Donna Medical Center
Centru de Excelență
Dedicat sănătății femeii
« inapoi Blog » Articole utile » Sâni » Screening-ul pentru cancerul mamar

Screening-ul pentru cancerul mamar

Ce este un examen de screening, ce avantaje are acesta şi cum se face?
Screening-ul mamar
Screeningul pentru cancerul de sân poate fi definit ca evaluarea mamografică a unei populaţii feminine asimptomatice, pentru detecţia aceastei boli într-un moment în care poate fi curabilă.

Avantajul major este depistarea într-o fază precoce a cancerului mamar, ceea ce permite creşterea supravieţuirii şi un tratament conservator (scoaterea numai a zonei bolnave şi nu a sânului în totalitate).

Introducerea mamografiei ca metodă de screening a dus la scăderea mortalitaţii prin cancer de sân cu 30%!!!

Un alt avantaj al examenului de screening este unul psihologic: un rezultat bun la examenul de screening (altfel spus un examen negativ pentru cancer mamar) ne ofera linişte şi siguranţă până la următorul examen. Ştim că dacă va apărea la un moment dat ceva, va fi descoperit într-un stadiu atât de incipient, încât vom avea şanse foarte mari să învingem această boală.

Nu există un model unic mondial privind vârsta de debut si intervalul de screening.

Astfel, în SUA screeningul pentru cancer mamar începe la vârsta de 40ani şi se face anual prin mamografie bilateral în două incidenţe.
În Marea Britanie screeningul începe la 50 ani, iar intervalul este de 3 ani şi constă în mamografie bilaterală.
În Suedia femeile de 40-54 ani fac mamografie de screening la 1,5 ani interval, iar cele de 55-74 ani la doi ani interval.

Screening-ul mamarScreening-ul mamarScreening-ul mamar

1/5 din cazurile de cancer mamar apar la vârstă mai mică de 50 ani, iar procentul este în creştere; de aceea, există multe femei şi în aceste ţări ce optează pentru efectuarea de mamografii de screening în fiecare an, intercalând astfel programul naţional de screening cu unul personalizat.

În România nu există un program naţional de screening pentru cancerul mamar aşa cum există în ţările dezvoltate.
De aceea, practic în România o foarte mică parte din populaţia feminină face controale regulate (sau “aproape regulate”), clinice şi imagistice (mamografie/ ecografie), constituind “un fel de screening”. Acest lucru face ca în România majoritatea pacientelor care se prezintă la medic cu neoplasm mamar să fie deja într-un stadiu avansat de boală (stadiu 3-4).

Dezavantajul mamografiei este acela de a fi o metodă ce utilizează raze X. Riscul de iradiere nu este însă mare. De asemenea, riscul de a dezvolta cancer de sân la o femeie ce efectuează mamografie anuală de la vârsta de 40 ani tot restul vieţii creşte de la 9,3% (incidenţa naturală) la numai 9,32 - 9,40%!

Dr. Elena Claudia Teodorescu
Medic primar radiologie si imagistica medicala
Doctor in medicina
Competenta in Senologie imagistica (Mamografie, Ecografie, IRM mamar)
Competenta in Ecografie

Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine

SINGURUL NEWSLETTER DEDICAT SĂNĂTĂȚII FEMEILOR