Ce este Puncția aspirativă cu ac fin (citologică)?

Puncția aspirativă cu ac fin, asistată ecografic, este o tehnică nonchirurgicală, neinvazivă, rapidă și cu costuri minime, care furnizează un diagnostic precis al unui chist mamar.
Puncțiile aspirative pot fi utilizate pentru obținerea unui diagnostic citologic în cazul unor formațiuni solide (mai puțin complete față de puncțiile cu ac gros) sau pentru aspirația unor formațiuni chistice. Chistul mamar este un „sac” plin cu lichid, ce este ușor evidențiat ecografic. Chisturile mamare sunt de obicei multiple, bilaterale și constituie mastoza chistică sau modificări fibrochistice.
Pentru a diferenția un chist de alte tipuri de noduli mamari, uneori este util să se efectueze aspirația chistului cu ajutorul unei puncții cu ac subțire, sub ghidaj ecografic. Efectuată sub ghidaj ecografic și de obicei în absența unei anestezii locale, puncționarea poate fi făcută asupra unor leziuni nepalpabile, infraclinice. Acul este subțire, cele mai folosite fiind cele de 21-23 G, cu lungimea de 3,8-4 cm. După aspirație, chisturile pot să reapară.
Descoperă tot ce este important să știi despre cancerul la sân, de la simptomele care ar trebui să te trimită la medic până la modalitățile eficiente de prevenție și opțiunile de tratament!
Cum se face puncția apirativă cu ac fin și ce se întâmplă pe parcursul intervenției?
Pentru puncția aspirativă a unui chist mamar:
- pacienta stă întinsă pe canapeaua sau masa de consultație, culcată pe spate sau întoarsă pe o parte (pe lateral), în funcție de poziția chistului mamar;
- medicul sterge cu alcool sau cu betadină zona, iar apoi efectuează manevra cu ajutorul unei seringi speciale și a unui ac foarte subțire (mai subțire decât acul cu care se recoltează sânge pentru analize), vizualizând în același timp chistul cu ajutorul ecografiei;
- după aspirație, acul este retras, acest lucru marcând încheierea procedurii.

Există mai multe proceduri disponibile pentru diagnosticarea cancerului atunci când vine vorba despre patologia sânului, iar puncția aspirativă cu ac fin este una dintre ele; în funcție de cum evoluează procedura și de rezultatele acesteia, medicul poate face și alte recomandări ulterioare!
Ce avantaje și dezavantaje prezintă puncția aspirativă cu ac fin?
Avantajele puncției fine aspirative mamare:
- ușurința efectuării;
- minimul de efecte secundare și complicații;
- rapiditatea eliberării rezultatului.
Procedura de puncție aspirativă (FNA) a unui chist mamar poate dura de la câteva secunde la câteva minute. Lichidul aspirat este apoi analizat microscopic la laborator, de către un medic anatomo-patolog/citolog.
Dezavantajele puncției aspirative sunt:
- materialul obținut la aspirație poate fi nesatisfăcător (acelular) și astfel este necesar sfatul unui medic citopatolog specializat pe patologia mamară.
Punctia aspirativă este recomandată și în cazul chisturilor voluminoase, în tensiune, dureroase. RMN-ul mamar și alte investigații efectuate trebuie să fie prezente în dosarul medical al pacientei, pentru a facilita efectuarea optimă a procedurii.
Întrebări frecvente despre puncția aspirativă pentru chisturi mamare
Puncția aspirativă cu ac fin reprezintă o procedură importantă pentru orice pacientă care urmează să treacă prin această intervenție, așadar este normal ca ea să fie privită cu emoții. Există numeroase întrebări pe care și le pun, în mod firesc, pacientele și la care e bine să găsească răspuns pentru a diminua anxietatea referitoare la următorii pași de urmat.