, , ,
Clinica Pipera - Str. George Constantinescu nr. 2-4, București 020339 România
Clinica Traian - Str. Traian, nr. 234, București 024046 România
021.9732 021.9732

RMN Abdominal - cand se recomanda?

RMN IRM 3 Tesla
rmn irm 3tesla


CÂND ESTE NECESAR UN RMN ABDOMEN  (RMN abdomen superior, RMN abdomen total) - ce probleme poate depista un RMN abdominal
1. RMN ABDOMEN SUPERIOR este recomandat în următoarele cazuri:

 identifică afecțiuni de la nivelul organelor abdominale și țesuturilor din jur;
 analizează sănătatea organelor precum  ficat, pancreas, colecist, splină, rinichi, glande suprarenale;
 depistează malformații vasculare;
 depistează hemoragii din zona abdominală;
 depistează boli inflamatorii intestinale;
 depistează afecțiuni pancreatice.

2. RMN ABDOMEN INFERIOR/RMN PELVIN este recomandat în următoarele cazuri:

Vezi RMN pelvin și RMN ginecologic

 depistează tumori din regiunea pelvină;
 depistează afecțiuni și/sau malformații ale organelor pelvine;
 identifică hemoragii;
 oferă informații despre structura peretului pelvin și capacitatea musculaturii pelvine:
 vizualizează compartimentul afectat și musculatura care nu funcționează în parametri normali;
 rol preoperatoriu – ghidaj pentru o eventuală intervenție chirurgicală;
 oferă informații pentru planul de tratament;
 descoperă disfuncții ale peretelui pelvin – organe/structuri pevine cu modificări
 identifică leziuni pelvine care sunt cauza mai multor afecțiuni precum incontinența urinară, incontinența fecală, constipația etc. 

3. RMN ABDOMEN TOTAL este o metodă imagistică complexă ce depistează atât afecțiuni ale abdomenului superior (RMN abdomen superior), cât și afecțiuni ale abdomenului inferior (RMN abdomen inferior – RMN pelvin):

 ABDOMEN SUPERIOR - afecțiuni bilio-pancreatice, afecțiuni hepatice, afecțiuni splenice, afecțiuni suprarenaliene, afecțiuni ale rinichilor;
 ABDOMEN INFERIOR - patologia prostatei, patologia ginecologică, patologia testiculară, patologia rectală.

4. EnteroRMN este o investigație imagistică prin rezonanță magnetică nucleară ce produce imagini detaliate ale tubului digestiv, ajutând în diagnosticarea afecțiunilor din această sferă.


EFICIENȚĂ RMN ABDOMINAL 

Investigațiile imagistice IRM sunt recomandate ca metode complementare de diagnosticare/preoperatoriu/postoperatoriu pentru acuratețea pe care o garantează în detectarea anomaliilor structurale, de compoziție și de funcționare a oricărei zone a corpului. De asemenea, RMN-ul este o metodă imagistică neiradiantă și poate fi repetată de câte ori medicul radiolog face această recomandare.

Rolul rezonanţei magnetice este esențial în investigarea imagistică a abdomenului:

 IRM este o metodă imagistică complementară ce aduce informații suplimentare ecografiei sau ecografiei CT și ajută pentru diagnosticul, ghidajul preoperator și stabilirea tratamentului afecțiunilor abdomenului superior și al abdomenului inferior;
 IRM abdominal prezintă cea mai mare acuratețe în vizualizarea structurilor de țesut moale din corp și de aceea, este cea mai eficientă metodă imagistică pentru obținerea unui diagnostic precoce;
✓ IRM este o metodă imagistică avansată neinvazivă, ce nu implică expunerea la radiații ionizante. Lipsa iradierii este importantă mai ales pentru persoanele tinere, femeile însărcinate și pentru personele ce trebuie să urmeze screening repetat pentru monitorizarea unei boli, mai ales în patologia oncologică;
 Avantajele majore ale IRM faţă de CT sunt date de caracterizarea mult mai bună a leziunilor focale intraparenchimatoase şi de lipsa iradierii;
 IRM abdominal este eficient în monitorizarea pacienților tratați pentru neoplasme pancreatice și pentru detecția precoce a recidivei tumorale;
✓ IRM abdominal identifică leziuni hepatice pe care examinarea CT sau ecografia nu le depistează, iar caracterizarea leziunilor este superioară prin rezonanță magnetică;
✓ Diferențiază cu precizie leziunile maligne de leziunile benigne din patologia suprarenală;
✓ Este o metodă neinvazivă de vizualizare a întregului aparat excretor - rinichi, uretere, vezică urinară.

RISCURI ȘI CONTRAINDICAȚII PENTRU RMN-UL ABDOMINAL


Dacă ai dispozitive medicale metalice implantate (stimulator cardiac, defibrilator cardiac implantabil, proteză articulară metalică, implanturi cohleare, valve cardiace artificiale, schije sau orice fragment metalic), nu vei putea să efectuezi investigația pentru că riști ca acestea să fie afectate.

Imaginea poate fi distorsionată de către respirație/ritm cardiac neregulat, dar și de către motilitatea digestivă. De aceea, este bine să urmezi cu atenție recomandările asistentului medical cu privire la felul în care trebuie să respire și trebuie să eviți să consume alimente cu cel puțin 6 ore înainte de investigație.

Spune medicului dacă suferi de insuficiență renală pentru că uneori poate fi contraindicată administrarea substanței de contrast. De asemenea, dacă suferi de diverse alergii, informează încă de la programare recepția și apoi medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse de la substanța de contrast utilizată.

Spune medicului dacă urmezi tratamente de substituție hormonală. Acesta îți va indica dacă este necesară o întrerupere a acestora pentru a putea efectua investigația.

Trebuie să stai nemișcat în timpul examinării pentru a obține imagini cât mai clare.

RMN-ul abdominal nu este recomandat în primul trimestru de sarcină. Încă nu au fost declarate efecte adverse ale substanței de contrast asupra fătului, dar medicul imagist adoptă această metodă preventiv pentru un plus de siguranță.

Anunță medicul imagist dacă ești în perioada de alăptare pentru a primi recomandări în ce privește stocarea laptelui matern. Cel mai probabil, nu vei putea să alăptezi în următoarele două zile după RMN-ul mamar pentru a te asigura că organismul tău a eliminat substanța de contrast.


ÎN CÂT TIMP PRIMESC REZULTATELE (REZULTATE ȘI INTERPRETARE)


Un rezultat RMN poate să fie gata și în luni de zile în majoritatea centrelor imagistice din țară. Pentru că știm cât de important este pentru tine să afli cât mai repede dacă ești bine, vei primi interpretarea rezultatelor în timp record. Rezultatul RMN-ului va fi eliberat în aproximativ 48-72 de ore din momentul efectuării investigației.

Vei primi film, CD și fișa medicală de interpretare a rezultatelor.


C
ÂT DUREAZĂ UN RMN ABDOMINAL


În medie, RMN-ul abdominal durează 30 de minute, dar perioada se poate prelungi până la 60 de minute, dacă medicul radiolog consideră necesară o analiză amănunțită sau decide să utilizeze substanță de contrast, pentru a mări acuratețea imaginilor. Examinarea este alcătuită din serii de secvențe, care durează fiecare între 1 și 6 minute, cu mici pauze între ele.


ESTE DUREROASĂ EXAMINAREA RMN?


Investigația este noninvazivă și nedureroasă. Vei fi  introdus într-un tub cilindric timp de aproximativ 30-60 de minute și vei fi examinat imagistic de către asistentul de radiologie. Este posibil să resimți o ușoară senzație de căldură, dar nu vei simți deloc durere sau disconfort. Puține sunt cazurile în care pacientele vor simți stări de disconfort cauzate de substanța de contrast sau de faptul că sunt într-un spațiu închis.


MĂ POT MIȘCA ÎN TIMPUL INVESTIGAȚIEI?


Calitatea imaginilor rezultate în urma RMN-ului depinde și de tine. Este foarte important să te relaxezi și să stai nemișcat pe parcursul RMN-ului pentru a obține o imagine cât mai clară și un rezultat final de calitate. Orice mișcare în timpul examinării duce la scăderea calității imaginii. Timpul va trece mai repede dacă închizi ochii și te relaxezi.CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU UN RMN ABDOMINAL?


Dacă urmează să efectuezi un RMN abdomen superior/RMN abdomen total, trebuie să ții cont de următoarele recomandări:
  1. Cu o zi înainte de investigație trebuie să elimini din alimentație fibrele dure, băuturile carbogazoase, pâinea neagră și produsele lactate. De asemenea, investigația se efectuează pe stomacul gol, astfel încât evită să mănânci cu 6 ore înaintea investigației.
  2. Este necesar sa aduceți cu dumneavoastră toate investigațiile și documentele medicale anterioare care au legătură cu patologia investigată (bilete de ieșire din spital, protocol operator, ecografii, examinări CT sau RM anterioare, consultul medicului specialist cu indicația de examinare RM) și să oferiți informații despre istoricul dumneavoastră medical (orice fel de afecțiune sau intervenție chirurgicală recentă). Toate acestea ajută medicul radiolog să ofere un diagnostic corect.
  3. Spune medicului dacă suferi de insuficiență renală pentru că uneori poate fi contraindicată administrarea substanței de contrast.
  4. Dacă urmezi un tratament medicamentos, întreabă medicul dacă îl poți urma și înaintea intervenției sau dacă este necesară o întrerupere. De asemenea, dacă suferi de diverse alergii, informează medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse în cazul în care radiologul decide să folosească substanță de contrast.  
  5. Analize de sânge necesare în cazul utilizării substanței de contrast: creatinină serică și uree serică (din ultimele 30 de zile).
  6. Înaintea investigației, asistentul medical îți va solicita să scoți toate obiectele de metal deoarece acestea pot fi atrase rapid de către magnetul puternic. Informează medicul dacă ai orice fel de implant metalic (stent cardiac, pacemaker, sterilet) pentru că acesta poate să nu mai funcționeze corect după RMN. 

OBIECTE METALICE CARE INTERZIC EFECTUAREA EXAMENULUI RMN:

 stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
 clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
 pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
 implanturi cohleare;
 cateterele cu componente metalice; 
 
gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
✓ un corp străin metalic din organism.

OBIECTE A CĂROR COMPONENȚĂ METALICĂ TREBUIE SĂ FIE CLARIFICATĂ DE CĂTRE MEDICUL/SPECIALISTUL CARE LE-A IMPLANTAT, ÎNAINTEA EFECTUĂRII EXAMENULUI RMN (dacă materialul este sau nu compatibil cu RMN-ul):

 plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
 tije vertebrale metalice și proteze articulare;
✓ sisteme de neurostimulare;
 unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apriția iritațiilor pielii sau umflare;
 pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);

 unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
 unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare;
✓ gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
 bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale.

Articole recomandatePachete de servicii la Donna Medical Center
Pachete de servicii la Donna Medical Center

Asiguratori parteneri
Clinica Traian - Foișorul de Foc

București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc)

Clinica Pipera - Barbu Văcărescu

București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu).

Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%!

Servicii de excelență pt. Sănătatea Femeii
Servicii de Excelență
pentru Sănătatea
Femeii
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Echipă de Medici cu Supraspecializare de 10-20 de Ani
Echipă de Medici cu
Supraspecializare
de 15-30 de Ani
Aparatură Vârf de Lance,Ultraperformantă
Aparatură
High-end,
Ultraperformantă
Verificare Anuală Completă în 60 de Minute
Verificare Anuală
Completă în
60 de Minute
Peste 80,000 de Pacienți Mulțumiți
Peste 80,000
de Pacienți
Mulțumiți
021.9732 021.9732
© Copyright 2024 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%! | Chestionar satisfacție pacienți | Contact | Schimbă preferințe cookie
Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții