Săptămâna 9 de sarcină
Articol realizat cu ajutorul Dr. Lucia Iurco - Medic primar Obstetrică-Ginecologie
Ești în perioada sarcinii în care obiceiuri sănătoase precum alimentația corectă și sportul te ajută să înfrunți mai ușor modificările hormonale specifice femeilor însărcinate. Cere sfatul medicului ginecolog și nu recurge la automedicație și leacuri din bătrâni.
Vezi echipa de medici ginecologi și vino la o consultație obstetricală!
Ce se întâmplă cu corpul mamei în a noua săptămână de sarcină?
Pe tot parcursul sarcinii, schimbările hormonale te vor predispune unor stări și simptome neplăcute. Vorbește cu partenerul tău despre ce simți și cum te afectează sarcina, pentru a-l ajuta să-ți fie aproape și să te sprijine. Va urma o perioadă dificilă pentru voi doi, deci este nevoie de comunicare pentru ca totul să decurgă bine.
Dar cum au loc schimbările hormonale? Încă din săptămâna 7 de sarcină, după implantarea ovulului fertilizat în uter, corpul tău începe să secrete gonadotropina corionică umană (HCG), hormonul care reglează cantitatea de estrogen și progesteron și care provoacă acea senzație de urinare frecventă. La începutul sarcinii, progesteronul este responsabil de creșterea fluxului sanguin în zona uterului, determinând dezvoltarea trophoblastului, viitoarea placentă.
Ce se întâmplă cu bebe în a noua săptămână de sarcină?
Cea de-a noua săptămână de sarcină aduce mari schimbări pentru bebelușul tău. De acum, papilele gustative și urechea externă sunt dezvoltate complet. În timp ce ochii sunt încă închiși, retina este pigmentată în totalitate, iar oasele palatine încep să fuzioneze. Membranele sunt formate, forma degetelor începe să se distingă, iar brațele sunt legate de coate.
Informează-te din timp! Citește un articol despre cele mai importante analize și investigații recomandate în timpul sarcinii!
Sfaturi pentru mami în a noua săptămână de sarcină:
Ca viitoare mămică, este foarte important să ai grijă de sănătatea ta și a micuțului tău pe tot parcursul sarcinii. Ar trebui să eviți consumul de alcool și țigări, ca și alte substanțe toxice, precum drogurile. De asemenea, ar trebui să discuți cu un doctor despre administrarea medicației, pentru a fi sigură că tratamentele și pastilele pe care ți le administrezi sunt sigure. Un alt mod prin care poți avea grijă de tine în această perioadă este să îți rezervi 30 de minute pe zi în care să practici un sport, precum yoga, pilates sau înot.
S-ar putea să te intereseze și...