Centrul de Imagistică Avansată – CT

Siemens SOMATOM GO.TOP - ultima generație de tehnologie CT de la Siemens, disponibilă acum la Donna Medical Center

Liderii mondiali în aparatură medicală ultra high-end Siemens au produs o variantă îmbunătățită a tehnologiei pentru Tomografie Computerizată (CT) ce este utilizată de către cele mai bune centre medicale din lume. Noul aparat pentru CT Siemens Somatom go.Top acum se poate regăsi și în cadrul Centrului de Imagistică Avansată al Donna Medical Center, pregătit să ușureze acest tip de investigații pentru pacienți și să-l ducă pe culmile excelenței pentru medici.

Tipuri de examinări disponibile la Donna Medical Center

Efectuăm orice tip de examinare CT (Tomografie computerizată), prin colaborarea cu medici radiologi cu supraspecializări în patologii diverse și complexe. Scanarea CT produce imagini detaliate asupra multor structuri ale organismului, precum organele interne, vasele de sange si oasele și este cel mai des utilizată pentru a:

  • Diagnostica diverse patologii, cum ar fi afectarea osoasă, traumatisme la nivelul organelor interne, probleme cu circulația sanguină, accidentul vascular cerebral și cancerul.
  • Orienta medicul în vederea stabilirii unui plan de tratament – ajută la stabilirea localizării, dimensiunii și formei tumorii înainte de a efectua radioterapie.
  • Monitoriza anumite afecțiuni – inclusiv verificarea dimensiunii tumorii în timpul și după tratamentul oncologic.
Mai jos enumerăm principalele examinări de tomografie CT pe care le efectuăm, însă vă încurajăm să sunați în call-centerul nostru pentru orice tip de indicație CT aveți de efectuat:

CT Cardiac

CT Cerebral sau Cranio-cerebral (Cap)

CT Regiune Cervicală (Gât)

CT Segment Musculo-Scheletal

CT Sinusuri

CT Torace/Abdomen/Pelvis

CT Urologic

Entero CT sau Enterografia CT

Cât de performantă este tehnologia CT?

Aparatul CT Siemens Somatom go.Top disponibil  în Centrul de Imagistică Avansată al Donna Medical Center Pipera a fost gândit astfel încât să ofere o experiență interactivă de îngrijire medicală pentru pacienți. Comunicarea dintre aceștia și personalul medical este facilitată cu ajutorul unei console mobile pentru examinare și unelte inteligente ce integrează elemente de inteligență artificială pentru o experiență imagistică mai personalizată, ce acoperă tot spectrul clinic al investigației. Desigur, pe lângă inovațiile ce leagă pacientul de personalul medical mai mult, CT-ul Somatom go.Top oferă imagini de cea mai înaltă calitate și acuratețe, precum și tehnologie ce reduce doza de iradiere la care este supus pacientul.

  • Cameră integrată tubului pentru a monitoriza pacienții pe tot parcursul examinării, perspectivă detaliată pentru a monitoriza mișcările inclusiv la un nivel micro, dar și comenzi pentru controlul respirației integrate.
  • Consolă mobilă pentru a putea menține legătura mai îndeaproape cu pacienții, pentru rezultate de o eficacitate sporită, dar și pentru un confort ridicat al pacienților și o experiență pozitivă.
  • Voltaj al tubului adaptabil pacientului și indicațiilor clinice ale acestuia.
  • Filtru ce reduce considerabil doza de iradiere și optimizează calitatea imaginilor, adică pentru a obține maximum de imagine cu un minimum de iradiere (inclusiv):
           –  la interfața dintre aer și țesut moale;
           –  a structurii osoase, făcând aparatul ideal inclusiv pentru ortopedie;
           –  în situația scanărilor plămânilor, oferind posibilitatea unui diagnostic de cea mai înaltă acuratețe;
           –  în cazul scanărilor sensibile, precum cele pediatrice sau în regiuni cum sunt sinusurile.

  • Tehnologie GO ce standardizează și simplifică toate procesele din spatele examinărilor CT, de la pregătirea pacientului și distribuirea imaginilor, până la arhivare și interpretare.
  • Detector Stellar ce reduce perturbările de imagine, oferă o rezoluție spațială înaltă și integrează un colimator 3D ce combate dispersiile
  • Software myExam ce ușurează personalizarea investigațiilor efectuate pacienților și ghidează personalul medical prin toate etapele acestora.
  • Iluminare de ambianță pentru a crea un mediu cât mai confortabil pentru pacienți.
  • Masă ce poate susține până la 300 de kilograme.

Ce este Tomografia Computerizată?

CT-ul sau Tomografia Computerizată este o metodă de investigație imagistică ce folosește raze ionizante X pentru achiziția unor imagini de înaltă precizie și rezoluție ale regiunii evaluate. Este complet nedureroasă, non-invazivă și foarte rapidă, fiind în anumite cazuri mai bine tolerată de către pacienți decât examinările RMN.

Imaginile preluate de la pacienți sunt procesate de software-ul aparatului CT și reconstruite 3D, oferind o privire bună de ansamblu medicului, mai ales că pot fi vizualizate pe secțiuni și în orice plan, fiind transversale. În general se poate utiliza pentru sistemul vascular, oase, dar și pentru țesuturi moi (sistemul musculo-scheletal), membre și organe. Pentru un plus vizual, mai ales în ceea ce privește vasele, se poate administra o substanță de contrast.

Care este diferența dintre examinările CT și cele RMN?

Dar ce este investigația CT-ul, totuși? Este o metodă imagistică pentru diagnostic, dar și pentru monitorizarea evoluției în cazul unui tratament, la fel ca și în cazul RMN-ului, însă folosesc tehnici diferite. Diferența principală dintre cele două constă chiar în fundamentul principiului de funcționare al celor două aparate. RMN-ul (rezonanța magnetică nucleară) operează utilizând un câmp magnetic de intensitate mare și este complet non-iradiant, în timp ce CT-ul (tomografia computerizată) folosește radiații ionizante X.

Se aseamănă și în sensul în care sunt nedureroase, non-invazive și rapide, însă produc tipuri de imagini diferite, iar CT-ul tinde să fie mai rapid și mai ușor tolerat de pacienți. În cazul ambelor tipuri de investigații se poate utiliza contrastul, însă va diferi componenta de bază a substanței la care răspunde aparatul.

De asemenea, o diferență notabilă constă în tipul de contrast administrat în timpul acestor investigații, deoarece RMN-ul folosește predominant contrast pe bază de Gadolinium, iar CT-ul folosește o substanță pe bază de iod.

Care sunt indicațiile examinărilor CT?

  • Metodă de primă intenție în cazul patologiilor traumatice fiind foarte rapid, dar mai ales fiindcă oferă cele mai precise imagini în cazul fracturilor sau leziunilor osoase (complexe), hemoragiilor, mai ales comparativ cu radiografiile obișnuite.
  • Diagnosticarea bolilor de mușchi sau oase, precum tumorile sau fracturile.
  • Screeningul și localizarea precisă a tumorilor, infecțiilor sau cheagurilor de sânge.
  • Ghidarea unor intervențiilor chirurgicale sau biopsice, dar și evaluarea radioterapiei.
  • Identificarea și monitorizarea unor boli sau afecțiuni cum sunt cancerul, afecțiunile cardiace, nodulii pulmonari sau masele de pe ficat.
  • Monitorizarea eficacității unor tratamente, ca în cazul cancerului.
  • Identificarea leziunilor și sângerărilor interne.

Care sunt contraindicațiile examinărilor tip Tomografie Computerizată?

Multe intervenții nu presupun niciun risc, însă în cazul altor tipuri se va evalua raportul dintre risc și beneficiu și se va lua o decizie în funcție de acest lucru, chiar dacă riscurile sunt, de regulă, mici. În cazul CT-ului este importantă o discuție cu medicul în Radiologie și Imagistică Medicală care se va ocupa de investigație în privința următoarelor subiecte:

  • Alergiile cunoscute care produc reacții în corp;
  • Claustrofobia;
  • Bolile cronice;
  • Sarcina sau posibilitatea de a fi însărcinată, precum și alăptarea;
  • Iradierea, chiar dacă minoră;
  • Pacienții pediatrici în lipsa unui beneficiu medical clar în urma examinării, din cauza dozei de iradiere.

Cine realizează examinarea CT, cine interpretează rezultatul și în cât timp este gata rezultatul medical?

Examinarea CT (Tomografie Computerizata), indiferent de tipul investigației, este întotdeauna efectuată de un asistent medical sau tehnician specializat, conform cu protocolul realizat de medicul radiolog la care sunteți programat(ă).

Niciodata examinarea (scanarea) propriu-zisă nu este efectuată de medicul radiolog care interpretează rezultatul, de aici și posibilitatea ca în anumite cazuri, interpretarea examinării realizată de medicul radiolog se face prin TELEMEDICINĂ, medicul nefiind prezent în clinică la momentul examinării.

Vă asigurăm totuși, încă o dată, că asistentul de radiologie este extrem de bine pregătit și realizează examinarea urmărind întocmai protocolul și procedura medicului radiolog.

Rezultatul examenului CT  este de cele mai multe ori eliberat în 2-3 zile lucrătoare, cu excepția examinărilor complexe care pot dura până la o săptămână.

În cazul în care aveți nevoie de un rezultatul medical în urgență, vă rugăm să specificați la momentul programării, cât și la momentul confirmării, cu o zi înaintea datei de programare.

Medicii noștri

Conferențiar Dr. Mugur Grasu

  • Medic Primar
  • Imagistică Avansată RMN 1.5T, 3T, CT
  • Jo 14:00-21:00
Vezi detalii

Dr. Adriana Cojocaru

  • Medic Primar
  • Imagistică Avansată RMN 1.5T, 3T, CT
  • Lu 16:00-21:00
Vezi detalii

Dr. Mihaela Buzoianu

  • Medic Primar
  • Imagistică Avansată RMN 1.5T, 3T, CT
  • Ma 15:00-20:00
Vezi detalii

Dr. Smărăndița Ioana Lăcău

  • Medic Primar
  • Imagistică Avansată RMN 1.5T, 3T, CT
  • Ma 14:00 - 20:00
  • Mi 14:00 - 20:00
Vezi detalii

Ce spun pacienții noștri

Vrei să te sunăm noi?

*Toate câmpurile sunt obligatorii

Întrebări frecvente

Cum ne pregătim pentru efectuarea unei examinări CT?

Cum se desfășoară examinarea CT?

Cât durează o examinare CT?

Mă pot mișca în timpul investigației?

Ce fac dacă sunt claustrofob?

Se aude zgomot în timpul examinării CT?

Ce efecte adverse are investigația tip Tomografie Computerizată?

Examinarea RMN determină efecte adverse?

De ce se folosește substanța de contrast?

Articole recomandate

Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.