Secrețiile mamelonare sau Galactoreea
Articol realizat cu ajutorul Dr. Beatrice Median - Medic primar Imagistică medicală
Te îngrijorează faptul că elimini unele fluide la nivelul mamelonului, deși nu ești în perioada de alăptare?
Nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece secreția mamelonară sau galactoreea, așa cum este ea denumită, indică rareori o afecțiune gravă și mai mult decât atât, acest fenomen este tratabil.
Citește articolul ca să afli mai multe.
Fluidele care apar la nivelul mamelonului, în situația în care femeia nu alăptează, sunt numite scurgeri mamelonare. Unul sau ambii sâni pot produce o secreție mamelonară, care poate fi spontană sau poate apărea atunci când se comprimă mamelonul/sânul. Secrețiile sânului pot avea aspect asemănător cu cel al laptelui, sau pot fi transparente, galbene, verzi, maro, sangvinolente (amestecate cu sânge). Consistența acestora variază de la vâscos la apos.
Secrețiile mamelonare reprezintă doar un simptom, și nu o afecțiune propriu-zisă, de aceea întotdeauna trebuie căutată cauza apariției lor.
Din ce cauză apar secrețiile mamelonare?
Principala cauză de apariție a acestor secreții anormale, în lipsa gravidității, este creșterea nivelului de prolactină în sânge. Prolactina este un hormon secretat de glanda hipofiză care are rolul principal de a iniția și de a regla activitatea mai multor hormoni.
Cauzele care conduc la creșterea nivelului de prolactină sunt diverse:
- stresul;
- mastoza fibrochistică;
- ectazia ductală, adică dilatarea ductelor mamare (acestea reprezintă canalele din interiorul sânului, prin care se secretă lapte în perioada alăptării);
- un nodul care crește în interiorul unui duct;
- abcesul mamar;
- proceduri chirurgicale majore, traumatismele;
- tumorile de hipofiză, contraceptivele orale, substanțele analgezice și antidepresivele pot conduce și ele la dereglarea nivelurilor de prolactină, favorizând astfel apariția acestor scurgeri anormale.
- afecțiunile endocrine de tipul acromegaliei, sindromului Cushing, boala Addison sau hipotiroidismului pot produce și ele secreții mamare.
Apariția unei secreții mamelonare cu aspect lăptos, verzui, care apare la ambii sâni și doar prin compresie, poate fi produsă de o tumoră benignă (necanceroasă), la nivelul canalului de excreție al laptelui, și mai rar de formațiuni maligne (canceroase) intraductale sau invazive.
Secrețiile mamelonare care ridică suspiciuni sunt secrețiile mamelonare unilaterale, spontane, sangvinolente sau transparente.
În cazul apariției scurgerilor mamare purulente însoțite de înroșirea zonei, durere, febră și mărirea în volum a sânului și mamelonului, poate fi vorba de o mastită acută, cu sau fără abces mamar.
În oricare dintre aceste cazuri, vizita la medic este obligatorie.
Secrețiile mamelonare sunt rareori cauzate de cancer, dar nu este exclus ca o secreție să indice un cancer intraductal sau extraductal, de aceea în cazul în care observați scurgeri anormale la nivel mamar este indicat să consultați cât mai urgent un medic specialist pentru a determina cauza și pentru a iniția tratamentul.
Cum tratăm secreția mamelonară?
În urma analizelor și investigațiilor, se va determina cauza apariției secreției mamelonare, iar tratamentul se va recomanda în funcție de această cauză. De exemplu, în cazul unei secreții excesive de prolactină, se va administra o substanță care va inhiba acest exces.
În cazul galactoreei de cauză medicamentoasă, se va întrerupe medicația, se va reduce doza sau se va schimba medicamentul (în funcție de sfatul medicului).
Dacă ceea ce a dus la apariția galactoreei este hipotiroidismul, se va institui un tratament pe bază de hormon tiroidian.
Dacă este vorba de un nodul hipofizar care secretă prolactină în exces, se recomandă în primul rând tratament medicamentos și în anumite cazuri intervenție chirurgicală.
În cazul apariției unei secreții mamelonare, este bine să efectuați un control la medicul endocrinolog sau ginecolog, pentru a se stabili cauza. În funcție de cauza secreției, poate fi necesar și un consult oncologic.