Ecocardiografia este o investigație nedureroasă și non-invazivă, care folosește ultrasunete pentru a urmări și a diagnostica bolile de inimă. Ecocardiografia poate indica acele zone din musculatura inimii care nu se contractă suficient din cauza fluxului sanguin mic ori din cauza unei leziuni suferite în urma unui atac de cord. Cu ajutorul acestei investigații mai pot fi detectate cheaguri de sânge, depuneri de fluid în pericard (sacul fibro-seros care învelește inima).
Când ar trebui să efectuezi o ecocardiografie?
Medicul cardiolog îți va recomanda efectuarea acestei investigații în cazul în care te confrunți cu simptome specifice bolilor inimii, precum:
Dificultăți respiratorii;
Picioare umflate;
Dureri inexplicabile în piept;
Murmur cardiac;
Istoric de atac de cord sau febră reumatică;
Ce poate descoperi o ecocardiografie?
Dimensiunea inimii;
Mușchi ai inimii care sunt slabi și nu pompează sânge cum trebuie;
Probleme ale valvelor;
Structura deficitară a inimii;
Cheaguri de sânge sau tumori;
Ce se întâmplă în timpul unei ecocardiografii?
Investigația nu doare și durează, de obicei, mai puțin de o oră. Vei fi așezat pe un pat, pe partea stângă sau pe spate. Ulterior, medicul va aplica gel special pe o sondă, pe care o va mișca pe suprafața pieptului (acest gel este utilizat pentru a facilita emiterea de ultrasunete către cord). Ecourile generate de ultrasunete vor fi mai apoi transformate de calculator în imagini ale inimii și transmise pe un ecran. Dacă este nevoie de o investigare mai detaliată a inimii, doctorul va recomanda efectuarea unei ecocardiografii transesofagiene. Pentru ca sonda să fie cât mai aproape de inimă, va fi atașată unui tub și introdusă în esofag.
Ce se întâmplă după finalizarea ecocardiografiei?
După terminarea investigației, te poți întoarce imediat la activitățile zilnice, nu înainte ca medicul să îți explice care sunt pașii următori. Dacă ai efectuat o ecocardiografie transesofagiană, este posibil să-ți simți gâtul inflamat pentru câteva ore.