Trigliceride

Trigliceridele din țesutul adipos și din celelalte țesuturi reprezintă principalul depozit de rezerve energetice ale organismului. Cele două tipuri de lipide, colesterol HDL și colesterol LDL, împreună cu trigliceridele, compun nivelul total de colesterol din sânge.

Cuprins

Analiza pentru colesterolul LDL este folosită pentru a identifica riscul pacientului de a dezvolta boli cardiovasculare. Dintre toate formele de colesterol din sânge, LDL este considerat cel mai important în determinarea riscului cardiovascular.

Lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) au menirea de a transporta colesterolul către țesuturi, în principal prin sistemul arterial, ceea ce explică incidenta crescută a aterosclerozei și a bolii coronariene la pacienții cu valori crescute ale acestei lipoproteine. Este considerat „colesterolul rău” fiindcă depozitează excesul de colesterol pe pereții arterelor, aspect care duce, pe termen lung, la întărirea vaselor de sânge și la apariția bolilor cardiace. LDL-C este lipoproteina care conține cea mai mare cantitate de colesterol (aproximativ 70% din colesterolul seric total).

Factori de risc creștere trigliceride:

Trigliceridele în exces la nivelul plasmei poartă numele de hipertrigliceridemie. Hipertrigliceridemia reprezintă factor de risc independent pentru boala aterosclerotică. În diabetul zaharat și sindromul metabolic, creșterea trigliceridelor împreună cu valoarea colesterolului HDL și a colesterolului LDL (particule mici și dense – de obicei, la o valoare normală sau ușor crescută) definesc dislipidemia aterogenă.

Cauze creștere nivel trigliceride:

  • creștere în greutate;
  • factori genetici;
  • vârsta (risc crescut după 40 de ani);
  • medicamente precum estrogenii orali, antihipertensivele, tratamente acnee, corticosteroizii și antiinflamatoarele.

Valori de referință trigliceride:

  • normal: < 150 mg/dL;
  • ușor crescut:150-199 mg/dL;
  • crescut: 200 – 499 mg/dL;
  • mult crescut: >= 500 mg/dL.

Creșteri tranzitorii pot apărea după un prânz bogat, ingestie de alcool, fumat și în lipsa activității fizice.

Recoltarea trigliceridelor se va efectua OBLIGATORIU a jeun, după un post alimentar de minim 12 ore.

Recomandări pentru determinarea trigliceridelor:

  • monitorizarea factorilor de risc pentru ateroscleroză și boala coronariană;
  • screening-ul dislipidemiilor primare și secundare și monitorizarea tratamentului acestora.

Lista completă analize de biochimie:

Acidul uric

Alaninaminotransferaza/Glutamat piruvat transaminaza – ALT (TGP)

Albumina serica

Amilaza serica

Aspartat aminotransferaza/ Transaminaza glutam oxalica – AST (TGO)

Bilirubina directa (conjugata)

Bilirubina indirecta (neconjugata)

Bilirubina totala

Calciu seric

Colesterol HDL/ Lipoproteine cu densitate inalta

Colesterol LDL/ Lipoproteine cu densitate joasa

Colesterol total

Creatinina serica – valori normale

Electroforeza proteinelor serice

Factor reumatoid

Fosfataza alcalina – FA

Gama-glutamiltranspeptidaza – GGT

Glicemie (glucoza serica)

Lipaza serica

Magneziu seric

Potasiu seric

Proteine totale serice

Raportul AST/ALT

Sideremie (fier seric)

Sodiu seric

Testul de toleranta la glucoza orala – OGTT

Ureea serica

Medicii noștri

Nu există medici!

Vrei să te sunăm noi?

*Toate câmpurile sunt obligatorii

Întrebări frecvente

Articole recomandate

Nu articol disponibil!

Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.