De cele mai multe ori, examinarea RM multiparametrică (mpRM) reprezintă investigația de primă intenție în stadializarea cancerului de prostată. La pacienții diagnosticați cu cancer de prostată, stadializarea de precizie, are la bază, pe lângă determinarea PSA, scorul Gleason și efectuarea investigației RM de prostata multiparametric (scor PIRADS).
IRM de prostată multiparametric este examinarea imagistică noninvazivă de elecție în evaluarea dimensiunilor, agresivității și extinderii tumorii în cancerul de prostată. Aceasta are un rol important în diagnosticarea oncologică:
✓ stratificarea riscului, mai ales în cazul pacienților cu biopsii ghidate ecografic negative;
IRM de prostată multiparametric mai este util și pentru:
Dacă urmează să efectuezi o examinare IRM de prostata multiparametric, trebuie să ții cont de următoarele recomandări:
✓ În cazul pacienților cu intervenții chirurgicale/biopsii/tratament recente ale prostatei - examinarea ar trebui efectuată la cel puțin 3 săptămâni (ideal la 6-8 săptămâni) după biopsie, prostatectomie, radioterapie sau chimioterapie.
OBIECTE METALICE CARE INTERZIC EFECTUAREA EXAMINĂRII RM:
✓ stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
✓ clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
✓ pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
✓ implanturi cohleare;
✓ cateterele cu componente metalice;
✓ gloanțe/alice/șpanuri sau alte tipuri de fragmente metalice;
✓ orice corp străin metalic din organism.
OBIECTE A CĂROR COMPONENȚĂ METALICĂ TREBUIE SĂ FIE CLARIFICATĂ, ÎNAINTEA EFECTUĂRII EXAMENULUI RMN (dacă materialul este sau nu compatibil cu aparatul de Rezonanță Magnetică 3 Tesla):
✓ plăci metalice, șuruburi si alte materiale metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
✓ tije vertebrale metalice și proteze articulare;
✓ sisteme de neurostimulare;
✓ unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apariția iritațiilor pielii sau umflare;
✓ pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);
✓ unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
✓ unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare;
✓ bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale ar trebui date jos inainte de examinare.
Un rezultat la examinarea RM poate să fie gata și în luni de zile în majoritatea centrelor imagistice din țară. Pentru că știm cât de important este pentru tine să afli cât mai repede dacă ești bine, vei primi interpretarea rezultatelor în timp record. Rezultatul examinării RM va fi eliberat în aproximativ 48-72 de ore din momentul efectuării investigației.
Vei primi film, CD și raportul medical cu interpretare examinării efectuate.
În medie durează 30 de minute, dar perioada se poate prelungi până la 60 de minute, dacă medicul radiolog consideră necesară o analiză amănunțită sau decide să utilizeze substanță de contrast, pentru a mări acuratețea imaginilor.
Investigația este nedureroasă. Vei fi introdus într-un tub cilindric timp de aproximativ 30-60 de minute și vei fi examinat imagistic. Este posibil să resimți o ușoară senzație de căldură, dar nu vei simți deloc durere sau disconfort. Puține sunt cazurile în care pacientii vor simți stări de disconfort cauzate de substanța de contrast sau de faptul că sunt într-un spațiu închis.
În cazul în care resimți disconfort în spații închise:
Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM) sau Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) este o metodă de diagnostic neiradiantă și neinvazivă care utilizează o tehnologie imagistică modernă ce se folosește de un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru a vizualiza în detaliu diferitele organe sau țesuturi ale corpului uman.
București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc) |
București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu). |
|
|
|
|
|
|