Donna Medical Center
Centru de Excelență
Dedicat sănătății femeii
« inapoi Blog » Articole utile » Sâni » Screeningul pentru cancerul mamar

Screeningul pentru cancerul mamar


5 (pagina) - Screeningul_pentru_c_26164.jpg

LIKE US ON FACEBOOKCu siguranță ai auzit despre examenul de screening și despre importanța lui, dar probabil nu știi cum se face și care sunt avantajele acestuia. 

De aceea, specialiștii noștri vor ca tu să știi totul despre examenul de screening și ți-au pregătit un amplu material despre acest subiect. 

Screeningul pentru cancerul de sân poate fi definit ca evaluarea mamografică a unei populaţii feminine asimptomatice, pentru detecţia acestei boli într-un moment în care poate fi curabilă.

Avantajul major este depistarea într-o fază precoce a cancerului mamar, ceea ce permite creşterea supravieţuirii şi un tratament conservator (scoaterea numai a zonei bolnave şi nu a sânului în totalitate).

Introducerea mamografiei ca metodă de screening a dus la scăderea mortalitaţii prin cancer de sân cu 30%!!!

Un alt avantaj al examenului de screening este unul psihologic: un rezultat bun la examenul de screening (altfel spus un examen negativ pentru cancer mamar) ne ofera linişte şi siguranţă până la următorul examen. Ştim că, dacă va apărea la un moment dat ceva, va fi descoperit într-un stadiu atât de incipient, încât vom avea şanse foarte mari să învingem această boală.

CUM SE FACE SCREENING-UL ÎN LUME?

Nu există un model unic mondial privind vârsta de debut și intervalul de screening. Astfel, în SUA screeningul pentru cancer mamar începe la vârsta de 40 de ani şi se face anual prin mamografie bilateral în două incidenţe.

În Marea Britanie screeningul începe la 50 de ani, iar intervalul este de 3 ani şi constă în mamografie bilaterală.

În Suedia femeile fac mamografie de screening la fiecare 2 ani, între vârstele 40-72 ani.

Screening-ul mamarScreening-ul mamarScreening-ul mamar

1/5 din cazurile de cancer mamar apar la vârstă mai mică de 50 ani, iar procentul este în creştere; de aceea, există multe femei şi în aceste ţări ce optează pentru efectuarea de mamografii de screening în fiecare an, intercalând astfel programul naţional de screening cu unul personalizat.

CUM SE FACE EXAMENUL DE SCREENING ÎN ROMÂNIA?

În România nu există un program naţional de screening pentru cancerul mamar, aşa cum există în ţările dezvoltate.

De aceea, practic în România o foarte mică parte din populaţia feminină face controale regulate (sau “aproape regulate”), clinice şi imagistice (mamografie/ ecografie), constituind “un fel de screening”. Acest lucru face ca în România majoritatea pacientelor care se prezintă la medic cu neoplasm mamar să fie deja într-un stadiu avansat de boală (stadiu 3-4).

Dacă vrei să vorbești cu un consilier specializat și să primești recomandări personalizate pentru diagnosticarea simptomelor tale la Centrul de Excelență pentru diagnosticul afecțiunilor mamare și ginecologice, programează-te acum pentru recomandări și asistență gratuite! 

Donna Medical Center
Centru de Excelență
Dedicat sănătății femeii

De ce să aleg Donna?

Serviciile și Echipa

Blogul Donna