, , ,
Clinica Pipera - Str. George Constantinescu nr. 2-4, București 020339 România
Clinica Traian - Str. Traian, nr. 234, București 024046 România
021.9732 021.9732

RMN Prostata Multiparametric

RMN IRM 3 Tesla
rmn irm 3tesla

CÂND ESTE NECESARĂ O EXAMINARE IRM (RMN) DE PROSTATĂ? CE PROBLEME POATE DEPISTA O EXAMINARE IRM (RMN) DE PROSTATĂ

De cele mai multe ori, examinarea RM multiparametrică (mpRM) reprezintă investigația de primă intenție în stadializarea cancerului de prostată. La pacienții diagnosticați cu cancer de prostată, stadializarea de precizie, are la bază, pe lângă determinarea PSA, scorul Gleason și efectuarea investigației RM de prostata multiparametric (scor PIRADS).

IRM de prostată multiparametric este examinarea imagistică noninvazivă de elecție în evaluarea dimensiunilor, agresivității și extinderii tumorii în cancerul de prostată. Aceasta are un rol important în diagnosticarea oncologică:

 stratificarea riscului, mai ales în cazul pacienților cu biopsii ghidate ecografic negative;
 diagnostic sigur - stadializarea cancerului de prostată, confirmat histopatologic;
✓ diagnosticul diferențial dintre leziunile benigne şi cele maligne, cu scop de a reduce numărul de biopsii și tratamente inutile;
 preoperatoriu - localizarea și caracterizarea cancerului, înainte de biopsie, intervenție chirurgicală sau iradiere;
 ghidarea procedurilor diagnostice (biopsie ghidată) sau terapeutice focale; planificarea şi stabilirea tacticii de tratament (chirurgical, terapie focală, radioterapie);
✓ evaluarea post-terapeutică precisă pentru reducerea numărului de biopsii;
 evaluare postoperatorie precoce pentru depistarea unor eventuale complicaţii şi a leziunilor reziduale;
monitorizare post-terapeutică/ postoperatorie a pacienților - examinarea RM de prostate multiparametrică are un rol esențial în  detectarea recurenței tumorale și localizarea ei precisă.


IRM de prostată multiparametric mai este util și pentru:

 obținerea de imagini detaliate ale prostatei;
✓ evaluarea altor afecțiuni ale prostatei, ca abcese sau infecții, mărirea prostatei, anomalii congenitale, complicații ale chirurgiei pelvine etc.



R
ISCURI ȘI CONTRAINDICAȚII IRM (RMN) PROSTATĂ

Dacă urmează să efectuezi o examinare IRM de prostata multiparametric, trebuie să ții cont de următoarele recomandări:

 În cazul pacienților cu intervenții chirurgicale/biopsii/tratament recente ale prostatei - examinarea ar trebui efectuată la cel puțin 3 săptămâni (ideal la 6-8 săptămâni) după biopsie, prostatectomie, radioterapie sau chimioterapie.
 Dacă pacientul a efectuat recent o biopsie de la nivelul prostatei, prezența hemoragiei post bioptice poate afecta interpretarea examinarii mpRM.
✓ Spune medicului dacă suferi de insuficiență renală pentru că în acest caz este contraindicată administrarea substanței de contrast.
 Dacă suferi de diverse alergii, informează încă de la programare recepția și apoi medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse de la substanța de contrast utilizată.
 Dacă ai dispozitive medicale metalice implantate (stimulator cardiac, defibrilator cardiac implantabil, proteză articulară metalică, implanturi cohleare, valve cardiace artificiale, schije sau orice fragment metalic), nu vei putea să efectuezi investigația.


OBIECTE METALICE CARE INTERZIC EFECTUAREA EXAMINĂRII RM:

 stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
 clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
 pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
 implanturi cohleare;
 cateterele cu componente metalice; 
 gloanțe/alice/șpanuri sau alte tipuri de fragmente metalice;

 orice corp străin metalic din organism.

OBIECTE A CĂROR COMPONENȚĂ METALICĂ TREBUIE SĂ FIE CLARIFICATĂ, ÎNAINTEA EFECTUĂRII EXAMENULUI RMN (dacă materialul este sau nu compatibil cu aparatul de Rezonanță Magnetică 3 Tesla):

 plăci metalice, șuruburi si alte materiale metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
 tije vertebrale metalice și proteze articulare;
 sisteme de neurostimulare;
 unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apariția iritațiilor pielii sau umflare;
 pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);
 unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
 unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare;
 bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale ar trebui date jos inainte de examinare.

CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU O EXAMINARE IRM DE PROSTATĂ

 Este necesar sa aduceți cu dumneavoastră cu toate investigațiile și documentele medicale anterioare care au legătură cu patologia investigată (bilete de ieșire din spital, protocol operator, ecografii, examinări CT sau RM anterioare, consultul medicului specialist cu indicația de examinare RM) și sa oferiți informații despre istoricul dumneavoastră medical (orice fel de afecțiune sau intervenție chirurgicală recentă). Toate acestea ajută medicul radiolog să ofere un diagnostic corect.
✓ Analize de sânge necesare în cazul utilizării substanței de contrast: creatinină serică și uree serică (din ultimele 30 de zile).
 Înaintea investigației, asistentul medical îți va solicita să scoți toate obiectele de metal deoarece acestea pot fi atrase rapid de către magnetul puternic. Informează medicul dacă ai orice fel de implant metalic (stent cardiac, pacemaker, sterilet etc.) pentru că acesta pot să nu mai funcționeze corect după examinarea IRM si îți poate pune viața în pericol.
Va trebui să evacuezi complet rectul înainte de examinare, deoarece prezența aerului și a materiilor fecale afectează calitatea imaginilor obținute;
 Este foarte important să te relaxezi și să stai nemișcat pe parcursul examinării pentru a obține o imagine cât mai clară și un rezultat final de calitate. Orice mișcare în timpul examinării duce la scăderea calității imaginii. Timpul va trece mai repede dacă închizi ochii și te relaxezi.


ÎN CÂT TIMP PRIMESC REZULTATELE ȘI INTERPRETAREA?


Un rezultat la examinarea RM poate să fie gata și în luni de zile în majoritatea centrelor imagistice din țară. Pentru că știm cât de important este pentru tine să afli cât mai repede dacă ești bine, vei primi interpretarea rezultatelor în timp record. Rezultatul examinării RM va fi eliberat în aproximativ 48-72 de ore din momentul efectuării investigației.

Vei primi film, CD și raportul medical cu interpretare examinării efectuate.

CÂT DUREAZĂ UN IRM DE PROSTATĂ MULTIPARAMETRIC?

În medie durează 30 de minute, dar perioada se poate prelungi până la 60 de minute, dacă medicul radiolog consideră necesară o analiză amănunțită sau decide să utilizeze substanță de contrast, pentru a mări acuratețea imaginilor.

ESTE DUREROASĂ EXAMINAREA IRM DE PROSTATĂ MULTIPARAMETRIC?

Investigația este nedureroasă. Vei fi introdus într-un tub cilindric timp de aproximativ 30-60 de minute și vei fi examinat imagistic. Este posibil să resimți o ușoară senzație de căldură, dar nu vei simți deloc durere sau disconfort. Puține sunt cazurile în care pacientii vor simți stări de disconfort cauzate de substanța de contrast sau de faptul că sunt într-un spațiu închis.

În cazul în care resimți disconfort în spații închise:

 Ți se va explica procedura pas cu pas de către operatorul medical.
✓ Vei avea tot timpul alături de tine personal medical, poți vorbi cu operatorul prin intermediul microfonului integrat din aparat.
 Vei face o investigație imagistică cu viteză mare de scanare și astfel, vei sta timpul minim necesar, dacă medicul radiolog apreciază că este posibil.

CE ESTE IRM (RMN) ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ APARATUL DE REZONANTA MAGNETICA (RM)?

Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM) sau Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) este o metodă de diagnostic neiradiantă și neinvazivă care utilizează o tehnologie imagistică modernă ce se folosește de un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru a vizualiza în detaliu diferitele organe sau țesuturi ale corpului uman.

Articole recomandate



DONNA MĂRȚIȘOR
DONNA MĂRȚIȘOR

Asiguratori parteneri




Clinica Traian - Foișorul de Foc

București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc)

Clinica Pipera - Barbu Văcărescu

București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu).

Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%!

Servicii de excelență pt. Sănătatea Femeii
Servicii de Excelență
pentru Sănătatea
Femeii
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Echipă de Medici cu Supraspecializare de 10-20 de Ani
Echipă de Medici cu
Supraspecializare
de 15-30 de Ani
Aparatură Vârf de Lance,Ultraperformantă
Aparatură
High-end,
Ultraperformantă
Verificare Anuală Completă în 60 de Minute
Verificare Anuală
Completă în
60 de Minute
Peste 80,000 de Pacienți Mulțumiți
Peste 80,000
de Pacienți
Mulțumiți
021.9732 021.9732
© Copyright 2024 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%! | Chestionar satisfacție pacienți | Contact
Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții