, , ,
Clinica Pipera - Str. George Constantinescu nr. 2-4, București 020339 România
Clinica Traian - Str. Traian, nr. 234, București 024046 România
021.9732 021.9732
Donna Medical Center » Servicii Medicale » Centrul de Imagistică Avansată (RMN 3T și 1.5T) » RMN Pelvis Feminin - RMN Ginecologic - patologie ginecologica

RMN Pelvis Feminin - RMN Ginecologic - patologie ginecologica

CE AFECŢIUNI POT FI DEPISTATE PRINTR-UN RMN DE PATOLOGIE GINECOLOGICĂ


Examinarea RM a sferei ginecologice este recomandată pentru diagnosticul precoce al diverselor tipuri de cancere ginecologice și al formelor precancerigene, dar are cu precădere rol de îndrumare preoperatoriu și de ghidare a conduitei terapeutice, în cazul unui diagnostic. Screening-ul anual ginecologic realizat anterior investigației imagistice, împreună cu o examinare RM a sferei ginecologice sunt cele mai sigure metode de diagnostic incipient ale cancerului de col uterin, cancerului ovarian, dar și ale cancerului endometrial.

Examinarea RM pelvis feminin (cu protocol special pentru afecțiunile ginecologice) depistează leziunile pre-neoplazice sau formele in situ, în stadii incipiente, atunci când tumora este localizată încă intrauterin și nu a avut invazie locală. Examinarea RM pelvin cu protocol ginecologic este o investigație imagistică de mare precizie, care are o sensibilitate de 93% şi o specificitate de 97% în diagnosticul tumorilor ginecologice maligne.
✓ De asemenea, RMN-ul pelvis cu protocol special pentru afecțiunile ginecologice deosebește cu precizie formațiunile maligne de cele benigne, precum chistele simple sau dermoide, endometrioamele, fibroamele uterine, cancer uterin.
✓ Examinarea RM pelvis feminin are atât utilitate preoperatorie (pentru selecția preoperatorie a pacientelor potrivite pentru laparoscopie sau laparotomie, pentru informații suplimentare în cazul unei intervenții conservatoare sau radicale), cât și postoperatorie (proceduri chirurgicale extensive, recurențe timpurii).

Utilitatea examinării RM pelvis cu protocol dedicat în patologia ginecologică:

✓ diagnosticul afecțiunilor ginecologice, a cancerului endometrial, cancerului ovarian, cancerului de col uterin și a cancerului cervical;
✓ deosebirea leziunilor maligne de leziunile benigne;
✓ utilitate preoperatorie (pentru selecția preoperatorie a pacientelor potrivite pentru laparoscopie sau laparotomie, pentru informații suplimentare în cazul unei intervenții conservatoare sau radicale)
✓ utilitate postoperatorie (proceduri chirurgicale extensive, recurențe timpurii).
✓ ghidarea tratamentului: chirurgical versus radioterapie în cancerul cervical; histerectomie radicală și limfadenectomie versus histerectomie simplă în cancerul endometrial;
✓ detectarea precoce a recidivelor tumorale.


EXAMINAREA RM PELVIN CU PROTOCOL PENTRU ENDOMETRIOZĂ


Dacă de mai mult de 6/12 luni întâmpini probleme în a rămâne însărcinată, programează-te pentru o Consultație Infertilitate la Dr. Irina Oproiu sau Dr. Ana Maria Chiscop, medici cu experiență vastă în identificarea cauzelor acestei probleme.

Medicul ginecolog îți va recomanda un RMN pelvin cu protocol pentru endometrioză, focarele de endometrioză fiind o posibilă cauză a manifestărilor de infertilitate. RMN-ul va identifica din timp endometrioza și îi va permite medicului ginecolog să își ofere un tratament care să trateze afecțiunea, înainte de a se ajunge la intervenție chirurgicală. Tratamentul va ajuta femeia să devină fertilă.

Acest tip de investigație se face la indicația medicului ginecolog care va recomanda un RMN pelvin cu protocol pentru endometrioză, metodă care vizualizează focare endometriozice cu anumite localizări, care sunt dificil de identificat altfel. Este important să nu mănânci cu 5/6 ore înainte de investigație pentu a limita mișcările peristaltice intestinale și să golești vezica urinară înainte de a intra în cabinet.

Diagnosticul de neoplazie endometrială este pus de către medicul ginecolog cu ajutorul unei ecografii transvaginale, a unei examinari RM pelvin cu protocol dedicat și a unei biopsii endometriale, toate metode complementare absolut necesare pentru stabilirea unui tratament optim. Examinarea RM pelvin cu protocol dedicat acestei patologii, cu substanță de contrast, este mult mai precis decât examinarea ecografică sau examinarea CT în localizarea preoperatorie a invaziei celulelor maligne ale neoplasmului endometrial. RMN-ul ginecologic este considerat metoda imagistică standard în determinarea stadializării preoperatorii a bolii (preoperatoriu) şi în stabilirea planului terapeutic (postoperatoriu). Acurateţea stadializării RM în neoplasmul endometrial este între 83-92%.


CÂT DE EFICIENTĂ ESTE EXAMINAREA RM PELVIS FEMININ  ÎN DEPISTAREA CANCERULUI OVARIAN


Medicul ginecolog va face o ecografie transvaginală pentru a analiza mărimea, forma și configurația ovarelor. În cazul în care acesta nu poate oferi un diagnostic sigur pe baza ecografiei, va recomanda examinare RM pelvis cu protocol pentru cancerul ovarian.

Examinarea RM pelvin cu protocol pentru depistarea cancerului ovarian este investigația de primă mână pentru identificarea precisă a extensitivității maselor tumorale de la nivelul ovarelor sau a formațiunilor chistice.

IRM pelvis feminin are un rol esențial și în a caracteriza cu precizie natura malignă sau benignă a unei formațiuni de la nivelul ovarelor. Examinarea RM completează ecografia pe bază de ultrasunete (ecografie transvaginală, ecografie abdominală) și este utilă în depistarea stadiului de dezvoltare a formațiunilor tumorale de la nivelul anexelor. Cercetări efectuate în SUA în 2005 susțin că examinarea RM este mai eficientă în oferirea unui diagnostic corect decât examinarea CT sau ecografia Doppler, combinată cu un alt tip de ecografie.

În primă fază, este indicată vizita la medicul ginecolog, care îți va face screening ginecologic complet - consultație ginecologică, consultație senologică și examinare imagistică a sânilor, test Babeș-Papanicolau, ecografie transvaginală. Dacă formațiunile identificate au caracter incert (malign sau benign), iar medicul nu poate oferi un diagnostic clar, acesta îți va recomanda o examinare RM pelvis feminin pentru un diagnostic de certitudine. De asemenea, medicul ginecolog mai poate recomanda această investigație pentru a obține informații suplimentare asupra invaziei tumorii, indicație ce are rolul de a ajuta chirurgul în cazul unei intervenții chirurgicale și de a îndruma medicul oncolog în alegerea celui mai eficient tratament.

CÂT DE EFICIENTĂ ESTE EXAMINAREA IRM PELVIS FEMININ  ÎN DEPISTAREA CANCERULUI DE COL UTERIN


IRM pelvin
 feminin cu protocol pentru cancerul de col uterin
este recomandat de către medicul ginecolog, ca metodă complementară de diagnostic, atunci când în urma unei consultații ginecologice, a unui test Babeș-Papanicolau și a unei ecografii transvaginale (unei medicul recomandă și test HPV, colposcopie) există suspiciunea unui cancer de col uterin.


Examinarea RM va confirma sau infirma suspiciunea și va oferi informații detaliate asupra tipul celulelor tumorale – benigne sau maligne. Principalul rol al examinării RM pelvis feminin este în stadializarea riguroasă a bolii, preoperatoriu. În cazul unui diagnostic confirmat, examinarea RM evaluează cu exactitate extensia locală a tumorii (stadiiile I-IV) și ajută chirurgul, în cazul unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a celulelor afectate. În această situație, medicul imagist utilizează substanță de contrast pentru un plus de acuratețe în vizualizarea celulelor maligne.

Diagnosticul de cancer de col uterin este pus de către medicul ginecolog cu ajutorul unui screening ginecologic complet (consultație ginecologică, consultație senologică și examinare imagistică a sânilor, test Babeș-Papanicolau, ecografie transvaginală și alte metode suplimentare precum testul HPV sau colposcopia), a unei examinari RM pelvis cu protocol dedicat și a unei biopsii endometriale. Examinarea RM pelvis cu protocol pentru cancerul de col uterin reprezintă o metodă imagistică complementară și este recomandată de cele mai multe ori atunci când pacienta a primit deja un diagnostic cu rol de stadializare a bolii (a verifica nivelul de răspândire al tumorii) sau pentru  îndrumare în alegerea celui mai potrivit tratament, de către medicul chirurg/oncolog.


CUM NE PREGĂTIM PENTRU EFECTUAREA UNUI RMN GINECOLOGIC

Dacă urmează să efectuezi un RMN ginecologic, trebuie să ții cont de următoarele recomandări:

  1. Pentru confort, vă recomandăm să nu consumați băuturi și alimente înainte cu 2-3 ore de examenul RMN.
  2. Vino la examinarea RM cu toate investigațiile și documentele medicale anterioare (ecografie transvaginală, test Babeș-Papanicoalau, colposcopie, bilet de ieșire din spital) ce au legătură cu patologia ginecologică investigată și oferă informații depre istoricul tău medical (orice fel de afecțiune sau intervenție chirurgicală recentă, graviditate sau alăptare, tratamente hormonale). Toate acestea ajută medicul radiolog să ofere un diagnostic corect.
  3. Dacă urmezi un tratament medicamentos, întreabă medicul dacă îl poți urma și înaintea investigației sau dacă este necesară o întrerupere. De asemenea, dacă suferi de diverse alergii, informează încă de la programare recepția și apoi medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse de la substanța de contrast utilizată.
  4. Analize de sânge necesare în cazul utilizării substanței de contrast: creatinină serică și uree serică (din ultimele 30 de zile).
  5. Înaintea investigației, asistentul medical îți va solicita să scoți toate obiectele de metal deoarece acestea pot fi atrase rapid de către magnetul puternic. Informează medicul dacă ai orice fel de implant metalic (stent cardiac, pacemaker, sterilet) pentru că acesta poate să nu mai funcționeze corect după RMN și îți poate pune viața în pericol.

OBIECTE METALICE CARE INTERZIC EFECTUAREA EXAMENULUI RMN:

 stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
 clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
 pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
 implanturi cohleare;
 cateterele cu componente metalice; 
 
gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
 un corp străin metalic din organism.

OBIECTE A CĂROR COMPONENȚĂ METALICĂ TREBUIE SĂ FIE CLARIFICATĂ DE CĂTRE MEDICUL/SPECIALISTUL CARE LE-A IMPLANTAT, ÎNAINTEA EFECTUĂRII EXAMENULUI RMN (dacă materialul este sau nu compatibil cu RMN-ul):

 plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
 tije vertebrale metalice și proteze articulare;
 sisteme de neurostimulare;
 unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apriția iritațiilor pielii sau umflare;
 pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);

 unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
 unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare;
 gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
 bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale.

CÂND SE RECOMANDĂ RMN GINECOLOGIC


De regulă, această examinare este o metodă imagistică complementară și este recomandată în urma unui examen Babeș-Papanicolau, a unei ecografii transvaginale și consultații ginecologice (screening ginecologic complet) ale căror rezultate indică posibilitatea unui diagnostic de cancer de col uterin, cancer ovarian sau cancer endometrial. Acesta are rolul de a stabili natura formațiunii și de a indica stadiul de invazie al formațiunii tumorale.

Alteori, modificări suspecte de la nivelul colului uterin sunt identificate de către medicul imagist în mod întâmplător, atunci când pacienta face de exemplu, un RMN de coloană lombară. Pacienta trebuie să urmeze investigațiile ginecologice de rutină recomandate fiecărei femei anual: consultație ginecologică, ecografie transvaginală, examen Babeș-Papanicolau și dacă medicul consideră necesar, va recomanda investigații suplimentare precum colposcopia și examinarea IRM pelvis cu protocol dedicat pentru afecțiunile ginecologice.


CÂT DUREAZĂ UN RMN DE PATOLOGIE GINECOLOGICĂ?


Un RMN cu protocol ginecologic are ca durată medie 30 de minute, dar în unele cazuri, poate să ajungă la 60 de minute. 

Articole recomandate



Pachete de servicii la Donna Medical Center
Pachete de servicii la Donna Medical Center

Asiguratori parteneri




Clinica Traian - Foișorul de Foc

București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc)

Clinica Pipera - Barbu Văcărescu

București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu).

Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%!

Servicii de excelență pt. Sănătatea Femeii
Servicii de Excelență
pentru Sănătatea
Femeii
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Echipă de Medici cu Supraspecializare de 10-20 de Ani
Echipă de Medici cu
Supraspecializare
de 15-30 de Ani
Aparatură Vârf de Lance,Ultraperformantă
Aparatură
High-end,
Ultraperformantă
Verificare Anuală Completă în 60 de Minute
Verificare Anuală
Completă în
60 de Minute
Peste 80,000 de Pacienți Mulțumiți
Peste 80,000
de Pacienți
Mulțumiți
021.9732 021.9732
© Copyright 2024 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%! | Chestionar satisfacție pacienți | Contact | Schimbă preferințe cookie
Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții