Ureea este produsul final al catabolismului proteic la nivel hepatic. Nivelurile sale serice reflectă echilibrul dintre producția hepatică și excreția renală. Aceasta este principalul produs azotat final al metabolismului aminoacizilor, proveniți din separarea în stomac și intestin a proteinelor, sub influența fermenților proteolitici și absorbția acestora prin peretele intestinal. Sediul principal de formare a ureei este ficatul, dar și tesutul în curs de creștere.
Valorile serice ale ureei sunt determinate de trei elemente: catabolismul proteic (prin aport alimentar sau produs de către organism), diureza şi capacitatea funcţională renală. De aceea, rezultatele ureei serice sunt corelate cu rezultatele altor teste, cum ar fi testarea creatinemiei şi a acidului uric sanguin.
CAUZE CREŞTERE A UREEI ÎN SÂNGE:
- afecţiuni renale acute şi cronice;VALORI NORMALE UREE:
La persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani valoarea normală a ureei serice este
RECOMANDĂRI PENTRU DETERMINAREA UREEI SERICE:
- determinarea statusului hidric: ureea crește în deshidratarea prerenală;
- evaluarea funcției renale și a funcției hepatice;
- monitorizarea tratamentelor cunoscute a fi nefro- sau hepatotoxice.
Lista completă analize de biochimie:
Glucoza serică/Glicemia
Testul de toleranță la glucoza orală - OGTT
Acidul uric
Creatinina serică
Colesterol total
Colesterol HDL
Colesterol LDL
Trigliceride
Alaninaminotransferaza -ALT (TGP)
Aspartat aminotransferaza - AST (TGO)
Raportul AST/ALT
Bilirubina totală
Bilirubina indirectă (neconjugată)
Bilirubina directă (conjugată)
Fosfataza alcalină - FA
Gama-glutamiltranspeptidaza - GGT
Amilaza serică
Lipaza serică
Proteine totale serice
Albumina serică
Factor reumatoid
Sodiu seric
Sideremie (fier seric)
Potasiu seric
Magneziu seric
Calciu seric
Electroforeza proteinelor serice
București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc) |
București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu). |
|
|
|
|
|
|