Nodulii și cancerul la sân: mit versus adevăr
Articol realizat cu ajutorul Dr. Doina Popa - Medic Primar Imagistică Medicală în data 10 Ianuarie 2018
Ai descoperit un nodul la unul dintre sâni? Deși acest lucru nu înseamnă neapărat că este ceva grav, cum ar fi cancerul, ceea ce decizi că trebuie să faci imediat poate însemna diferența dintre a supraviețui sau nu.
1. Mit: Un nodul mamar este aproape întotdeauna cancer la sân
Oricare ar fi cauza, este foarte important să faci examinarea periodică. Îți recomandăm să mergi periodic la medicul tău pentru un consult mamar, o mamografie sau o ecografie mamară. Este posibil ca în unele cazuri, să fie necesară si o biopsie pentru a clarifica diagnosticul.
NU ESTE ÎNTOTDEAUNA ADEVĂRAT. Pentru ca tu să poți să palpezi un nodul mamar, acesta măsoara de obicei peste 2 cm. Cele mai multe tipuri de cancer la sân sunt diagnosticate prin mamografiile de screening sau ecografiile mamare, chiar și atunci când acesta are doar câțiva milimetri.
NU ESTE O REGULĂ. Atunci când un nodul este cancer, femeile presupun adesea că va fi tare și va fi rigid, dar un nodul canceros se poate simți moale și mobil. Nu este o regulă pe care să o poți urma și trebuie să știi că uneori, ceea ce se simte la palpare înfricoșător, poate fi benign, iar uneori, chiar dacă nu se simte atât de rău, poate fi cancer.
4. Mit: Un nodul mic nu este un motiv de îngrijorare
FALS. Dimensiunea nu este un criteriu bun în funcție de care să îți faci griji sau nu. Cancerul poate fi foarte mic atunci când o femeie îl simte, nodulii identificați prin mamografie sau ecografie pot fi foarte mici. Și cel mai bine este să îl descoperi și diagnostichezi atunci când este mic, pentru a putea să îl învingi. Nu uita, de obicei în momentul în care poți simti un nodul, el are deja 2 cm, fiind cam de dimensiunea unei cireșe.
FALS. Ei bine, nu este în regulă. Există situații când medicul îți poate recomanda să urmărești evoluția nodulului, dacă acesta prezintă toate caracterele de benignitate. Pot fi și cazuri de chisturi care se simt precum un nodul și care dispar odată cu perioadele menstruale. Dar, întotdeauna această evaluare și recomandare trebuie să vină din partea unui specialist.
Te întrebi cât de repede trebuie să mergi la medic? Este recomandat să suni doctorul în următoarele zile dupa cei ai simțit un nodul sau ai observat orice altă modificare la nivelul sânilor pentru a stabili o examinare a sânilor și a primi o recomandare corectă în ceea ce privește ce trebuie să faci mai departe.
6. Un nodul poate fi cancer chiar dacă nu ai antecedente familiale
ADEVÄ‚RAT. Doar 5% - 10% din cazurile de cancer la sân sunt ereditare. Majoritatea femeilor care fac cancer nu au factori de risc genetici.
FALS. Din păcate, multe femei sunt convinse de acest lucru, deși nu este adevărat. Dacă ai avut în trecut noduli care s-au dovedit a fi chisturi și nu au reprezentat motive de îngrijorare, nu poți avea nicio garanție că un nou nodul va fi la fel.
Dacă ai avut vreuna dintre experiențele de mai sus și nu ai știut ce decizie să iei sau dacă acum te confrunți cu o problemă la sâni, înscrie-te acum pentru recomandări și asistență gratuite, iar specialiștii noștri te vor contacta în cel mai scurt timp pentru a te ajuta să ai grijă de sănătatea ta! Diagnosticarea precoce salvează vieți!
Cele mai citite
Virusul HPV – tot ce trebuie să știi
Torsiunea Ovariană: cauze, simptome și tratament
Ghid complet al metodelor contraceptive
Ecografia transvaginală – Tot ce trebuie să știi
Testul de sarcină – Tot ce trebuie să știi dacă bănuiești că esti însărcinată
Nodulii la sân: Ghid complet
Durerea de sâni (mastodinie)
Semnele și simptomele cancerului mamar
Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân
Sindromul ovarelor polichistice
Testul Babeș- Papanicolau: Ghid complet
Chisturile ovariene: diagnostic și tratament
Analize recomandate în timpul sarcinii
Metode contraceptive
Cancer col uterin - simptome
Cancer ovarian. Simptome și factori de risc
Fibromul uterin
Adenomul hipofizar
Endometrioza
