, , ,
Clinica Pipera - Str. George Constantinescu nr. 2-4, București 020339 România
Clinica Traian - Str. Traian, nr. 234, București 024046 România
021.9732 021.9732

RMN Mamar - metoda moderna de diagnostic

RMN IRM 3 Tesla
rmn irm 3tesla

RMN MAMAR (SÂN) - METODĂ MODERNĂ DE DIAGNOSTIC

 RMN-ul mamar este o investigație modernă de mare precizie care permite evaluarea stării de sănătate a sânului, confirmarea sau infirmarea unei suspiciuni de diagnostic și obținerea de informații suplimentare, necesare intervenției terapeutice. Află mai multe despre situațiile în care este recomandat sau despre modul în care decurge investigația! 

CE ESTE UN RMN MAMAR ȘI CE ALTE TIPURI DE INVESTIGAȚII PENTRU SÂN EXISTĂ?

RMN-ul mamar este o metodă de investigație imagistică de înaltă acuratețe ce folosește rezonanța magnetică nucleară pentru a detecta leziunile prezente în sân. Spre deosebire de mamografie, care prezintă un grad de iradiere datorită radiațiilor X utilizate (deși foarte mic), RMN-ul este o metodă imagistică non-iradiantă, deoarece folosește doar un câmp magnetic de intensitate mare. Ecografia mamară este de asemenea o metodă non-iradiantă de investigație a sânului, folosind ultrasunete pentru formarea imaginii. RMN-ul mamar, însă, este cea mai sensibilă metodă imagistică în diagnosticul cancerului de sân, întrucât poate detecta leziuni foarte mici, de ordinul milimetrilor.

ALTE TIPURI DE INVESTIGAȚII PENTRU SÂN

Ecografia mamară este, de asemenea, o metodă non-iradiantă de investigație a sânului, care folosește ultrasunete pentru formarea imaginii. Ecografia mamară este considerată metoda de investigație de elecție pentru controlul sânilor în cazul femeilor cu vârsta mai mică de 40 de ani sau al celor care alăptează, densitatea crescută a sânului îngreunând un diagnostic mamografic. De asemenea, ecografia mamară poate completa informațiile obținute prin alte metode de diagnostic.

Mamografia este considerată metoda de aur în diagnosticarea precoce a cancerului mamar; se recomandă ca toate femeile cu vârsta de peste 40 ani să efectueze, anual, o mamografie. De obicei, RMN-ul este recomandat abia atunci când mamografia evidențiază existența unor formațiuni suspecte.

Află tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân, de la frecvența cu care apare în populația obișnuită, până la opțiunile moderne de tratament disponibile!

CÂT DE EFICIENT ESTE RMN-UL MAMAR ÎN DEPISTAREA CANCERULUI LA SÂN?


Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a sânului/ RMN de sân este o investigație avansată recomandată pentru diagnosticul cancerului mamar și al altor leziuni mamare de la nivelul sânului. Aceasta se folosește, de obicei, atunci când este necesară obținerea unor informații suplimentare, detaliate, despre leziunile depistate prin alte metode de diagnostic. 

RMN-ul mamar efectuat cu substanță de contrast permite o vizualizare mai clară și mai detaliată a leziunilor identificate la mamografie și permite localizarea lor mai precisă în masa sânului. 

La unele persoane, de pildă la femeile purtătoare de mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2, care au un risc crescut de a dezvolta cancer la sân în decursul vieții lor, RMN-ul mamar este considerat o tehnică de screening și va fi recomandat de către medic, în completarea celorlalte investigații, chiar dacă acestea nu au depistat leziuni, grație sensibilității sale superioare.

RMN-ul mamar este cea mai avansată tehnică de explorare imagistică a sânului, iar atunci când rezultatele obținute la RMN-ul mamar sunt corelate cu examenele imagistice anterioare (mamografie, ecografie mamară, sonoelastografie), istoricul personal și consultația senologică, acuratețea diagnosticului imagistic poate ajunge la peste 95%.


CÂND SE FACE UN RMN MAMAR? RMN MAMAR SAU MAMOGRAFIE?

Examinarea de tip RMN mamar nu este o metodă de primă intenție în evaluarea sânului, ci constituie o metodă complementară ecografiei și mamografiei.

 • Ecografia mamară se recomandă femeilor sub vârsta de 40 de ani și celor care alăptează ca primă metodă imagistică de evaluare a sânului, în timp ce mamografia se recomandă femeilor peste 40 de ani (cu unele excepții), fiind singura metodă acceptată de screening pentru cancerul de sân pentru toate categoriile de populație, indiferent de gradul de risc. 
 • RMN-ul este ultima verigă din evaluarea imagistică a sânului, care se corelează cu datele ecografiei sau mamografiei.
 • Rezultatele obținute la RMN-ul mamar trebuie corelate cu informațiile obținute la restul investigațiilor din protocolul de diagnostic al cancerului mamar, înainte de a se putea formula un diagnostic de certitudine sau un protocol de tratament.

ÎN CE ALTE SITUAȚII SE EFECTUEAZĂ RMN-UL MAMAR?


Se consideră ca fiind principalele indicații ale examenului IRM de sân următoarele:

✓ Cazurile în care informațiile obținute prin mamografie și ecografie sunt insuficiente sau discordante;

✓ În prezența scurgerilor mamelonare suspecte;

✓ Când o pacientă a primit un diagnostic de cancer mamar și este necesară evaluarea cât mai exactă a dimensiunilor tumorale frecvent subapreciate prin celelalte metode și pentru depistarea unor eventuale leziuni maligne adiționale, în același sân sau în celălalt (sânul controlateral; aspecte importante pentru bilanțul preoperator al cancerului de sân);

✓ În cazul unei paciente cu istoric personal de cancer la sân tratat și care prezintă o suspiciune de recidivă tumorală locală, deoarece RMN-ul mamar are acuratețea cea mai bună în diferențierea modificărilor cicatriciale de recidivele tumorale;

✓ Pentru evaluarea răspunsului tumoral la tratamentul citostatic (chimioterapie), mai precis în ce măsură a influențat acesta dimensiunile tumorii;

✓ Pentru evaluarea protezelor mamare și stabilirea sau excluderea diagnosticului de ruptură a implantului;

✓ În cazul metastazelor de carcinom mamar la nivelul limfoganglionilor axilari (confirmate prin puncție-biopsie) și în care mamografia și ecografia nu au identificat o tumora în sân;

✓ Ca și metodă de screening doar la pacientele cu risc crescut pentru cancer mamar; în această categorie sunt incluse:

 • Cazurile cu mutații genetice specifice sau rudele de grad I cu mutații BRCA 1 sau 2;
 • Pacientele care au efectuat radioterapie toracică sub vârsta de 30 de ani;
 • Pacientele cu istoric familial încărcat sau cele cu risc peste 20% evaluat prin programe specifice;
 • Leziunile mamare cu risc crescut.

CUM SE EFECTUEAZĂ O EXAMINARE TIP RMN MAMAR?

În general se efectuează RMN-ul mamar cu substanță de contrast administrată intravenos, pe bază de gadolinium, fără contrast având valoare diagnostică numai pentru evaluarea protezelor mamare (stabilirea rupturii implantului).

Acest lucru presupune obținerea unor analize care să determine o bună funcționare renală, dar și verificări alergologice astfel încât RMN-ul să se poată desfășura în deplină siguranță. Este importantă atenționarea medicului privind orice situație excepțională, istoricul medical și dacă există manifestări claustrofobice pentru a face ajustările necesare și pentru ca RMN-ul să fie efectuat în condiții optime.

Examinarea se efectuează optim între zilele 6 -14 ale ciclului menstrual, aspect important pentru limitarea rezultatelor fals-pozitive și fals-negative. Este esențială cooperarea pacientei pentru menținerea unei poziții nemișcate, în decubit ventral pe toată durata examinării, deoarece prezența artefactelor de mișcare poate conduce la un examen neconcludent. 

PROCEDURA DIN SPATELE UNUI RMN MAMAR

Cu ce trebuie să te prezinți?

 • Cu rezultatul analizelor pentru uree și creatinină serice, ce ajută la evaluarea funcției renale*;
 • Cu recomandarea de la medicul specialist sau biletul de trimitere, după caz*;
 • Cu toată documentația precedentă care descrie istoricul medical în detaliu, precum și cu investigațiile senologice anterioare (mamografii și ecografii), inclusiv orice fel de afecțiune sau intervenție chirurgicală recentă, graviditate sau alăptare, tratamente hormonale). Toate acestea ajută medicul radiolog să ofere un diagnostic corect;
 • Cu instrucțiunile citite – atât cele trimise de către clinică, precum și cele oferite de către medic (spre exemplu cele legate de întreruperea sau continuarea unui tratament medicamentos – deoarece înainte de efectuarea unui examen RMN (de orice tip), vei semna un consimțământ informat.
*În lipsa acestora ne păstrăm dreptul de a refuza dreptul la examinare, întrucât nu putem avea certitudinea siguranței investigației pentru pacient, indiferent de faptul că este non-invazivă.

Cât durează un RMN de sân?

În medie, un RMN mamar durează între 30 și 40 de minute, dar acest lucru depinde de colaborarea dintre medicul și asistentul radiolog și pacient. Spre exemplu, dacă indicațiile primite nu sunt respectate și pacienta se mișcă în timpul examenului, atunci imaginea va fi neclară, iar unele secvențe, sau toate, vor trebui reluate.

Cum se derulează un RMN mamar?

 • Vei fi rugată să te întinzi pe burtă (decubit ventral), cu sânii în interiorul antenei, cu capul sprijinit pe un suport special și brațele întinse deasupra capului (sau pe lângă corp, dacă ai mobilitate redusă a articulației umărului);
 • Vei fi informată despre importanța menținerii unei poziții nemișcate pe toată durata examinării (atât în timpul secvențelor, cât și în pauzele dintre secvențe);
 • Vei fi informată că unele secvențe pot fi mai zgomotoase decât altele, iar în acest sens ți se vor oferi căști antifonice;
 • Ți se va da o pompiță prin care poți atenționa personalul medical în cazul oricărui disconfort resimțit, cu ajutorul căreia poți solicita întreruperea examinării;
 • Te vei afla sub supravegherea vizuală a personalului medical pe toată durata examinării (inclusiv prin camere video), iar comunicarea se va face prin intermediul interfonului.


Ce se întâmplă după examinarea RMN?

 • Vei fi rugată să te duci înapoi în spațiul special destinat pacienților pentru a te îmbrăca la loc și să urmezi recomandările personalului medical;
 • În cazul examinărilor realizate cu substanță de contrast administrată intravenos (prin injectare), vei rămâne în sala de așteptare aproximativ 30 de minute, cu branula montată, pentru supravegherea apariției eventualelor reacții alergice;
 • Vei fi informată cu privire la timpul de așteptare pentru eliberarea interpretării RMN-ului mamar.


Alte informații importante legate de examenul tip RMN mamar:

 • Este o procedură non-invazivă și nu este dureroasă, deoarece nu necesită compresie, ci doar fixarea sânilor;
 • Nu înlocuiește puncția-biopsie mamară în cazul leziunilor considerate incerte sau suspecte prin investigații standard (mamografie sau ecografie mamară);
 • Nu înlocuiește mamografia, aceasta rămânând metoda de screening și diagnostic de bază pentru pacientele cu vârsta de peste 40 de ani;
 • Tratamentul de substituție hormonală poate determina prize de contrast parenchimatoase cu riscul mascării unor leziuni, de aceea se recomandă întreruperea tratamentului cu 4-6 săptămâni înainte de examinare (după consultarea medicului curant);
 • Se poate efectua în perioada alăptării, cu recomandarea întreruperii acesteia timp de 24 de ore după administrarea substanței de contrast, dacă beneficiul diagnostic nu permite amânarea; preferabil este ca examinarea să se efectueze la 3 luni de la oprirea alăptării;
 • Intervalul minim pentru efectuarea RMN-ului mamar după radioterapie este de 9 luni;
 • Se poate efectua după puncții biopsii mamare;
 • Uneori se poate indica o nouă evaluare ecografică după RMN, ce se numește ecografie “Second Look”, care are ca scop găsirea unui corespondent ecografic pentru o leziune evidențiată RMN și care la ecografia anterioară nu a fost descrisă.


ÎNTREBĂRI FRECVENTE


Ce obiecte metalice sunt contraindicate examinărilor tip RMN? 
Obiectele metalice ce împiedică realizarea unei astfel de examinări sunt:
✓ stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
✓ clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
✓ pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
✓ implanturi cohleare;
✓ cateterele cu componente metalice;
✓ gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
✓ un corp străin metalic din organism.
Există și obiecte a căror componență metalică nu reprezintă o problemă pentru acest tip de investigație? 
O veste bună pentru pacienți este că există și obiecte ale căror materiale (din care sunt făcute) sunt compatibile cu aparatul de rezonanță magnetică nucleară, însă componenta metalică a acestoa trebuie clarificată de către medicul sau specialistul care le-a implantat, înainte de realizarea examinării. Acestea pot fi: 

✓ plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
✓ tije vertebrale metalice și proteze articulare;
✓ sisteme de neurostimulare;
✓ unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apriția iritațiilor pielii sau umflare;
✓ pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);
✓ unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
✓ unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare;
✓ gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
✓ bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale.
Câtă mișcare este permisă pe durata investigației?
Calitatea imaginilor rezultate în urma RMN-ului depinde și de cooperarea pacientei cu asistentul de radiologie. Este foarte important să te relaxezi și să stai nemișcată pe durata RMN-ului pentru a obține o imagine cât mai clară și un rezultat final de calitate. Orice mișcare în timpul examinării poate duce la scăderea calității imaginii. Timpul va trece mai repede dacă închizi ochii și te relaxezi.
Contează tipul de aparat pe care se efectuează RMN-ul?
Da, contează foarte mult. Gândește-te, pentru comparație, la un aparat foto: cu cât are mai mulți pixeli, un senzor de lumină mai sensibil și o lentilă mai bună, cu atât mai bună este poza rezultată, corect? În exact acest fel funcționează și RMN-ul – cu cât este mai performant, cu atât mai detaliată este imaginea surprinsă. Donna Medical Center investește constant în tehnologie de ultimă generație, motiv pentru care achiziționarea unui aparat RMN 3T a fost imperativă pentru noi și sănătatea pacienților noștri. Așadar, tipul de aparat face o diferență considerabilă în ceea ce privește rezultatul și experiența pacientului. Câteva exemple sunt:
 • Sistemul adaptabil BioMatrix se adaptează individualității fiecărui pacient pentru imagini cât mai personalizate;
 • Confort sporit pentru pacienții cu claustrofobie datorită tubului cilindric mai mare, deschis la ambele capete;
 • Durată de timp scăzută (30-40 de minute);
 • Posibilitatea de a examina pacienți de până la 240 de kg.
Ce avantaje are investigația tip IRM?
 • RMN-ul este o metodă de investigație non-invazivă și non-iradiantă;
 • Imaginile rezultate în urma examinării sunt de cea mai înaltă acuratețe;
 • Contrastul între țesuturi pentru imaginile produse este foarte bun;
 • Permite o imagine de ansamblu extrem de detaliată a zonei investigate, deoarece oferă o vedere multidimensională.
Ce contraindicații are investigația tip IRM?
 • Claustrofobia;
 • Stimulatoarele cardiace (pacemaker) și defibrilatoarele;
 • Orice implant sau materiale metalică cu componentă feroasă (inclusiv protezele valvulare cardiace);
 • Insuficiența renală care nu ar permite utilizarea substanței de contrast;
 • Sarcina (deși nu este o contraindicație absolută), mai ales în primul trimestru din cauza utilizării substanței de contrast;
 • Stimulatorul neuronal;
 • Tatuajele sau alte tipuri de machiaj permanent ce au pigmenți de fier în compoziție.
Ce costuri implică efectuarea unui RMN mamar?

Atunci când vine vorba despre un RMN mamar prețul variază în funcție de mai mulți parametri ai investigației, de aceea este bine să contactezi clinica pentru mai multe informații. Pur orientativ, pentru a afla pentru RMN sân un preț sau un interval de prețuri, verifică lista de tarife!

Efectuarea unui RMN sân cu bilet de trimitere este posibilă, în anumit condiții, și presupune un timp de așteptare care poate varia; contactează clinica pentru toate detaliile legate de efectuarea unui IRM mamar!

Care sunt avantajele efectuării unei astfel de investigații la Donna Medical Center?
 • Tehnologie ultra-performantă: RMN 3T,  antenă de sân performantă cu 16 canale, cele mai noi versiuni ale programelor de prelucrare și analiză a imaginilor, confort sporit pentru pacientele cu claustrofobie datorită tubului cilindric mai mare;
 • Personal medical supraspecializat în Imagistica Sânului.


Siemens MAGNETOM VIDA 3T cu sistem BioMatrix adaptabil bio-individualității fiecărui pacient - cea mai avansată tehnologie RMN 3 Tesla în lume, disponibilă acum în România la Donna Medical Center


Siemens Magnetom Vida 3T cu sistemul BioMatrix este cel mai puternic și performant aparat RMN 3 Tesla creat până acum, utilizat atât pentru examinări IRM de înaltă performanță, cât și pentru cercetări medicale și științifice în rezonanța magnetică nucleară.

 Cel mai avansat magnet 3T, ce oferă imagini extrem de omogene și de o calitate excepțională în tot volumul examinat. Rezultate mult îmbunătățite în aplicații ce necesită un câmp vizual larg, precum la examinările abdominale sau la cele ale extremităților.

 Primul aparat RMN 3T din lume echipat cu sistemul BioMatrixce permite acestuia să se adapteze anatomiei și fiziologiei fiecărui pacient efectuând o examinare imagistică personalizată chiar și în regiuni mai dificile precum cap/gât, coloană vertebrală, abdomen, sâni sau cord.

 Rezoluție a imaginilor și acuratețe la diagnostic nemaiîntâlnite până acum, cu ajutorul antenelor Bio Matrix Tuners cu o densitate ultra-ridicată, ce elimină artefactele de mișcare și de respirație ale pacientului examinat, minimizează spațiile distorsionate/goale și îmbunătățesc imaginea afectată de prezența grăsimilor.

 Diminuarea cu până la 30% din durata investigațiilor, fără a sacrifica din rezoluția maximă a imaginilor, cu ajutorul tehnologiilor GO, ce lucrează împreună cu Algoritmul de Inteligență Artificială și cu sistemul Biomatrix pentru fluidizarea proceselor de pregătire a pacientului, achiziție, reconstrucție și distribuție.

 Confort semnificativ îmbunătățit pentru pacienții claustrofobi, printr-un diametru al tubului cilindric de 70 de cm.

 Posibilitatea de a examina pacienți supraponderali de până la 240 kg.


Articole recomandatePachete de servicii la Donna Medical Center
Pachete de servicii la Donna Medical Center

Asiguratori parteneri
Clinica Traian - Foișorul de Foc

București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc)

Clinica Pipera - Barbu Văcărescu

București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu).

Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%!

Servicii de excelență pt. Sănătatea Femeii
Servicii de Excelență
pentru Sănătatea
Femeii
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Echipă de Medici cu Supraspecializare de 10-20 de Ani
Echipă de Medici cu
Supraspecializare
de 15-30 de Ani
Aparatură Vârf de Lance,Ultraperformantă
Aparatură
High-end,
Ultraperformantă
Verificare Anuală Completă în 60 de Minute
Verificare Anuală
Completă în
60 de Minute
Peste 80,000 de Pacienți Mulțumiți
Peste 80,000
de Pacienți
Mulțumiți
021.9732 021.9732
© Copyright 2024 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%! | Chestionar satisfacție pacienți | Contact | Schimbă preferințe cookie
Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții