, , ,
Clinica Pipera - Str. George Constantinescu nr. 2-4, București 020339 România
Clinica Traian - Str. Traian, nr. 234, București 024046 România
021.9732 021.9732
Donna Medical Center » Servicii Medicale » Centrul de Imagistică Avansată (CT - Tomografie Computerizata)

Centrul de Imagistică Avansată (CT - Tomografie Computerizata)



CT Tomografie Computerizata Donna medical Center Centrul de imagistica avansată
Tomografie computerizata Donna Medical Center


Siemens SOMATOM GO.TOP - ultima generație de tehnologie CT de la Siemens, disponibilă acum la Donna Medical Center


Liderii mondiali în aparatură medicală ultra high-end Siemens au produs o variantă îmbunătățită a tehnologiei pentru Tomografie Computerizată (CT) ce este utilizată de către cele mai bune centre medicale din lume. Noul aparat pentru CT Siemens Somatom go.Top acum se poate regăsi și în cadrul Centrului de Imagistică Avansată al Donna Medical Center, pregătit să ușureze acest tip de investigații pentru pacienți și să-l ducă pe culmile excelenței pentru medici.

Tipuri de examinări disponibile la Donna Medical Center


Efectuăm orice tip de examinare CT (Tomografie computerizată), prin colaborarea cu medici radiologi cu supraspecializări în patologii diverse și complexe. Scanarea CT produce imagini detaliate asupra multor structuri ale organismului, precum organele interne, vasele de sange si oasele și este cel mai des utilizată pentru a:
  • Diagnostica diverse patologii, cum ar fi afectarea osoasă, traumatisme la nivelul organelor interne, probleme cu circulația sanguină, accidentul vascular cerebral și cancerul.
  • Orienta medicul în vederea stabilirii unui plan de tratament - ajută la stabilirea localizării, dimensiunii și formei tumorii înainte de a efectua radioterapie.
  • Monitoriza anumite afecțiuni – inclusiv verificarea dimensiunii tumorii în timpul și după tratamentul oncologic.
Mai jos enumerăm principalele examinări de tomografie CT pe care le efectuăm, însă vă încurajăm să sunați în call-centerul nostru pentru orice tip de indicație CT aveți de efectuat:

Cât de performantă este tehnologia CT?

Aparatul CT Siemens Somatom go.Top disponibil  în Centrul de Imagistică Avansată al Donna Medical Center Pipera a fost gândit astfel încât să ofere o experiență interactivă de îngrijire medicală pentru pacienți. Comunicarea dintre aceștia și personalul medical este facilitată cu ajutorul unei console mobile pentru examinare și unelte inteligente ce integrează elemente de inteligență artificială pentru o experiență imagistică mai personalizată, ce acoperă tot spectrul clinic al investigației. Desigur, pe lângă inovațiile ce leagă pacientul de personalul medical mai mult, CT-ul Somatom go.Top oferă imagini de cea mai înaltă calitate și acuratețe, precum și tehnologie ce reduce doza de iradiere la care este supus pacientul.

  • Cameră integrată tubului pentru a monitoriza pacienții pe tot parcursul examinării, perspectivă detaliată pentru a monitoriza mișcările inclusiv la un nivel micro, dar și comenzi pentru controlul respirației integrate.
  • Consolă mobilă pentru a putea menține legătura mai îndeaproape cu pacienții, pentru rezultate de o eficacitate sporită, dar și pentru un confort ridicat al pacienților și o experiență pozitivă.
  • Voltaj al tubului adaptabil pacientului și indicațiilor clinice ale acestuia.
  • Filtru ce reduce considerabil doza de iradiere și optimizează calitatea imaginilor, adică pentru a obține maximum de imagine cu un minimum de iradiere (inclusiv):
           -  la interfața dintre aer și țesut moale;
           -  a structurii osoase, făcând aparatul ideal inclusiv pentru ortopedie;
           -  în situația scanărilor plămânilor, oferind posibilitatea unui diagnostic de cea mai înaltă acuratețe;
           -  în cazul scanărilor sensibile, precum cele pediatrice sau în regiuni cum sunt sinusurile.

  • Tehnologie GO ce standardizează și simplifică toate procesele din spatele examinărilor CT, de la pregătirea pacientului și distribuirea imaginilor, până la arhivare și interpretare.
  • Detector Stellar ce reduce perturbările de imagine, oferă o rezoluție spațială înaltă și integrează un colimator 3D ce combate dispersiile
  • Software myExam ce ușurează personalizarea investigațiilor efectuate pacienților și ghidează personalul medical prin toate etapele acestora.
  • Iluminare de ambianță pentru a crea un mediu cât mai confortabil pentru pacienți.
  • Masă ce poate susține până la 300 de kilograme.




Ce este Tomografia Computerizată?

CT-ul sau Tomografia Computerizată este o metodă de investigație imagistică ce folosește raze ionizante X pentru achiziția unor imagini de înaltă precizie și rezoluție ale regiunii evaluate. Este complet nedureroasă, non-invazivă și foarte rapidă, fiind în anumite cazuri mai bine tolerată de către pacienți decât examinările RMN.

Imaginile preluate de la pacienți sunt procesate de software-ul aparatului CT și reconstruite 3D, oferind o privire bună de ansamblu medicului, mai ales că pot fi vizualizate pe secțiuni și în orice plan, fiind transversale. În general se poate utiliza pentru sistemul vascular, oase, dar și pentru țesuturi moi (sistemul musculo-scheletal), membre și organe. Pentru un plus vizual, mai ales în ceea ce privește vasele, se poate administra o substanță de contrast.


Care este diferența dintre examinările CT și cele RMN?


Dar ce este investigația CT-ul, totuși? Este o metodă imagistică pentru diagnostic, dar și pentru monitorizarea evoluției în cazul unui tratament, la fel ca și în cazul RMN-ului, însă folosesc tehnici diferite. Diferența principală dintre cele două constă chiar în fundamentul principiului de funcționare al celor două aparate. RMN-ul (rezonanța magnetică nucleară) operează utilizând un câmp magnetic de intensitate mare și este complet non-iradiant, în timp ce CT-ul (tomografia computerizată) folosește radiații ionizante X.

Se aseamănă și în sensul în care sunt nedureroase, non-invazive și rapide, însă produc tipuri de imagini diferite, iar CT-ul tinde să fie mai rapid și mai ușor tolerat de pacienți. În cazul ambelor tipuri de investigații se poate utiliza contrastul, însă va diferi componenta de bază a substanței la care răspunde aparatul.

De asemenea, o diferență notabilă constă în tipul de contrast administrat în timpul acestor investigații, deoarece RMN-ul folosește predominant contrast pe bază de Gadolinium, iar CT-ul folosește o substanță pe bază de iod.


Care sunt indicațiile examinărilor CT?


  • Metodă de primă intenție în cazul patologiilor traumatice fiind foarte rapid, dar mai ales fiindcă oferă cele mai precise imagini în cazul fracturilor sau leziunilor osoase (complexe), hemoragiilor, mai ales comparativ cu radiografiile obișnuite.
  • Diagnosticarea bolilor de mușchi sau oase, precum tumorile sau fracturile.
  • Screeningul și localizarea precisă a tumorilor, infecțiilor sau cheagurilor de sânge.
  • Ghidarea unor intervențiilor chirurgicale sau biopsice, dar și evaluarea radioterapiei.
  • Identificarea și monitorizarea unor boli sau afecțiuni cum sunt cancerul, afecțiunile cardiace, nodulii pulmonari sau masele de pe ficat.
  • Monitorizarea eficacității unor tratamente, ca în cazul cancerului.
  • Identificarea leziunilor și sângerărilor interne.


Care sunt contraindicațiile examinărilor tip Tomografie Computerizată?


Multe intervenții nu presupun niciun risc, însă în cazul altor tipuri se va evalua raportul dintre risc și beneficiu și se va lua o decizie în funcție de acest lucru, chiar dacă riscurile sunt, de regulă, mici. În cazul CT-ului este importantă o discuție cu medicul în Radiologie și Imagistică Medicală care se va ocupa de investigație în privința următoarelor subiecte:


Cine realizează examinarea CT, cine interpretează rezultatul și în cât timp este gata rezultatul medical?


Examinarea CT (Tomografie Computerizata), indiferent de tipul investigației, este întotdeauna efectuată de un asistent medical sau tehnician specializat, conform cu protocolul realizat de medicul radiolog la care sunteți programat(ă).

Niciodata examinarea (scanarea) propriu-zisă nu este efectuată de medicul radiolog care interpretează rezultatul, de aici și posibilitatea ca în anumite cazuri, interpretarea examinării realizată de medicul radiolog se face prin TELEMEDICINĂ, medicul nefiind prezent în clinică la momentul examinării.

Vă asigurăm totuși, încă o dată, că asistentul de radiologie este extrem de bine pregătit și realizează examinarea urmărind întocmai protocolul și procedura medicului radiolog.

Rezultatul examenului CT  este de cele mai multe ori eliberat în 2-3 zile lucrătoare, cu excepția examinărilor complexe care pot dura până la o săptămână.

În cazul în care aveți nevoie de un rezultatul medical în urgență, vă rugăm să specificați la momentul programării, cât și la momentul confirmării, cu o zi înaintea datei de programare.


ECHIPA DE MEDICI RADIOLOGI CU EXPERIENȚĂ VASTĂ ÎN TOMOGRAFIE COMPUTERIZATĂ ȘI SUPRASPECIALIZĂRI ÎN DIVERSE RAMURI ALE IMAGISTICII



Întrebări Frecvente despre CT


Cum ne pregătim pentru efectuarea unei examinări CT?
  • Prezintă-te la programare cu orice documentație medicală anterioară relevantă, deoarece este extrem de important ca medicul radiolog să poată compara, mai ales când se urmărește evoluția unei tumori, spre exemplu. La documentație medicală anterioară relevantă se încadrează analizele recente, foile de internare/externare și documentația legate de proceduri chirurgicale, precum și alte examinări imagistice. Astfel, ne asigurăm că beneficiezi de un diagnostic corect, precis și precoce.
  • Întreabă medicul dacă îl poți continua tratamentul medicamentos, în cazul în care urmezi unul înaintea intervenției sau este necesară o întrerupere.
  • Obligatoriu, în situația în care suferi de diverse alergii, informează recepția la programare în privinţa acestui aspect! Pacienții alergici pot suferi efecte adverse grave în cazul injectării substanței de contrast în timpul examinării CT - pentru aceștia este necesară întotdeauna o consultație la medicul alergolog.
  • Pentru toate investigațiile CT cu substanță de contrast: vino la programare cu rezultatul analizelor de uree și creatinină serică din ultimele 30 de zile și cu biletul de trimitere sau scrisoarea de recomandare de la medicul trimițător - altfel, ne păstrăm dreptul de a refuza dreptul la examinare.
  • Pentru confort, vă recomandăm să nu consumați băuturi și alimente înainte cu 2-3 ore de examenul CT.
  • Sunt tipuri de examinări CT în care se solicită urmarea unei pregătiri, care poate presupune schimbări în alimentație precum a nu mânca înainte cu 3-6 ore - vei fi informat la confirmarea programării, cu o zi înainte, dacă este cazul.
Cum se desfășoară examinarea CT?
În funcție de tipul de examinare și regiunea corporală evaluată, vei fi rugat/ă să renunți la hainele care ar reprezenta un impediment investigației, iar apoi vei fi îndrumat/ă către masa aparatului ce se va încadra în tubul acestuia. Asistentul radiolog te va ajuta să găsești poziția corectă și îți va oferi anumite comenzi pe tot parcursul examinării. Tubul se va roti de câteva ori astfel încât să poată fi surprinsă imaginea necesară, iar în funcție de examinare se poate ajusta și poziția mesei (spre exemplu poate trece prin tubul cilindric). În timpul investigației nu vei simți durere sau neplăceri, poate doar un disconfort minim în situația utilizării contrastului, însă se poate întrerupe în orice moment, iar asistentul îți va oferi sprijin.
Cât durează o examinare CT?
Examinările CT sunt o metodă imagistică rapidă, astfel că în medie, o examinare de acest tip durează aproximativ 15-20 de minute.
Mă pot mișca în timpul investigației?
Ca și în cazul examinărilor RMN, la CT sunt de asemenea comenzi respiratorii de urmat pentru pacienți și este indicat să păstreze o poziție cât mai nemișcată, altfel pot apărea artefacte locoregionale pe imagini, care îngreunează interpretarea.
Ce fac dacă sunt claustrofob?
În cazul în care resimți disconfort în spații închise:

  • Este extrem de important să menționeazi asta asistentului - nu păstra informația doar pentru tine. Acesta îți va oferi sprijinul necesar și îți va explica procedura pas cu pas, pentru ca tu să stai cât mai relaxat(ă).
  • Vei avea tot timpul alături de tine personal medical, poți vorbi cu tehnicianul cu ajutorul chiar și în timpul examinării, iar consola mobilă înseamnă că acesta îți poate fi alături.
  • Tubul aparatului are un diametru de aproximativ 84 cm, fiind mult mai spațios decât majoritatea aparatelor CT, oferind confort sporit pacienților.
  • Ți se vor administra calmante ușoare dacă va fi indicat și în unele cazuri, este exclusă și utilizarea substanței de contrast.
Se aude zgomot în timpul examinării CT?
Dacă în timpul examinării RMN se pot auzi zgomote destul de puternice, pentru care vei primi căști, examinările CT sunt considerabil mai silențioase.
Ce efecte adverse are investigația tip Tomografie Computerizată?
Efectul advers cel mai frecvent discutat de oameni este cel al radiației, însă oamenii sunt expuși la radiații naturale pe tot parcursul vieții chiar în mediul lor. Doza de iradiere, însă, este foarte mică și este filtrată cu ajutorul tehnologiei Siemens tocmai pentru a fi ajustată și minimizată, iar beneficiul medical al investigației depășește acest risc.

Un alt potențial efect advers poate fi cel provocat de substanța de contrast, însă este foarte rar și vei fi monitorizat/ă la sfârșitul investigației pentru a surprinde o astfel de potențială reacție la timp. Dacă sunt urmate și instrucțiunile ce vizează alergiile înainte de examinare, riscul devine extrem de mic.
De ce se folosește substanța de contrast?
Medicul radiolog va decide dacă este necesară administrarea substanței de contrast a pacientului în timpul CT-ului pentru îmbunătățirea acurateței imaginilor și pentru a evidenția eventualele inflamații. Administrarea se face pe cale orală sau intravenos, în general. Substanța de contrast cel mai frecvent utilizată este pe bază de iod, ce permite anumitor țesuturi să se vadă mult mai clar comparativ cu altele, îmbunătățind rezoluția în contrast. Acest produs este de obicei bine tolerat, iar reacții alergice sunt rare și este important de menționat că substanța NU prezintă niciun grad de radioactivitate.




Articole recomandate


Pachete de servicii la Donna Medical Center
Pachete de servicii la Donna Medical Center

Asiguratori parteneri




Clinica Traian - Foișorul de Foc

București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc)

Clinica Pipera - Barbu Văcărescu

București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu).

Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%!

Servicii de excelență pt. Sănătatea Femeii
Servicii de Excelență
pentru Sănătatea
Femeii
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Echipă de Medici cu Supraspecializare de 10-20 de Ani
Echipă de Medici cu
Supraspecializare
de 15-30 de Ani
Aparatură Vârf de Lance,Ultraperformantă
Aparatură
High-end,
Ultraperformantă
Verificare Anuală Completă în 60 de Minute
Verificare Anuală
Completă în
60 de Minute
Peste 80,000 de Pacienți Mulțumiți
Peste 80,000
de Pacienți
Mulțumiți
021.9732 021.9732
© Copyright 2024 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%! | Chestionar satisfacție pacienți | Contact | Schimbă preferințe cookie
Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții