Glucoza este cel mai important monozaharid din sânge și rezultă din digestia carbohidraților și din conversia hepatică a glicogenului în glucoză. Aceasta este o sursă indispensabilă de energie care susține activitatea celulară.
Nivelul glicemiei este reglat în mod direct de doi hormoni: glucagonul și insulina. Glucagonul accelerează conversia glicogenului în glucoză și determină astfel creșterea glicemiei. Insulina crește permeabilitatea membranelor celulare la glucoză, modifică glucoza în celule (pentru metabolism), determină formarea glicogenului și diminuează concentrația glucozei din sânge. Dintre hormonii care dețin un rol esențial în metabolismul glucozei mai sunt și ACTH-ul, glucocorticoizii, adrenalina și tiroxina.
VALORILE GLICEMIEI
Valorile normale ale glicemiei se încadrează în general în intervalul 70 - 110 mg% (în funcție de laborator). Un nivel al glicemiei mai mic de 70 mg% trebuie să te îndrume la medic, iar dacă ai glicemia sub 50 mg%, riscul de hipoglicemie este foarte mare și trebuie să mergi de asemenea, de urgență la medic. Orice valoare care o depășește pe cea normală a laboratorului se consideră anormală și impune repetarea testului.
Diagnosticul diabetului zaharat (DZ) conform criteriilor American Diabetes Association (ADA):
- Simptome sugestive la care se adaugă o valoare a glicemiei >= 200 mg%, măsurată în orice moment al zilei;
- Valoarea glicemiei bazale >=126 mg/dL (>=6.99 mmol/L);
- Valoarea glicemiei >=200 mg/dL la 2 ore după administrarea a 75g glucoză (în cadrul testului de toleranță la glucoză).
SE POT RECOLTA 3 TIPURI DE PROBE:
a) glicemia serică bazală - dimineața, înaintea mesei;
b) glicemia determinată la 2 ore postprandial;
c) glicemia determinată dintr-o probă de sânge recoltată într-un moment oarecare al zilei, indiferent de intervalul de la ultima masă.
RECOMANDĂRI PENTRU DETERMINAREA GLICEMIEI:
- diagnosticul și monitorizarea DZ de tip 1 și 2 sau diabetul secundar altor boli (Cushing, feocromocitom, pancreatite, hemocromatoza etc.);
-diagnosticul hipoglicemiei.
CREȘTERI UȘOARE ALE GLICEMIEI POT SĂ APARĂ ȘI ÎN:
- sarcina normală;
- la fumători;
- supraponderalitate;
- sedentarism;
- condiții de stres;
- în timpul anesteziei, intervențiilor chirurgicale sau după arsuri.
SCĂDERI ALE GLICEMIEI POT SĂ APARĂ ÎN:
- efortul fizic intens;
- stadiile inițiale ale diabetului zaharat;
- malnutriție, alcoolism;
- la pacienții cu eritrocitoză (hematocrit > 55 %) sau leucocitoză marcată (leucemii).
Lista completă analize de biochimie:
Testul de toleranță la glucoza orală - OGTTBucurești, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc) |
București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu). |
|
|
|
|
|
|