, , ,
Clinica Pipera - Str. George Constantinescu nr. 2-4, București 020339 România
Clinica Traian - Str. Traian, nr. 234, București 024046 România
021.9732 021.9732

RMN Mamar (IRM) 3T

RMN IRM 3 Tesla
rmn irm mamar donna

CÂT DE EFICIENT ESTE RMN-UL MAMAR ÎN DEPISTAREA CANCERULUI LA SÂN?

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a sânului/ RMN de sân este o investigație avansată recomandată pentru diagnosticul cancerului mamar și a altor leziuni mamare de la nivelul sânului. 

RMN-ul mamar este cea mai avansată tehnică de explorare imagistică a sânului, iar atunci când rezultatele obținute la RMN-ul mamar sunt corelate cu examenele imagistice anterioare (mamografie, ecografie mamară, sonoelastografie), istoricul personal și consultația senologică, acuratețea diagnosticului imagistic poate ajunge la peste 95%.

ATENȚIE!  RMN-ul de sân nu înlocuiește mamografia / ecografia mamară, ci este o metodă de diagnosticare complementară acestora din urmă, reprezentând ultima verigă, dar și cea mai complexă, în algoritmul investigațiilor mamare la care se poate recurge. Este necesar să faci în primul rând o mamografie 3D cu tomosinteză sau/și o ecografie mamară, iar în anumite situații, medicul imagist îți va recomanda RMN de sân. 

CE ALTE PROBLEME MAI POT FI DEPISTATE PRINTR-UN RMN MAMAR?

Medicul imagist îți va recomanda un RMN de sân atunci când:

ai risc crescut de cancer mamar - a. ai primit diagnosticul de cancer mamar și este necesar să se determine gradul de extindere al tumorii; b. ai un istoric medical de cancer mamar sau cancer ovarian în familie ( rude de gradul I sau II cu forme de neoplazie) sau ai fost expusă multor factori de risc asociați cancerului mamar; c. ai istoric de modificări precanceroase la nivelul sânului; Screening-ul mamar la femeile cu risc obișnuit de apariție a cancerului de sân se face cu ajutorul mamografiei. Femeilor cu risc crescut de cancer de sân li se recomandă și RMN mamar o dată pe an.
✓ ai o mutație a genei cancerului de sân ereditar (BRCA1 sau BRCA2);
✓ ai scurgeri mamelonare unilaterale, spontane, hemoragice sau transparente, după mamografie sau/și ecografie mamară;
✓ ai țesut mamar dens și mamografia efectuată anterior are sensibilitate scăzută de detecție a leziunilor mamare din cauza acestei densități crescute;
✓ ai avut nevoie de radioterapie în zona toracelui, înainte de vârsta de 30 de ani;
✓ ai implant mamar si există suspiciune de ruptură a acestuia;
dacă există adenopatii axilare metastatice cu punct de plecare mamar, ce nu au putut fi depistate la mamografie sau/și ecografie mamară;
✓ în cazul unor discordanțe diagnostice la celelalte investigații imagistice efectuate anterior;
✓ în cazul unui diagnostic de cancer mamar lobular, pentru a vedea dacă există și alte localizări (carcinomul lobular are cea mai mare rată de multifocalitate și bilateralitate);
✓ RMN-ul mamar poate fi recomandat ca metodă de diagnostic și în situațiile în care există modificări clinice (noduli palpabili sau simptome), dar mamografia și ecografia mamară nu decelează anomalii;
✓ preoperator, se recomandă uneori RMN de sân pentru evaluarea formelor de cancer polifocale (cu localizări multiple sau extinse); 
✓  pentru aprecierea răspunsului tumoral la chimioterapie, în timpul chimioterapiei neadjuvante (efectuată preoperator)
✓ postoperator, pentru diferențierea recidivei de cicatrice, la pacientele deja operate de cancer mamar;

CUM NE PREGĂTIM PENTRU EFECTUAREA UNUI RMN LA SÂN?


Dacă urmează să efectuezi un RMN mamar, trebuie să ții cont de următoarele recomandări:

Perioada optimă pentru examinare la femeile care au încă menstruație este între ziua a 5-a ciclului menstrual până în maxim ziua a 12-a.

OBIECTE METALICE CARE INTERZIC EFECTUAREA EXAMENULUI RMN:

 stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
✓ clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
✓ pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
 implanturi cohleare;
✓ cateterele cu componente metalice;
 gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
✓ un corp străin metalic din organism.

OBIECTE A CĂROR COMPONENȚĂ METALICĂ TREBUIE SĂ FIE CLARIFICATĂ DE CĂTRE MEDICUL/SPECIALISTUL CARE LE-A IMPLANTAT, ÎNAINTEA EFECTUĂRII EXAMENULUI RMN (dacă materialul este sau nu compatibil cu RMN-ul):

✓ plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
✓ tije vertebrale metalice și proteze articulare;
✓ sisteme de neurostimulare;
✓ unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apriția iritațiilor pielii sau umflare;
✓ pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);

✓ unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
✓ unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare;
✓ gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
✓ bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale.


CÂT DUREAZĂ UN RMN LA SÂN?

RMN-ul mamar se poate face doar cu substanță de contrast. Singura situație în care RMN-ul mamar se efectuează fără substanță de contrast este în cazul în care este necesară aprecierea implantului mamar - în caz de suspiciune de ruptură a protezei. În rest, pentru evaluarea oricărui tip de leziune mamară este obligatorie utilizarea substanței de contrast.

RMN-ul de sân durează în general aproximatv 30-40 de minute.

MĂ POT MIȘCA ÎN TIMPUL INVESTIGAȚIEI?

Calitatea imaginilor rezultate în urma RMN-ului depinde și de cooperarea pacientului cu asistentul de radiologie. Este foarte important să te relaxezi și să stai nemișcat pe parcursul RMN-ului pentru a obține o imagine cât mai clară și un rezultat final de calitate. Orice mișcare în timpul examinării poate duce la scăderea calității imaginii. Timpul va trece mai repede dacă închizi ochii și te relaxezi.

ÎN CAZUL PACIENTELOR CU IMPLANT MAMAR, ACEST CONTROL ESTE SIGUR?

Examenul RMN nu afectează integritatea implantului mamar. Mai mult, RMN-ul de sân este investigația care apreciază cel mai corect și complet integritatea implantului mamar (diagnostic sigur al eventualelor rupturi sau complicații ale implantului protezei). În acestă situație, nu se utilizează substanță de contrast. Dacă, totuși, pacienta trebuie să investigheze și existența unor leziuni mamare, atunci va fi obligatorie utilizarea substanței de contrast.


Siemens MAGNETOM VIDA 3T cu sistem BioMatrix adaptabil bio-individualității fiecărui pacient - cea mai avansată tehnologie RMN 3 Tesla în lume, disponibilă acum în România la Donna Medical Center

Siemens Magnetom Vida 3T cu sistemul BioMatrix este cel mai puternic și performant aparat RMN 3 Tesla creat până acum, utilizat atât pentru examinări IRM de înaltă performanță, cât și pentru cercetări medicale și științifice în rezonanța magnetică nucleară.

 Cel mai avansat magnet 3T, ce oferă imagini extrem de omogene și de o calitate excepțională în tot volumul examinat. Rezultate mult îmbunătățite în aplicații ce necesită un câmp vizual larg, precum la examinările abdominale sau la cele ale extremităților.

 Primul aparat RMN 3T din lume echipat cu sistemul BioMatrixce permite acestuia să se adapteze anatomiei și fiziologiei fiecărui pacient efectuând o examinare imagistică personalizată chiar și în regiuni mai dificile precum cap/gât, coloană vertebrală, abdomen, sâni sau cord.

 Rezoluție a imaginilor și acuratețe la diagnostic nemaiîntâlnite până acum, cu ajutorul antenelor Bio Matrix Tuners cu o densitate ultra-ridicată, ce elimină artefactele de mișcare și de respirație ale pacientului examinat, minimizează spațiile distorsionate/goale și îmbunătățesc imaginea afectată de prezența grăsimilor.

 Diminuarea cu până la 30% din durata investigațiilor, fără a sacrifica din rezoluția maximă a imaginilor, cu ajutorul tehnologiilor GO, ce lucrează împreună cu Algoritmul de Inteligență Artificială și cu sistemul Biomatrix pentru fluidizarea proceselor de pregătire a pacientului, achiziție, reconstrucție și distribuție.

 Confort semnificativ îmbunătățit pentru pacienții claustrofobi, printr-un diametru al tubului cilindric de 70 de cm.

 Posibilitatea de a examina pacienți supraponderali de până la 240 kg.
Articole recomandatePachete de servicii la Donna Medical Center
Pachete de servicii la Donna Medical Center

Asiguratori parteneri
Clinica Traian - Foișorul de Foc

București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc)

Clinica Pipera - Barbu Văcărescu

București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu).

Servicii de excelență pt. Sănătatea Femeii
Servicii de Excelență
pentru Sănătatea
Femeii
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Echipă de Medici cu Supraspecializare de 10-20 de Ani
Echipă de Medici cu
Supraspecializare
de 15-30 de Ani
Aparatură Vârf de Lance,Ultraperformantă
Aparatură
High-end,
Ultraperformantă
Verificare Anuală Completă în 60 de Minute
Verificare Anuală
Completă în
60 de Minute
Peste 80,000 de Pacienți Mulțumiți
Peste 80,000
de Pacienți
Mulțumiți
021.9732 021.9732
© Copyright 2021 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Chestionar satisfacție pacienți
Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții