Prezentare realizată cu ajutorul Dr. Isabela Botea - unul dintre cei mai experimentați medici din România în ecografia intervențională (puncții tiroidiene și mamare).
Introducere
Nodulii reprezinta una din cele mai frecvente afectiuni ale glandei tiroide. In Romania, incidenta nodulilor tiroidieni in populatia generala este de 15%.
Simptomele date de nodulii tiroidieni sunt datorate tulburarilor functiei tiroidiene sau compresiei elementelor anatomice de vecinatate.
Din pacate, adesea nodulii tiroidieni nu prezinta nici un simptom, acestia putand fi descoperiti doar cu ajutorul unui examen ecografic de rutina, cu frecventa variabila de 20-76% din pacientii examinati.
Ecografia regiunii cervicale anterioare este o metoda imagistica accesibila, rapida, cu costuri mici, fara efecte secundare, si care in acelasi timp ce ofera cele mai multe detalii despre caracteristicile unui nodul tiroidian.
Cum se evalueaza nodulii tiroidieni?
Evaluarea completa a nodulilor tiroidieni cuprinde:
Punctia cu ac fin sub ghidaj ecografic cu examen citologic (FNA) este cel mai important pas in diagnosticarea precisa a unui nodul tiroidian, avand o specificitate inalta (circa 90%) si o sensibilitate optima (circa 80 %), realizand diferentierea unui nodul benign de unul malign, sau potential malign.
Punctia aspirativa asistata ecografic este o tehnica non chirurgicala, neinvaziva, rapida, si cu costuri minime, care furnizeaza un diagnostic precis al nodulilor tiroidieni.
Care sunt factorii de risc in ceea ce priveste nodulii tiroidieni cu potential malign?
Printre principalii factori de risc se regasesc:
Care sunt indicatiile FNA?
Punctia aspirativa cu ac fin este indicata in general, in cazul tuturor nodulilor mai mari sau egali cu 10 mm, cu caracteristice ecografice suspecte. Dintre acestea, amintim cateva:
Ghidul Societatii Americane de Endocrinologie recomanda a se efectua punctia aspiratie cu ac fin pentru toti nodulii accesibili ecografic si cu caracteristici suspecte, (daca au cel putin 2 caracteristici ecografice suspecte sau exista factori de risc), nu doar pentru cei alesi pe criterii dimensionale (peste 10 mm).
Cum se efectueaza punctia aspirativa cu ac fin (FNA)?
In cadrul acestei metode, realizata sub ghidaj ecografic complet, in timp real, un ac foarte subtire este introdus in nodulul tiroidian, de unde se aspira o cantitate foarte mica de celule, care ulterior sunt examinate citologic de catre un medic anatomo-patolog/citolog specializat in patologia tiroidiana.
Intreaga procedura dureaza maxim 15-20 de minute. Inainte de inceperea procedurii, pacientul este informat de catre medic despre detaliile legate de procedura.
Cine efectueaza punctia spirativa cu ac fin ?
Manevra este efectuata de obicei de catre medicul radiolog / ecografist cu experienta importanta, supraspecializat atat in ecografia interventionala (efectuand frecvent punctii sau biopsii sub ghidajul ecografic), dar si in ecografia generala (esentiala fiind cunoasterea tuturor aspectelor legate de anatomia si patologia regiunii cervicale anterioare).
Procedura este dureroasa?
Avand in vedere ca acul este foarte subtire, procedura este practic nedureroasa sau foarte putin dureroasa, din acest motiv nefiind necesara anestezia.
Procedura este riscanta? Care sunt complicatiile / riscurile posibile?
Deoarece este o procedura efectuata sub control ecografic, procedura este extrem de putin riscanta, medicul ecografist vizualizand bine structurile anatomice, evitandu-se astfel complicatiile, cum ar fi hemoragia. Conform studiilor, nu exista risc de insamantare cu celule maligne. Rar, poate aparea o jena dureroasa, sau un mic hematom la locul punctionarii.
Riscurile majore (foarte rar intalnite insa), sunt : hematomul / sangerarea mica locala, precum si rezultatul citologic non diagnostic/ inadecvat.
Pentru a reduce riscul hemoragiei locale se recomanda
- Scurta compresie de cateva minute, la nivelul intepaturii
- Folosirea acelor subtiri
Are o frecventa ce variaza foarte mult conform studiilor, intre 2-15%, insa experienta medicului ce efectueaza punctia, cat si a medicului citolog, sunt importante in prevenirea unor astfel de situatii. Acest rezultat apare in cazul nodulilor cu celularitate saraca (noduli preponderent chistici, sau hipervascularizati).
Ce se intampla in zilele urmatoare punctiei?
Pacientii isi pot relua activitatea cotidiana in aceeasi zi, imediat dupa terminarea punctiei. Pansamentul local se indeparteaza la 15 - 20 minute maxim.
Mai exista si alte aplicatii ale punctiei tiroidiene?
Da, pe langa punctia diagnostica exista si punctia terapeutica, evacuatorie, cum ar fi in cazul golirii prin aspiratie a formatiunilor chistice mari, ce fac compresie pe structurile anatomice vecine.
Pentru puncție aspirativă cu ac fin a nodulilor tiroideni, vă puteți programa la Dr. Isabela Botea.
București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc) |
București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu). |
|
|
|
|
|
|