021.794.01.00, București, Str. George Constantinescu 2-4, 024046
București, Str. George Constantinescu 2-4 024046 România
021.794.01.00 021.794.01.00 Nu lucrăm prin decontări cu casele de asigurări. Nu lucrăm prin decontări cu casele de asigurări.

RMN Mamar (IRM) 3T

RMN IRM 3 Tesla

CÂT DE FRECVENTE SUNT CAZURILE DE CANCER LA SÂN?

Situația cancerului mamar în România

Îngrijorător, țara noastră continuă să fie în fruntea clasamentului, cu aproximativ 8000 de cazuri noi de cancer mamar în fiecare an, ceea ce înseamnă  21 de cazuri noi în medie zilnic.  

Deși controlul mamar preventiv salvează viața în peste 95% din cazuri, în România lui 2019, 1 din 3 femei, își pierde viața în lupta cu cancerul mamar din cauza diagnosticării târzii, iar 8 din 10 femei din mediul rural nu au făcut niciodată un control preventiv al sânilor.CÂT DE EFICIENT ESTE RMN-UL MAMAR ÎN DEPISTAREA CANCERULUI LA SÂN?


Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a sânului/ RMN de sân este o investigație avansată recomandată pentru diagnosticul cancerului mamar și a altor leziuni mamare de la nivelul sânului. 

RMN-ul mamar este cea mai avansată tehnică de explorare imagistică a sânului, iar atunci când rezultatele obținute la RMN-ul mamar sunt corelate cu examenele imagistice anterioare (mamografie, ecografie mamară, sonoelastografie), istoricul personal și consultația senologică, acuratețea diagnosticului poate ajunge la 98-99%.

ATENȚIE!  RMN-ul de sân nu înlocuiește mamografia / ecografia mamară, ci este o metodă de diagnosticare complementară investigațiilor de rutină, repreentând ultima verigă în algoritmul investigațiilor mamare la care se poate recurge. Este necesar să faci în primul rând o mamografie 3D cu tomosinteză sau/și o ecografie mamară, iar în anumite situații, medicul imagist îți va recomanda RMN de sân. 


CE ALTE PROBLEME MAI POT FI DEPISTATE PRINTR-UN RMN MAMAR?


Medicul imagist îți va recomanda un RMN de sân atunci când:

ai risc crescut de cancer mamar - a. ai primit diagnosticul de cancer mamar și este necesar să se determine gradul de extindere al tumorii; b. ai un istoric medical de cancer mamar sau cancer ovarian în familie ( rude de gradul I sau II cu forme de neoplazie) sau ai fost expusă multor factori de risc asociați cancerului mamar; c. ai istoric de modificări precanceroase la nivelul sânului; Screening-ul mamar la femeile cu risc obișnuit de apariție a cancerului de sân se face cu ajutorul mamografiei. Femeilor cu risc crescut de cancer de sân li se recomandă și RMN mamar o dată pe an.
✓ ai o mutație a genei cancerului de sân ereditar (BRCA1 sau BRCA2);
✓ ai scurgeri mamelonare unilaterale, spontane, hemoragice sau transparente, după mamografie sau/și ecografie mamară;
✓ ai țesut mamar dens și mamografia efectuată anterior are sensibilitate scăzută de detecție a leziunilor mamare din cauza acestei densități crescute;
✓ ai avut nevoie de radioterapie în zona toracelui, înainte de vârsta de 30 de ani;
✓ ai implant mamar si există suspiciune de ruptură a acestuia;
dacă există adenopatii axilare metastatice cu punct de plecare mamar, ce nu au putut fi depistate la mamografie sau/și ecografie mamară;
✓ în cazul unor discordanțe diagnostice la celelalte investigații imagistice efectuate anterior;
✓ în cazul unui diagnostic de cancer mamar lobular, pentru a vedea dacă există și alte localizări (carcinomul lobular are cea mai mare rată de multifocalitate și bilateralitate);
✓ RMN-ul mamar poate fi recomandat ca metodă de diagnostic și în situațiile în care există modificări clinice (noduli palpabili sau simptome), dar mamografia și ecografia mamară nu decelează anomalii;
✓ preoperator, se recomandă uneori RMN de sân pentru evaluarea formelor de cancer polifocale (cu localizări multiple sau extinse); 
✓  pentru aprecierea răspunsului tumoral la chimioterapie, în timpul chimioterapiei neadjuvante (efectuată preoperator)
✓ postoperator, pentru diferențierea recidivei de cicatrice, la pacientele deja operate de cancer mamar;

CUM NE PREGĂTIM PENTRU EFECTUAREA UNUI RMN LA SÂN?


Dacă urmează să efectuezi un RMN mamar, trebuie să ții cont de următoarele recomandări:

Perioada optimă pentru examinare la femeile care au încă menstruație este între ziua a 5 - a ciclului până în maxim ziua a 12-a.

Pentru confort, vă recomandăm să nu consumați băuturi și alimente înainte cu 2-3 ore de examenul RMN.

Vino la RMN cu toate investigațiile și documentele medicale anterioare (ecografie mamară, mamografie) ce au legătură cu patologia investigată și oferă informații depre istoricul tău medical (orice fel de afecțiune sau intervenție chirurgicală recentă, graviditate sau alăptare, tratamente hormonale). Toate acestea ajută medicul radiolog să ofere un diagnostic corect.

De asemenea, trebuie să te prezinți la medic cu două analize de sânge efectuate recent (ultimele 30 de zile) - uree și creatinină - pentru ca medicul să se asigure că nu există insuficiență renală.

Dacă suferi de diverse alergii, informează încă de la programare recepția și apoi medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse de la substanța de contrast utilizată.

Spune medicului dacă alăptezi. Acesta îți va recomanda să strângi lapte matern înainte de RMN-ul mamar pentru că pentru 2 zile nu vei putea alăpta, perioadă în care organismul elimină substanța de contrast. Nu există dovezi conform cărora substanța de contrast este periculoasă pentru nou-născuți, dar aceasta este o măsură preventivă.

Înaintea investigației, asistentul medical îți va solicita să scoți toate obiectele de metal deoarece acestea pot fi atrase rapid de către magnetul puternic. Informează medicul dacă ai orice fel de implant metalic (stent cardiac, pacemaker, sterilet) pentru că acesta poate să nu mai funcționeze corect după RMN și îți poți pune viața în pericol. 

OBIECTE METALICE CARE INTERZIC EFECTUAREA EXAMENULUI RMN:

 stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
 clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
 pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
 implanturi cohleare;
 cateterele cu componente metalice; 
✓ 
gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
 un corp străin metalic din organism.

OBIECTE A CĂROR COMPONENȚĂ METALICĂ TREBUIE SĂ FIE CLARIFICATĂ DE CĂTRE MEDICUL/SPECIALISTUL CARE LE-A IMPLANTAT, ÎNAINTEA EFECTUĂRII EXAMENULUI RMN (dacă materialul este sau nu compatibil cu RMN-ul):

 plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
 tije vertebrale metalice și proteze articulare;
 sisteme de neurostimulare;
 unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apriția iritațiilor pielii sau umflare;
 pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);

 unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
 unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare;
✓ gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
 bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale.


CÂT DUREAZĂ UN RMN LA SÂN?

RMN-ul mamar se poate face doar cu substanță de contrast. Singura situație în care RMN-ul mamar se efectuează fără substanță de contrast este în cazul în care este necesară aprecierea  implantului mamar - în caz de suspiciune de ruptură a protezei. În rest, pentru evaluarea oricărui tip de leziune mamară este obligatorie utilizarea substanței de contrast.


RMN-ul de sân durează 30-40 de minute, dar perioada se poate prelungi până la 60 de minute.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE DESPRE RMN-UL MAMAR

MĂ POT MIȘCA ÎN TIMPUL INVESTIGAȚIEI?
Nu. Calitatea imaginilor rezultate în urma RMN-ului depinde și de tine. Este foarte important să te relaxezi și să stai nemișcată pe parcursul examinării pentru a obține o imagine cât mai clară și un rezultat final de calitate. Orice mișcare în timpul examinării duce la scăderea calității imaginii. Timpul va trece mai repede dacă închizi ochii și te relaxezi.
ÎN CAZUL PACIENTELOR CU IMPLANT MAMAR, ACEST CONTROL ESTE SIGUR?
Examenul RMN nu afectează integritatea implantului mamar. Mai mult, RMN-ul de sân este investigația care apreciază cel mai corect și complet integritatea implantului mamar (diagnostic sigur al eventualelor rupturi sau complicații ale implantului protezei). În acestă situație, nu se utilizează substanță de contrast. Dacă, totuși, pacienta trebuie să investigheze și existența unor leziuni mamare, atunci va fi obligatorie utilizarea substanței de contrast. 
CÂND NU ESTE RECOMANDAT SĂ FACEM IRM LA SÂN?
 1. RMN-ul mamar nu este recomandat în primul trimestru de sarcină. Încă nu au fost declarate efecte adverse ale substanței de contrast asupra fătului, dar medicul imagist adoptă această metodă preventiv, pentru un plus de siguranță.
 2. Anunță medicul imagist dacă ești în perioada de alăptare pentru a primi recomandări în ce privește stocarea laptelui matern. Cel mai probabil, nu vei putea să alăptezi în următoarele două zile după RMN-ul mamar pentru a te asigura că organismul tău a eliminat substanța de contrast.
 3. Spune medicului dacă urmezi tratamente de substituție hormonală. Acesta îți va indica dacă este necesară o întrerupere a acestora pentru a putea efectua investigația.
 4. Dacă ai dispozitive medicale metalice implantate (stimulator cardiac, defibrilator cardiac implantabil, proteză articulară metalică, implanturi cohleare, valve cardiace artificiale, schije sau orice fragment metalic), nu vei putea să efectuezi investigația pentru că riști ca acestea să fie afectate și îți vei pune viața în pericol.
CÂND ESTE CEL MAI BINE SĂ FACEM CONTROLUL LA SÂNI?

Vino la Controlul Mamar Preventiv și asigură-te că sânii tăi sunt sănătoși:

 • între 20 și 30 de ani - consultație senologică anual și ecografie mamară o dată la trei ani;
 • între 30 și 40 de ani - consultație senologică și ecografie mamară anual;
 • peste 40 de ani - consultație senologică și mamografie bianual ± ecografie mamară;

 • RMN mamar - metodă de screening pentru pacientele cu risc crescut de cancer mamar. În acest caz, investigația trebuie efectuată anual.
 • RMN mamar - metodă de diagnostic efectuată punctual și uneori, repetată la 6 luni sau 1 an.
LA CÂT TIMP TREBUIE EFECTUAT UN CONTROL LA SÂN?

Principalele metode de investigare imagistică a sânilor sunt:

 • Ecografia mamară - prima metodă de examinare a sânilor în cazul femeilor cu vârsta sub 40 de ani, a femeilor gravide sau al celor care alăptează.
 • Mamografia (Digitală 3D cu Tomosinteză) - metodă de examinare a sânilor la femeile cu vârsta de peste 40 de ani.
 • RMN mamar - metodă de screening pentru pacientele cu risc crescut de cancer mamar. În acest caz, investigația trebuie efectuată anual.
 • RMN mamar - metodă de diagnostic efectuată punctual și uneori, repetată la 6 luni sau 1 an.SIEMENS Magnetom Vida 3T cu Sistem BioMatrix
 - cea mai avansată tehnologie RMN 3Tesla din România, disponibilă la Donna Medical Center

SIEMENS Magnetom Vida 3T cu Sistem BioMatrix este cel mai puternic și performant aparat RMN creat până acum. IRM 3Tesla este de două ori mai puternic decât scannerele IRM clasice, iar imaginile obținute cu acesta sunt cu 25% mai clare, ceea ce permite o diagnosticare sigură a unei game largi de afecțiuni (afecţiuni musculo-scheletale şi neurologice, patologia coloanei vetebrale, dar şi a părţilor moi şi a organelor interne).

RMN IRM 3T Mamar


Pachete Donna

Fă-ți o verificare
completă în mai puțin
de 60 de minute


Vezi pachetele Donna de
Prevenție Anuală pentru Sănătatea Femeii
Servicii de excelență pt. Sănătatea Femeii
Servicii de Excelență
pentru Sănătatea
Femeii
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Echipă de Medici cu Supraspecializare de 10-20 de Ani
Echipă de Medici cu
Supraspecializare
de 10-20 de Ani
Aparatură Vârf de Lance,Ultraperformantă
Aparatură
Vârf de Lance,
Ultraperformantă
Verificare Anuală Completă în 60 de Minute
Verificare Anuală
Completă în
60 de Minute
Peste 50,000 de Pacienți Mulțumiți
Peste 50,000
de Pacienți
Mulțumiți
© Copyright 2019 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții