Virusul HPV - Definitii, Preventie, Diagnostic si Tratament
Articol realizat cu ajutorul Dr. Corina Chișu - Medic primar Obstetrică - Ginecologie în data 22 Octombrie 2018Infecţia cu Virusul Papiloma Uman este cea mai întâlnită infecţie virală a aparatului reproducător şi provoacă o gamă largă de afecţiuni, atât la femei cât şi la bărbaţi, inclusiv leziuni precanceroase care pot evolua către cancer.
Cu siguranță ai auzit că virusul HPV (HPV = Human Papilloma Virus) este în strânsă legătură cu cancerul de col uterin. De aceea, probabil că simți o teamă constantă în ceea ce privește consecințele contractării acestui tip de virus.
Ai toate motivele să te îngrijorezi și să iei măsuri pentru prevenire, deoarece:
- Cea mai gravă consecință a infectării cu HPV este cancerul de col uterin, al doilea cel mai frecvent cancer la femei.
- Peste 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin sunt diagnosticate anual.
- Dintre acestea, peste 2.000 de decese sunt înregistrate anual, una dintre explicații fiind aceea că această formă de cancer este depistată în stadiile tardive ale bolii.
Pentru că știm care este pericolul la care te expui și pentru a te ajuta să previi contractarea acestui virus, îți spunem tot ce trebuie să știi despre prevenție, diagnosticare precoce și tratament.
CUPRINS
TIPURI DE HPV. TULPINI ALE VIRUSULUI
BOLI ASOCIATE CU HUMAN PAPILLOMA VIRUS
SIMPTOME: CUM SE MANIFESTĂ HPV?
METODE DE DIAGNOSTIC - TESTELE HPV
TRATAMENTUL HUMAN PAPILLOMA VIRUS
METODE DE PREVENȚIE - VACCINUL HPV
CE ESTE HPV?
Human Papilloma Virus (HPV) este un virus extrem de contagios, infecția cu acesta fiind întâlnită la 80% din persoanele active sexual, cel puțin o dată în decursul vieții. Poate și mai relevant de specificat este faptul că aproximativ 60% dintre purtătorii virusului nu prezintă simptome.
Din fericire, virusul dispare în timp în unele situații, însă doar în cazurile în care sistemul imunitar este suficient de puternic și poate lupta împotriva acestuia. Totuși, nu te baza pe aceste situații și reține că doar medicul ginecolog îți poate oferi soluții de tratament eficiente. Mai ales că, din nefericire, consecința cea mai gravă este că HPV-ul poate duce la apariția cancerului de col uterin, care este al doilea cancer ca frecvență dintre toate tipurile de cancer la femei în întreaga lume (primul loc fiind ocupat de cancerul de sân).
PREVALENȚA INFECȚIEI CU HPV
Deși statisticile ne spun că majoritatea femeilor contactează la un moment dat în viață un virus HPV, acest lucru nu înseamnă implicit că acesta va provoca leziuni precanceroase.
Într-adevăr, infecţia cu un tip HPV cu risc oncogen crescut este cauza principală pentru aproape toate tipurile de cancer de col uterin, dar la fel de adevărat este și că 70% dintre femeile infectate cu HPV cu risc crescut/scăzut nu dezvoltă cancer pentru că majoritatea infecţiilor au o durată scurtă de viaţă şi virusul se elimină de obicei spontan, în decurs de 1-2 ani. Important este să mergi la controlul ginecologic de rutină pentru a te asigura că ești bine și că primești tratament precoce, în cazul unui diagnostic.
PREVALENȚA INFECȚIEI CU HPV LA FEMEI
- Prevalenţa HPV în eşantioanele cervicale la femei a fost estimată la nivel global la 11,7% pondere, la femeile cu rezultate citologice normale. Europa Orientală se numără printre țările cu cea mai mare prevalență HPV, cu o valoare de 14,2% din populația totală inclusă în eșantion.
- Tipurile HPV 16 şi 18 au fost cele mai frecvente la scară mondială (cele mai întâlnite tipuri HPV în cancerul de col uterin), HPV 16 fiind tipul cel mai întâlnit în toate regiunile. HPV 18 şi HPV 31, 39, 51, 52, 56, 58 şi 59, au avut o prevalenţă similară şi au făcut parte din tipurile cele mai întâlnite, după HPV 16.
- Riscul dezvoltării cancerului de col uterin este de aproximativ 400 de ori mai mare în cazul unei infecții cu HPV 16 şi de aproximativ 250 de ori mai mare în cazul unei infecții cu HPV 18, comparativ cu riscul existent la femeile neinfectate.
- Prevalenţa HPV după vârstă a fost maximă la vârste mai mici (
- Foarte important, femeile infectate cu un tip de HPV pot fi co-infectate sau infectate ulterior cu alte tipuri HPV, care pot cauza leziuni cervicale.
PREVALENȚA INFECȚIEI CU VIRUS HPV LA BĂRBAȚI
- Prevalenţa HPV la bărbat a fost estimată la nivel global la 49,4% pondere, la bărbaţii HIV - negativi.
- Cele mai frecvente tuplini întâlnite au fost HPV 16 şi HPV 52, cu risc oncogen crescut și HPV 6 cu risc oncogen scăzut.
- Prevalenţa HPV estimată la bărbaţi a avut valorile cele mai mari la vârste uşor mai înaintate decât la femei şi a rămas constantă sau a scăzut odată cu înaintarea în vârstă.
- Existenţa a cel puţin 3 partenere sexuale în timpul vieţii a reprezentat variabila cu cel mai mare impact asupra prevalenţei HPV.
TIPURI DE HPV. TULPINI ALE VIRUSULUI
Sunt cunoscute peste 100 de tulpini de HPV, în majoritatea cazurilor infecțiile produse de acestea fiind asimptomatice. Mare parte din ele, 30-40, afectează zona genitală a femeilor și a bărbaților și se clasifică în două mari categorii:
✓HPV cu risc oncogen crescut - infecția persistentă cu tipurile oncogenice poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale sau cancer de col uterin la femei.
În prezent sunt definite 12 tipuri HPV cu risc oncogen crescut care sunt asociate cu cancerul (tipurile 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59), precum şi tipuri suplimentare pentru care există dovezi limitate de carcinogenitate (HPV tipurile 68 şi 73), conform Agenţiei Internaţionale pentru Studiul Cancerului.
În cazul femeilor, există 15 tipuri de HPV care pot determina apariția cancerului de col uterin, cele mai frecvente la nivel mondial fiind tipurile 16, 18, 45, 31. Tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5% din cancerele de col uterin din Europa.
CUM SE TRANSMITE HPV?
Virusul HPV se infiltrează în piele sau în mucoase și în general, majoritatea persoanelor purtătoare nu prezintă niciun simptom al infecției. Virusul se poate transmite pe cale sexuală, fără ca partenerii să știe de existența acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoană deja infectată - contact sexual vaginal, oral, anal, chiar și petting.
Te vei gândi că o protecție sexuală de tip barieră te va scăpa de griji. Află că virusul nu se transmite doar printr-un act sexual propriu-zis, ci este suficient ca partenerii să intre în contact cu zona genitală, penetrarea nefiind o condiție obligatorie a transmiterii HPV. De exemplu, prezervativul nu protejează complet, pentru că există porțiuni neacoperite de piele din zona genitală care vin în contact direct.
Ba mai mult, virusul se transmite și în alt mod decât pe cale sexuală, precum: prin mâini infectate, lenjerie, prosoape, transmitere de la mamă la făt în momentul nașterii, purtarea hainelor persoanelor infectate sau chiar din piscină.
BOLI PROVOCATE DE HPV
În prezența unei infecții persistente, se poate ajunge, după ani de neglijare la carcinoame invazive:
- infecții persistente ce pot evolua în neoplazii intraepiteliale cervicale;
- carcinom invaziv în locul infecției;
- cauză necesară a cancerului de col uterin.
BOLI ASOCIATE CU HUMAN PAPILLOMA VIRUS
✓ Cancerul de col uterin asociat cu HPV la femei - infecţia persistentă cu genotipuri HPV oncogene cu risc crescut este puternic asociată cu dezvoltarea cancerului de col uterin.
✓ Cancer sau tumori cutanate și mucoase benigne (de exemplu, verucile anogenitale la bărbaţi şi femei).
✓ Cancerele anusului, orofaringelui, vulvei, vaginului și penisului.
SIMPTOME: CUM SE MANIFESTĂ HPV?
Virusul HPV se localizează la nivelul mucoaselor membranoase, cum ar fi zona genitală sau pe piele și în aproximativ 60% dintre cazuri nu prezintă simptome.
În cazurile rare în care virusul HPV manifestă simptomatologie, aceasta se observă la distanță de câteva săptămâni/luni de la data actului sexului neprotejat prin:
- nevi genitali;
- umflături;
- pete colorate intens ori nepigmentate;
- leziuni localizate în zona anusului, a scrotului, cervixului, coapsei sau chiar pe penis.
METODE DE DIAGNOSTIC - TESTELE HPV
Metodele cea mai des utilizate pentru a semnala infecția cu HPV sunt testul Babeș-Papanicolau (PAP test, indirect, prin evidențierea modificărilor citologice cervicale date de HPV) și testul HPV.
Este foarte important să faci testul Babeș-Papanicolau anual pentru că identifică în stadiu precoce celulele cu potențial malign din colul uterin, chiar înainte ca ele să ajungă în acest stadiu.
Dacă testul Papanicolau este anormal, pasul următor este testarea HPV. Testul HPV determină dacă unul sau mai multe dintre tipurile de HPV (Human Papiloma Virus) cu risc cancerigen crescut a determinat modificările testului Papanicolau.
Aceste analize HPV îți pot salva viața, mai ales că statisticile recente ne arată că numărul femeilor diagnosticate anual cu cancer de col uterin rămâne la cote alarmante.
TESTE PENTRU DEPISTAREA HPV
Întrucât virusul HPV este asimptomatic, trebuie efectuate anumite teste periodice care pot diagnostica virusul sau leziunile cervicale apărute odată cu infecția cu HPV. Există un algoritm standard de control care include următoarele investigații:
✓ Testul Babeș-Papanicolau
✓ Testul HPV (denumit și tipajul HPV)
✓ Colposcopia
✓ Biopsia cervicală
Consultul ginecologic și testul Papanicolau sunt investigațiile anuale care nu trebuie să lipsească din rutina de îngrijire a unei femei și sunt principalul mijloc de protecţie contra tipurilor de cancer provocate de infecţiile cu virusuri papiloma umane (HPV).
Vaccinul anti-HPV
Cel mai recent vaccin anti-HPV, cel cu 9 tulpini, conferă imunitate pentru infecțiile cu Human Papiloma Virus tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, tulpini care sunt răspunzătoare pentru majoritatea leziunilor precanceroase tipice cancerului de col uterin, dar și pentru cele ale cancerelor de vagin, vulvă și anal. Testele clinice confirmă o eficacitate foarte mare a acestui vaccin, de peste 95%. Vaccinul se poate face până la 45 de ani, studii recente arătând eficacitatea vaccinului anti-HPV cu 9 tulpini până la vârste mai înaintate decât cel tetravalent.
TRATAMENTUL HUMAN PAPILLOMA VIRUS
Human Papilloma Virus tratament:
Această infecție prezintă tratament individualizat în funcție de anumiți factori precum: zona de piele infectată, gradul evolutiv al leziunilor și eventual, simptomatologia adiacentă, dacă este cazul (modificarea secrețiilor glandulare, estetică, sângerări etc).
TRATAMENTUL CONDILOAMELOR GENITALE ce pot fi îndepărtate prin:
- cauterizare chimică;
- aplicarea unor substanțe speciale, chemotactice;
- criochirurgie (înghețare);
- electrocauterizare (ardere);
- tratament cu laser;
- cură chirurgicală (în cazul condiloamelor de dimensiuni mari care nu răspund la terapie);
ATENȚIE! sunt necesare consultații periodice de supraveghere întrucât, uneori, condiloamele pot recidiva dupa tratament.
TRATAMENTUL DISPLAZIEI DE COL UTERIN
Aplicarea tratamentului depinde de mai mulți factori precum: severitatea leziunii, tipul virusului HPV, factorii de risc asociați, chiar și de preferințele pacientei.
În cazul displaziilor ușoare, fără risc crescut se recomandă:
- testul Babeș-Papanicolau la interval de 4-6 luni, deoarece displazia ușoară se vindecă de multe ori fără tratament.
În cazul leziunilor cervicale cu grad înalt, ca tratament recomandat poate fi:
- îndepărtarea țesutului anormal și monitorizarea după tratament cu efectuarea testului Babeș-Papanicolau la un interval de 3-6 luni;
- rezecție cu ansă diatermică (ERAD);
- vaporizare cu laser;
- chirurgie (conizație);
METODE DE PREVENȚIE - VACCINUL HPV
Prevenția este cea mai bună alegere pe care o poți face în orice circumstanțe, cu atât mai mult în cazul unui virus atât de periculos.
Pentru minimizarea riscului apariției infecției cu HPV, iată câteva măsuri care te feresc, în cele mai multe cazuri, de un asemenea pericol:
- începerea vieții sexuale după vârsta de 18 ani;
- foarte important: respectarea măsurilor de igienă (virusul HPV poate fi luat și prin atingere);
- consult ginecologic anual, mai ales după începerea vieții sexuale;
- efectuarea anuală a testului Babeș-Papanicolau;
- evitarea comportamentului sexual cu risc crescut: practicați monogamia și limitați numărul de parteneri sexuali (nu uitați că nici măcar prezervativul nu oferă protecție);
- vaccinare-HPV și menținerea unei imunități puternice a organismului;
- alimentație sănătoasă;
- utilizarea multivitaminelor, acolo unde este cazul;
- vaccinarea (împotriva tulpinilor HPV 16 și 18, acestea au fost incriminate în 70% dintre cazurile de cancer).
Vaccinul HPV nu asigură protecție totală față de cancerul de col uterin, ci doar față de una dintre cauzele apariției acestuia, prin urmare, dupa începerea vieții sexuale, este obligatoriu a fi efectuate metodele de screening anual (consultul ginecologic și testul Babeș-Papanicolau).
Încă mai crezi că nu este important? Mai gândește-te!
Cancerul de col uterin, cauzat de infecția cu HPV, are cea mai mare incidență în România, comparativ cu restul Europei. Mii de femei se îmbolnăvesc anual.
Ai grijă activ de sănătatea ta! Este esențial ca vizita la medic să fie întotdeauna motivată de menținerea stării de sănătate și nu de apariția durerii! Nu aștepta până când simptomele își fac simțită prezența deoarece atunci ar putea fi prea târziu, iar șansele de vindecare vor fi din ce în ce mai reduse!
Mergi periodic la o evaluarea ginecologică completă și fii sigură că ești bine!
Referințe:
- World Health Organization, Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer
- Genital HPV Infection – Centers for Disease Control and Prevention Fact Sheet
- NHS, What is HPV?
Citește și:
S-ar putea să te intereseze și...