Ce presupune ecografia mamară (de sân)?
Ecografia mamară este prima metodă de examinare a sânilor în cazul femeilor cu vârsta sub 40 de ani, a femeilor gravide sau al celor care alăptează. Examenul ecografic al sânului este metoda preferată pentru investigarea inflamațiilor / infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) și a traumatismelor mamare, fiind o procedură nedureroasă.
Ecografia mamară presupune folosirea ultrasunetelor pentru a obține o imagine a țesuturilor, proiectată pe un monitor. Ca și în cazul RMN-ului mamar, metoda nu presupune folosirea radiațiilor ionizante. Aceasta poate fi folosită inclusiv ca test de screening anual la femeile mai tinere de 40 de ani și poate completa rezultatele mamografiei și a altor investigații în cazul femeilor de peste 40 de ani.
Cum se efectuează ecografia mamară?
Ecografia mamară este o metodă non-invazivă de investigare a sânului. Ea nu este dureroasă și nu are contraindicații.
Pentru ecografia mamară, pacienta va fi rugată să se dezbrace în jumătatea de sus a corpului. Aceasta va fi invitată să se întindă în poziție orizontală pe patul de consultație, iar medicul va aplica, pe sân, un gel care facilitează transmiterea undelor sonore de la sonda ecografică spre țesuturi.
Medicul va plimba sonda cu mișcări circulare pe întreaga suprafață a sânului; uneori, i se poate solicita pacientei să stea culcată pe o parte, pentru o mai atentă observare a țesuturilor mamare. Examinarea sânului se va încheia cu verificarea ganglionilor limfatici din zona axilei, după care medicul va trece la examinbarea celuilalt sân.
O ecografie mamară bilaterală poate dura în jur de 30 minute, în funcție de experiența medicului examinator și de structura sânilor pacientei.
Când este recomandată ecografia mamară?
Dacă te întrebi: „Când se face ecografia mamară?” e bine să știi că mulți dintre specialiștii în sănătatea sânului recomandă efectuarea anuală a acesteia, până la vârsta de 40 de ani, când protocolul standard recomandă trecerea la mamografie. Situațiile generale în care este recomandat să efectuezi ecografie mamară sunt detaliate mai jos:
- Ca metodă de screening pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor sânului la femeile sub 40 ani sau la femeile gravide și cele care alăptează;
- Pentru femeile peste 40 ani este indicat ca ecografia sânilor să fie efectuată în completarea mamografiei (când sânii sunt denși la mamografie sau se detectează anomalii mamografice) sau după o modificare detectată de medicul imagist;
- Pentru investigarea inflamațiilor/ infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) sau posttraumatic;
- Pentru diferențierea formațiunilor mamare benigne (necanceroase) de cele maligne (canceroase);
- În ghidarea puncțiilor mamare percutane;
- În evaluarea răspunsului tumoral la chimioterapie.
Beneficiile ecografiei mamare
- Ecografia mamară reprezintă o examinare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor, folosită pentru detectarea și diagnosticarea afecțiunilor sânilor
- Se efectuează standard bilateral, la ambii sâni. Se poate efectua și unilateral, atunci când este un control la interval scurt a unei modificări unilaterale deja cunoscute sau când pacienta are un sân extirpat
- Poate fi efectuată în completarea mamografiei, pentru caracterizarea mai eficientă a unor leziuni (pentru un diagnostic exact)
- Prezintă avantaje multiple: este neinvazivă, nu iradiază deloc, este nedureroasă și poate fi efectuată oricând, indiferent de perioada ciclului menstrual
- Rezultatul ecografiei mamare este eliberat pe loc

O tehnică specială: ecografia mamară cu sonoelastografie
Ecografia mamară cu sonoelastografie, cunoscută ca și Sonoelastografia mamară, este o metodă complementară ecografiei ce măsoară elasticitatea unei leziuni comparativ cu țesutul adiacent sănătos. Ajută astfel la diferențierea leziunilor benigne de cele maligne. Programează o ecografie mamară în București, la Donna Medical Center, pentru a beneficia de o echipă de specialiști și de aparatură de top!
Cum te pregătești pentru ecografia de sân?
În majoritatea cazurilor, efectuarea ecografiei de sân nu necesită nici un fel de pregătire prealabilă din partea pacientei. În momentul efectuării programării ți se va recomanda, totuși, să vii îmbrăcată într-o ținută alcătuită din două piese, astfel încât să te poți dezbrăca în jumătatea de sus a corpului.
O altă recomandare este să eviți folosirea deodorantelor sau antiperspirantelor în ziua examinării, după duș; particulele din zona axilei pot îngreuna examinarea și pot determina apariția de artefacte.
Dacă ai rezultatele examinărilor mamare anterioare, este bine ca ele să te însoțească în clinică.
În cazul în care ai nelămuriri, îți recomandăm să ne contactezi pentru a te putea ajuta. De asemenea, materialele de pe site-ul nostru pot servi ca sursă de documentare: află tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân!
Vino la Donna Medical Center pentru cea mai avansată ecografie mamară!
Din 2011 și până acum, ne-am câștigat reputația de Centru Medical de Excelență, oferind un diagnostic corect, precoce și rapid pentru peste 80.000 de paciente:
- Servicii de excelență în Imagistică Medicală, Obstetrică-Ginecologie, Endocrinologie, Medicină Internă, Analize de laborator.
- Echipă de medici cu experiență de zeci de ani în Sănătatea Femeii.
- Diagnostic inițial și second opinion corect, precoce și rapid pentru orice afecțiune mamară sau ginecologică.