Mastoza Fibrochistică și Chisturile Mamare
Articol realizat cu ajutorul Dr. Beatrice Median - Medic primar Imagistică medicală
Ți s-a întâmplat să simți ceva neobișnuit la autopalparea lunară? Sau mai mult, să ai dureri surde la nivelul sânilor în preajma menstruației?
Cel mai probabil suferi de mastoză fibro-chistică, o afecțiune des întâlnită la femei, însă, pentru siguranța ta, este bine să primești un diagnostic corect de la un medic senolog expert.
Ce este mastoza fibrochistică?
Mastoza fibrochistică are diferite denumiri precum: mastopatie fibrochistică, displazie mamară, mastoză chistică, modificări fibro-chistice. Mastoza fibrochistică este o modificare benignă a glandei mamare. Este foarte frecvent întalnită, astfel încât unii o consideră ceva obișnuit. De fapt, este o modificare complexă, ce poate să cuprindă numeroase tipuri de modificări celulare; cel mai frecvent însă este însoțită de prezența chisturilor mamare (microchisturi și macrochisturi ale sânului).
De ce apare mastoza fibrochistică și care sunt factorii de risc?
Chisturile mamare odată apărute nu dispar. Pot să crească sau să scadă în dimensiuni; uneori creșterea este bruscă și atunci chistul devine brusc palpabil și dureros. Acest lucru se poate întâmpla mai ales premenstrual.
Chisturile mamare se pot mări brusc și datorită unui proces de inflamație. În aceste cazuri, examenul clinic poate fi fals pozitiv pentru o leziune suspectă. Mamografia și Ecografia mamară pot însă să îndepărteze suspiciunea și să stabilească diagnosticul de chist mamar cu fenomene inflamatorii.
Mastopatia fibrochistică și chisturile mamare (displazie mamară, mastoza chistică, modificări fibro-chistice) nu pot fi prevenite. Durerea sau disconfortul provocat însă de către aceasta poate fi diminuat prin:
- Reducerea consumului de cofeină și teină (cafea, ciocolată, coca-cola, ceai negru) - cel puțin premenstrual și în timpul menstruației;
- Evitarea sutienelor cu balene metalice sau a sutienelor strâmte;
- Utilizarea de compuși progesteronici (progestogel) sau antiinflamatorii de uz local în perioada premenstruală.
Ce simți la palpare?
Mastopatia fibro-chistică sau displazia mamară determină apariția acelor modificări fibrochistice - formațiuni nodulare rotund-ovalare cu contur neted, de consistență elastică, mobile pe planurile adiacente.
Iată ce simptome trebuie să te trimită la doctor:
- Consistența crescută și neregulată a țesutului mamar, difuză sau pe o porțiune, mai evidentă la nivelul cadranelor supero-externe, cu precădere premenstrual;
- Senzația de greutate a glandei mamare;
- Durere surdă, sensibilitate crescută; durerea se exacerbează premenstrual și se reduce după menstruație;
- Prurit în regiunea areolară.
1. Ecografia mamară:
- ca examen de primă intenție la femeile sub 40 de ani
- la femeile însărcinate /care alăptează
- complementară mamografiei la femeile de peste 40 ani
- în cazul sânilor denși, unde sensibilitatea mamografiei scade sau în cazul unor modificări mamografice
3. Sonoelastografia mamară (elastografia sânilor). Ajută medicul la diferențierea eficientă a leziunilor benigne de cele maligne, prin măsurarea elasticității acestor formațiuni raportate la țesutul mamar sănătos.
4. Puncția aspirativă cu ac fin. În cazul unor chisturi de dimensiuni mari sau complicate, pentru diagnostic sau pentru eliminarea durerii se folosește această metodă.
5. Puncția biopsie cu ac gros care se folosește în cazul unor formațiuni cu caractere suspecte sau nedeterminate.
Nu aștepta până când simptomele își fac simțită prezența deoarece atunci ar putea fi prea târziu, iar șansele de vindecare vor fi din ce în ce mai reduse.