime în timpul micțiunii, sau infecții urinare.
Rectocelul se referă la modificarea poziției rectului, care herniază împreună cu peretele vaginal posterior. În stadiu incipient este asimptomatic, însă pe măsură ce afecțiunea se agravează poate duce la constipație.
Prolapsul uterin
Asemenea vaginului, uterul este susținut de mușchi, fascii și ligamente. Atunci când aceste structuri de orientare, suspensie și susținere se deteriorează, poziția uterului se modifică. Prolapsul uterin este mai frecvent la femeile cu vârstă înaintată, însă poate fi cauzat și de nașterile naturale sau de o naștere dificilă, care a întâmpinat complicații.
Dacă este neglijat, prolapsul uterin poate cauza chiar deplasarea uterului afară din vagin, împreună cu pereții vaginali. Prin contactul cu lenjeria intimă, pot apărea infecții sau răni care sângerează.
Prolapsul genital - Cauze și factori de risc
- Menopauza, carența estrogenică;
- Creșterea presiunii intraabdominale, declanșată sau amplificată de constipația cronică, tuse, efortul mare depus la ridicarea de greutăți, tumori abdominale;
- Nașterea naturală (supradistensia canalului de naștere ) sau o sarcină dificilă (travaliu prelungit, un făt mare, aplicații de forceps) cresc riscul de prolaps;
- Vârsta înaintată;
- Obezitatea;
- Factori genetici, constituționali;
- Factori individuali: condițiile de muncă, dieta.
Simptome - Cum se manifestă prolapsul genital?
Majoritatea femeilor nu prezintă simptome și vor descoperi că au această problemă numai în urma unui examen medical. Atunci când apar, printre simptome se numără:
- Senzația de apăsare, de tracțiune în zona pelvină, care devine dureroasă spre sfârșitul zilei;
- Tulburări de urinare, pierderi involuntare de urina;
- Constipația cronică;
- Probleme în timpul actului sexual;
- Infecții urinare;
- Exteriorizarea prin orificiul vulvar a unei tumori, care dispare atunci când pacienta se așază în poziție culcată;
- Infecții vaginale.
Diagnostic și tratament pentru prolapsul genital
Diagnosticarea prolapsului genital se realizează în timpul unui examen clinic ginecologic. În funcție de tipul și gravitatea afecțiunii, există mai multe tratamente la care pacientele pot apela.
Femeile se pot confrunta, pe de o parte, cu prolaps genital care presupune modificări reduse ale structurilor genitale, dar care declanșează tulburări funcționale, precum pierderi involuntare de urină sau constipație.
Există, însă, și posibilitatea ca pacientele să prezinte o formă de prolaps cu modificări anatomice majore, care să nu prezinte însă tulburări funcționale grave (singurul simptom este senzația inconfortabilă că iese ceva prin vagin).
Prolapsul care e asimptomatic nu necesită tratament.
Dacă simptomele sunt severe, se recomandă tratament chirurgical – există diverse procedee chirurgicale adecvate vârstei pacientei, formei clinice și gradului prolapsului.
Cum previn apariția prolapsului?
- Conduita adecvată la naștere;
- Efectuarea exercițiilor Kegel pentru întărirea mușchilor podelei pelvine;
- Estrogenoterapie la menopauză;
- Prevenirea și tratarea constipației, printr-o alimentație și hidratare corectă;
- Încercați să controlați tusea – tratați bronșita cronică și nu fumați;
- Evitați creșterea în greutate.