Sonoelastografie mamară - poate evita o biopsie inutilă
Articol realizat cu ajutorul Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar Imagistică MedicalăAtunci când în urma mamografiei se obțin rezultate susceptibile de a fi cancer, pasul următor este să realizezi o ecografie mamară pentru a obține informații suplimentare. De cele mai multe ori, ecografia mamară împreună cu examenul Doppler (ce apreciază vascularizația tumorii) reușesc să diferențieze diferitele tipuri de chisturi mamare și tumori solide, clasificându-le pe acestea din urmă ca fiind benigne sau suspecte.
CE AVANTAJE ARE SONOELASTOGRAFIA?
Sonoelastografia aduce elemente suplimentare de caracterizare a leziunilor mamare, în funcție de elasticitatea lor, foarte importante mai ales în diferențierea tumorilor mai puțin tipice ca aspect față de celelalte metode. Sonoelastografia nu înlocuiește mamografia sau ecografia mamară, ci le completează, uneori fiind esențială pentru diagnosticul diferențial între un nodul mamar benign de unul malign. În final, diagnosticul de certitudine este cel anatomo-patologic, care se obține în urma efectuării unei biopsii.
Un alt beneficiu al acestui tip de investigații este lipsa durerii. În plus, sonoelastografia este non-invazivă, nu folosește iradiere și nu are alte efecte secundare. Poate fi efectuată oricând, indiferent de perioada ciclului menstrual. De asemenea, poate fi utilizată și în cazul altor țesuturi moi și dificil de evaluat, precum: tiroidă, prostată, pancreas, ficat.
CE ESTE SONOELASTOGRAFIA?
Inventată de specialiștii japonezi, sonoelastografia este o tehnică nouă, care măsoară elasticitatea tumorilor mamare. Tehnica masoară proprietățile de elasticitate cu ajutorul ultrasunetelor și se bazează pe faptul că țesutul malign (canceros) este mai dur decât țesutul benign. Această metodă poate detecta și localiza tumorile atunci când au o elasticitate diferită de țesutul mamar adiacent, fiind complementară mamografiei și ecografiei mamare.
CUM FUNCȚIONEAZĂ?
CUM FUNCȚIONEAZĂ?
Elasticitatea tumorilor canceroase este mult mai mică față de cea a tumorilor care nu sunt canceroase, astfel încât sonoelastografia poate distinge tumorile maligne (canceroase) de cele benigne (necanceroase), cu o precizie care ajunge până la 90%. Sonoelastografia este aplicabilă tumorilor mici, care au mai puțin de 2 cm, ceea ce presupune un diagnostic precoce al cancerului de sân, care împreună cu un tratament timpuriu, crește rata de vindecare a acestei afecțiuni.
Sonoelastografia are o specificitate de 93% și o sensibilitate de 80%, indiferent de dimensiunea tumorii. Sensibilitatea este însă mai mare pentru leziunile mai mici de 5 mm, iar specificitatea este mai bună pentru leziunile care au dimensiuni mai mari de 10 mm. Datorită creșterii acurateței, sonoelastografia poate reduce numărul de biopsii cu rezultate negative (când țesutul analizat se dovedește a fi benign), evitând astfel o operație inutilă.
Rezultatul examinării sonoelastografice este redat imagistic fie în diferite tonuri de gri, fie în imagini color, în funcție de ecograful utilizat. Elastografia nu este indicată în cazul formațiunilor voluminoase, în cazul evaluării zonelor postoperatorii cicatriciale sau în fibroze accentuate.