, , ,
Clinica Pipera - Str. George Constantinescu nr. 2-4, București 020339 România
Clinica Traian - Str. Traian, nr. 234, București 024046 România
021.9732 021.9732
Donna Medical Center » Servicii Medicale » Centrul Specializat în Patologia Mamară » Sonoelastografie Mamara (elastografie)

Sonoelastografie Mamara (elastografie)

Elastografia mamară (Sonoelastografie mamară)


Diagnosticul precoce al cancerului mamar este esențial pentru o creștere a eficienței tratamentului și pentru îmbunătățirea șanselor de supraviețuire ale pacientei. Mamografia și ecografia mamară pot identifica unele modificări tisulare a căror structură poate fi evaluată în detaliu prin efectuarea sonoelastografiei mamare.


Sonoelastografie elastografie ecografie mamara Donna Medical Center


Ce este elastografia mamară?


Sonoelastografia sau elastografia mamară
este o metodă complementară ecografiei mamare ce utilizează ultrasunetele pentru a măsura elasticitatea unei leziuni comparativ cu țesutul adiacent sănătos. Ajută astfel la diferențierea leziunilor benigne de cele maligne.

Sonoelastografia mamară se bazează pe răspunsul diferit al nodulilor mamari la aplicarea unei compresii: formațiunile tumorale maligne (cancerele mamare) sunt în general dure, rigide și deplasarea lor va fi minimă, pe când nodulii mamari benigni sunt de obicei elastici, mai moi și se deplasează mai mult.


Elastografia este recomandată atunci când este necesară investigarea aprofundată a unei leziuni suspecte, care ar necesita, în caz contrar, efectuarea unei biopsii. Această metodă de diagnostic a îmbunătățit opțiunile de management al leziunilor mamare, a crescut precizia măsurătorilor ecografice și a modificat modul de abordare a leziunilor cu probabilitate mare de a fi benigne. Sonoelastografia mamară prezintă și un avantaj din punct de vedere al costurilor, având un raport cost-eficiență crescut, prevenind un număr semnificativ de biopsii inutile. Pentru a afla prețul pentru sonoelastografia mamară, consultați lista de prețuri sau sunați la call-center -  021.9732 - pentru informații și progrămari.

Care este rolul ELASTOGRAFIEI?

Cabinet Ecografie sonoelastografie mamara donna medical center pipera

Este esențială pentru diagnosticul diferențial între un nodul mamar benign și un nodul mamar malign. Pacienta poate astfel să evite o operație sau o biopsie inutilă.

Nu se poate face fără efectuarea ecografiei standard. Sonoelastografia este de fapt o tehnică ecografică specială (ecograful trebuie să fie dotat cu acest modul special) ce se bazează pe răspunsul diferit al nodulilor mamari la aplicarea unei compresii: formațiunile tumorale maligne (cancerele mamare) sunt în general dure, rigide și deplasarea lor va fi minimă, pe când nodulii mamari benigni sunt de obicei elastici, mai moi și se deplasează mai mult.

Sonoelastografia prezintă avantaje multiple (ca și ecografia): este complet non-invazivă, non-iradiantă, nedureroasă și poate fi efectuată oricând, indiferent de perioada ciclului menstrual.

Nu înlocuiește mamografia sau ecografia, ci doar se efectuează în completarea acestora.

Rezultatul sonoelastografiei este eliberat pe loc.
Cum funcționează sonoelastografia mamară?


Sonoelastografia aduce elemente suplimentare de caracterizare a leziunilor mamare, în funcție de elasticitatea lor, element foarte importante mai ales în diferențierea tumorilor mai puțin tipice ca aspect față de celelalte metode. Elasticitatea tumorilor canceroase este mult mai mică față de cea a tumorilor care nu sunt canceroase, astfel încât sonoelastografia poate distinge tumorile maligne (canceroase) de cele benigne (necanceroase), cu o precizie care ajunge până la 90%. Sonoelastografia este aplicabilă tumorilor mici, care au mai puțin de 2 cm, ceea ce presupune un diagnostic precoce al cancerului de sân, care împreună cu un tratament timpuriu, crește rata de vindecare a acestei afecțiuni.
Sonoelastografia are o specificitate de 93% și o sensibilitate de 80%, indiferent de dimensiunea tumorii. Sensibilitatea este însă mai mare pentru leziunile mai mici de 5 mm, iar specificitatea este mai bună pentru leziunile care au dimensiuni mai mari de 10 mm. Datorită creșterii acurateței, sonoelastografia poate reduce numărul de biopsii cu rezultate negative (când țesutul analizat se dovedește a fi benign), evitând astfel o operație inutilă.
Rezultatul examinării sonoelastografice este redat imagistic fie în diferite tonuri de gri, fie în imagini color, în funcție de ecograful utilizat. Elastografia nu este indicată în cazul formațiunilor voluminoase, în cazul evaluării zonelor postoperatorii cicatriciale sau în fibroze accentuate.


Când se recomandă sonoelastografia?


✓ Sonoelastografia nu înlocuiește mamografia sau ecografia mamară, ci le completează, uneori fiind esențială pentru diagnosticul diferențial între un nodul mamar benign și unul malign. Poate să evite o operație inutilă sau dimpotrivă, poate să mărească gradul de suspiciune.

✓ Elastografia mamară completează ecografia mamară/mamografia mai ales în cazul nodulilor aflați în zona „gri”, adică cu cod BI-RADS 3 și 4 (ce nu au caracteristici tipice de benignitate sau malignitate).

✓ De asemenea, sonoelastografia este o metodă recomandată pentru evaluarea formațiunilor de dimensiuni mici: poate să diferențieze chisturile complicate de nodulii solizi și recunoaște cu ușurință chisturile mamare. Nu este dureroasă și poate fi efectuată oricând, indiferent de perioada ciclului menstrual.

✓ Elastografia nu este indicată în cazul formațiunilor voluminoase, în cazul evaluării zonelor postoperatorii sau în fibroze accentuate.

Sonoelastografie Mamara Donna Medical Center

ÎNTREBĂRI FRECVENTE


Cum funcționează elastografia?Sonoelastografia (elastografia) este redată imagistic fie în diferite tonuri de gri, fie în imagini color, în funcție de ecograful utilizat.

În cazul ecografului Hitachi de la Donna Medical Center imaginile sunt color, cu culori cuprinse între verde deschis și albastru închis. Zonele verzi și roșii semnifică zone elastice, moi, ușor compresibile, pe când zonele albastre semnifică zone rigide, cu atât mai dure cu cât nuanța este mai închisă. Aparatul permite și o evaluare cantitativă a acestei diferențe de elasticitate între noduli și țesutul mamar sănătos din vecinătate.

Cum să te pregătești pentru elastografie?
  • Elastografia mamară este o investigație neinvazivă care necesită o pregătire minimă din partea ta.
  • Vino cu rezultatele investigațiilor efectuate anterior - mamografii, ecografii mamare, RMN de sân - inclusiv filme sau CD-uri;
  • Poți programa sonoelastografia mamară în orice perioadă a ciclului menstrual, dacă în urma unei investigații mamare, medicul specialist în Imagistica Sânului ți-a recomandat completarea cu această metodă complementară;
  • Nu utiliza deodorant pudră sau cremă în axilă în ziua efectuării elastografiei;
  • Poartă o ținută compusă din 2 piese (bluză și fustă/ pantalon).
Interpretare și Rezultate

Fișa cu rezultatele sonoelastografiei mamare conține un diagnostic conform cu sistemul de raportare internațional în Imagistica Sânului dezvoltat de Colegiul American de Radiologie, numit Radiology Breast Imaging Reporting and Data System – BIRADS. BIRADS este sistem universal și riguros de clasificare a rezultatelor valabil pentru mamografie, ecografie mamară cu modul de sonoelastografie și imagistică prin rezonanță magnetică. Practic, vei citi un cod standardizat a cărui primă cifră (de la 1 la 4) definește tipul de sân, iar cea de-a doua cifră se folosește pentru modificările de la nivelul sânilor (de la 0 la 6). Află mai multe despre ce reprezintă fiecare cifră în parte din articolul complet despre codurile BIRADS.

Sonoelastografia durează între 20 și 30 de minute și vei primi explicații medicale și diagnostic de la medic, pe care le vei regăsi și pe fișa cu rezultatul investigației. Rezultatul investigației îi va fi prezentat medicului specializat în senologie, care va decide care este următorul pas în protocolul de diagnostic. Ecografia mamară cu elastografie bilaterală este o metodă eficientă de a identifica eventuale formațiuni suspecte în structura sânului și de a le evalua pe cele care au dimensiuni relativ mici.

Ce aparatură deținem?
Aparatura medicală de ultimă generație, cum este și ecograful cu elastografie: HITACHI ARIETTA 850, împreună cu echipa cu cea mai bogată cazuistică în Imagistica Sânului din România, ne dau standardul de Centru de Excelență în Sănătatea Femeii și oferă pacientelor noastre certitudinea unui diagnostic corect, precoce și de încredere, chiar și în cazurile cele mai dificile. La Donna Medical Center toate ecografele dedicate Imagisticii Sânului sunt dotate cu opțiunea de sonoelastografie mamară, vârful gamei de ecografie mamară. Practic, încă o dovadă pentru tine a supraspecializării noastre în domeniul Imagisticii Sânului.
Care este diferența între ecografie și elastografie mamară?
Elastografia mamară folosește același principiu tehnologic ca ecografia mamară: un flux de ultrasunete care reflectă în mod diferit structurile sânului. Elastografia, însă, este o metodă mai sensibilă, care permite evaluarea simultană a elasticității formațiunilor identificate, elasticitate care este un indicator fiabil al benignității sau malignității unei leziuni.

Ai primit un diagnostic grav și ești nesigură de rezultat?Atunci când ești nesigură de precizia investigațiilor deja efectuate în altă clinică, o investigație de second opinion (a doua opinie) are scopul de a confirma sau infirma diagnosticul inițial.
La fel ca ecografia mamară, va trebui să repeți sonoelastografia, pentru un diagnostic corect.

Fii sigură că alegi să mergi pentru second opinion la un medic expert în diagnosticarea tipului de afecțiune suspectat, pentru a ști cât mai repede cu ce te confrunți și pentru a putea acționa cat mai repede, în cazul unui rezultat grav.


SPECIALIȘTI ÎN SONOELASTOGRAFIE MAMARĂ ȘI IMAGISTICA SÂNULUI


Mii de vieți salvate la Donna Medical Center prin diagnostic corect și precoce.
✓ Zeci de ani experiență în depistarea afecțiunilor mamare.
PESTE 200.OOO de mamografii și ecografii mamare


PROGRAMEAZĂ-TE LA SONOELASTOGRAFIA MAMARĂ, ECOGRAFIA SPECIALIZATĂ PENTRU INVESTIGAREA LEZIUNILOR SÂNILOR!

Din 2011 și până acum, ne-am câștigat reputația de Centru Medical de Excelență, oferind un diagnostic corect, precoce și rapid pentru peste 80.000 de paciente:

  • Servicii de excelență în Imagistică Medicală, Obstetrică-Ginecologie, Endocrinologie, Medicină Internă, Analize de laborator.
  • Echipă de medici cu experiență de zeci de ani în Sănătatea Femeii.
  • Diagnostic inițial și second opinion corect, precoce și rapid pentru orice afecțiune mamară sau ginecologică.

VREI O PROGRAMARE SAU VREI SĂ AFLI MAI MULTE DETALII DESPRE SONOELASTOGRAFIA MAMARĂ?


NUME

EMAIL
PRENUME

NUMĂR DE TELEFON
Donna Medical Center este în București.

021 9732


Articole recomandatePachete de servicii la Donna Medical Center
Pachete de servicii la Donna Medical Center

Asiguratori parteneri
Clinica Traian - Foișorul de Foc

București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc)

Clinica Pipera - Barbu Văcărescu

București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu).

Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%!

Servicii de excelență pt. Sănătatea Femeii
Servicii de Excelență
pentru Sănătatea
Femeii
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Echipă de Medici cu Supraspecializare de 10-20 de Ani
Echipă de Medici cu
Supraspecializare
de 15-30 de Ani
Aparatură Vârf de Lance,Ultraperformantă
Aparatură
High-end,
Ultraperformantă
Verificare Anuală Completă în 60 de Minute
Verificare Anuală
Completă în
60 de Minute
Peste 80,000 de Pacienți Mulțumiți
Peste 80,000
de Pacienți
Mulțumiți
021.9732 021.9732
© Copyright 2024 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%! | Chestionar satisfacție pacienți | Contact | Schimbă preferințe cookie
Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții