✓ Ce este dublu test în sarcină
✓ Cum se efectuează dublu test în sarcină
✓ Factori de risc Sindrom Down (ce riscuri pot fi identificate cu Dublu test)
✓ Avantaje dublu test
✓ Interpretarea rezultatelor
✓ Cât costă dublu test de sarcină? - Listă prețuri
În timpul sarcinii este necesar să efectuezi o serie de teste prin care te poți asigura că micuțul tău va veni pe lume sănătos. Medicul ginecolog și medicul imagist care îți efectuează ecografiile de sarcină/morfologiile fetale îți vor recomanda Dublu Test și Triplu Test, teste cu ajutorul cărora se poate depista din timp riscul crescut pentru anomalii genetice.
Dublu Test este un algoritm matematic ce evaluează riscul de a dezvolta malformații congenitale ale fătului. Foarte important, Dublu Test nu este o metodă de diagnostic de certitudine care să îți ofere 100% garanție că fătul nu va dezvolta pe parcurs afecțiuni și anomalii.
Dublu test in sarcina (screening prenatal trim.I) nu pune diagnostic de Sindrom Down, Sindrom Edwards sau Sindrom Patau, ci oferă o estimare a riscului de a dezvolta o sarcină cu anormalități cromozomiale, fiind un punct de plecare în recomandarea altor investigații suplimentare - amniocenteza, intervenție invazivă care constituie o metodă de diagnostic sigură.
Află tot ce trebuie să știi despre Dublu Test de la Dr. Cristian Florin Nicolae, medic primar imagist supraspecializat în Morfologia Fetală!
Dublu Test este un test de screening prenatal ce detectează riscul crescut pentru anomalii cromozomiale la făt, care se efectuează în primul trimestru de sarcină (săptămânile 11-14 de sarcină). Este indicat ca ecografia de sarcină (morfologia de trimestru I) împreună cu Dublu Test să se efectueze la 12 săptămâni și 6 zile.
Dublul test de sarcină presupune parcurgerea a doua etape, care trebuie să fie efectuate în aceeași zi, la maxim 24 de ore distanță unul față de celălalt (se face ecografia și apoi testul):
✓ examen ecografic – morfologia fetală de trimestru 1;
✓ examen de sânge - markeri biochimici fetali.
Dublu Test este un test de screening prenatal ce se efectuează obligatoriu în TRIMESTRUL I de sarcină, în SĂPTĂMÂNILE 11-14 DE SARCINĂ. Este indicat ca ecografia de sarcină (morfologia de trimestru I) împreună cu Dublu Test să se efectueze la 12 săptămâni și 6 zile.
Dublul Test (Screening prenatal de trimestru I) este un test de screening de mare acuratețe, care permite depistarea riscului crescut pentru anomalii genetice la făt, precum:
✓ sindrom Down (trisomie 21);
✓ sindrom Edwards (trisomie 18);
✓ sindrom Patau (trisomie 13).
ATENȚIE! Dublu Test nu pune diagnostic de Sindrom Down, Sindrom Edwards sau Sindrom Patau, ci oferă o estimare a riscului de a dezvolta o sarcină cu anormalități cromozomiale, fiind un punct de plecare în recomandarea altor investigații suplimentare - amniocenteza, intervenție invazivă care constituie o metodă de diagnostic sigură.
Investigația se numește „Dublu Test” pentru că presupune efectuarea a două etape în aceeași zi - ecografie morfologică fetală și analiză de sânge (markeri biochimici fetali) - la mai puțin de 24 de ore distanță una față de cealaltă.
Testare Dublu Marker calculează cu ajutorul unui soft special riscul fătului de a dezvolta anomalii cromozomiale și genetice:
PAPP-A (proteina plasmatică asociată sarcinii) este o glicoproteină derivată din placentă. Pe perioada de graviditate, PAPP-A este produsă în cantitate mare de către trofoblast și este eliberată în circulația maternă. Nivelurile serice ale acestei proteine cresc odată cu vârsta gestațională (mai ales în trimestrul III de sarcină). Un nivel scăzut al concentrației PAPP-A în cursul sarcinii este asociat cu anomalii cromozomiale ale fătului: trisomie 21, 18, și 13.
Free beta-HCG – subunitatea beta liberă a HCG:
✓ În sarcinile asociate cu Sindrom Down sau triploidia de origine paternă, nivelurile de free beta-HCG sunt mult crescute.
✓ În sarcinile asociate cu Sindrom Turner, nivelul de free beta-HCG este normal.
✓ În sarcinile asociate cu Trisomia 18 sau 13 precum și a triploidiei de origine maternă, concentrațiile de free beta-HCG sunt considerabil scăzute.
VÂRSTA MATERNĂ
Riscul de a dezvolta anomalii fetale este calculat cu ajutorul unei formule ce ia în considerare și vârsta mamei (risc de vârstă). Odată cu înaintarea în vârstă a mamei crește riscul pentru trisomiile fetale (13,18,21). Este foarte important, mai ales pentru femeile cu vârsta de peste 35 de ani, să facă Dublu Test pentru a se asigura că bebelușul lor este sănătos.
SARCINI ANTERIOARE AFECTATE DE ANEUPLOIDII FETALE
Riscul pentru trisomii al unei femei care a avut anterior un făt/un copil cu trisomie este mai mare decat riscul de vârstă. Riscul este cu mult mai mare în cazul în care anomalia fetală a fost moștenită. Dacă te regăsești în această situație, mergi la Planificare Familială și dicută cu medicul ginecolog despre planurile tale.
COVARIABILE MATERNE
MoM (multiplu de mediană) pentru cei doi markeri serici și pentru translucența nucală – date medicale în baza cărora se calculează riscul de apariție a anomaliilor cromozomiale și genetice la făt – va fi corectat pentru fiecare din covariabilele prezentate mai jos
✓ GREUTATEA MATERNĂ - Concentrația markerilor serici este influențată de greutatea maternă. Femeile cu greutate mai mare au un volum sanguin crescut, care diluează concentrația analiților. Greutatea maternă este folosită pentru a ajusta matematic concentrația markerilor la diferențele în volumul sanguin.Dublu Test prezintă o serie de avantaje:
✓ Este un test cu acuratețe ridicată ce are rate de reușită în peste 80% din cazuri.Dublu Test prezintă o serie de dezavantaje:
✓ Testul este disponibil doar în centre/laboratoare specializate.
Dacă rezultatul este pozitiv, testul a identificat risc pentru o anomalie cromozomială - Sindrom Down (Trisomia 21) / Sindrom Edwards (Trisomia 18) / Sindrom Patau (Trisomia 13)/Defecte de tip neural - pe baza a) datelor despre mamă (dată de naștere, etnie, greutate, fumătoare/nefumătoare, dacă suferă de diabet), b) a valorilor celor doi markeri biochimici din sângele venos matern prelevat și c) din datele ecografice (vârsta biometrică, translucența nucală).
Dacă rezultatul Dublu Test indică un posibil risc de Sindrom Down, se va face amniocenteză în săptămânile gestaționale 16-17.
ATENȚIE! Deși vorbim despre un test de mare acuratețe în majoritatea cazurilor, un rezultat pozitiv poate să fie greșit (copilul nu are Sindrom Down) – fals-pozitiv –sau un rezultat negativ poate să fie greșit (mama nu mai continuă investigațiile recomandate pe parcursul sarcinii și copilul va avea Sindrom Down) – fals-negativ – pentru că vorbim despre un test care evaluează riscuri, ce necesită investigații suplimentare.
CE SPUN PACIENTELE NOASTRE ...
Fii sigură că bebelușul tău este bine! Programează ecografia morfo-fetală!
Pentru morfologia fetală, vă puteți programa la următorii medici:
DESCOPERĂ ECHIPA DE MEDICI SPECIALIZAȚI ÎN MORFOLOGIA FETALĂ
Din 2011 și până acum, ne-am câștigat reputația de Centru Medical de Excelență, oferind un diagnostic corect, precoce și rapid pentru peste 80.000 de paciente:
București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc) |
București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu). |
|
|
|
|
|
|