Entero CT sau Enterografia CT - când se recomandă?
Ce este Enterografia CT?
Entero CT sau enterografia prin tomografie computerizată este o metodă de investigație imagistică non-invazivă, rapidă și nedureroasă a intestinului subțire, care este notoriu dificil de evaluat prin alte metode. Fiind rapidă, este și o metodă de elecție în situația pacienților ce prezintă simptomatologie acută, deși utilizează o doză redusă de iradiere, comparativ cu Entero RM-ul, ce este non-iradiant.
Care sunt indicațiile ce recomandă Entero CT?
Fiind o metodă de investigație superioară celor clasice datorită tehnologiei ce o susține, CT-ul nu numai că poate oferi informații complexe și detaliate asupra intestinului subțire, ci și asupra structurilor adiacente, permițând o diagnosticare precisă a leziunilor de la acest nivel. Astfel, se recomandă Entero CT în legătură cu următoarele:
bolile inflamatorii intestinale, precum Boala Crohn și Boala Celiacă;
patologia tumorală, permițând detectarea și stadializarea;
evaluarea hemoragiilor gastrointestinale;
stenoze;
abcese;
fistule;
planificarea intervențiilor chirurgicale;
obstrucția intestinului subțire;
caracterizarea leziunilor descoperite.
Care sunt beneficiile investigației Entero CT?
durata scurtă a examinării, mai ales în situațiile în care investigația trebuie efectuată în regim urgentat, la pacienții cu simptomatologie acută;
calitatea imaginilor, precum și reconstrucția complexă a acestora datorită tehnologiei ce oferă informații din perspective multidimensionale;
se poate efectua în situațiile în care pacientul prezintă o contraindicație absolută pentru efectuarea unei investigații Entero RM, în special atunci când beneficiul medical este superior dezavantajului prezentat de utilizarea radiațiilor reduse;
oferă posibilitatea evaluării amănunțite a unui nivel al corpului în care alte tipuri de investigații clasice nu pot, nefiind accesibile (endoscopia, colonoscopia).
Cât durează o examinare Entero CT?
Investigația tip Entero CT se realizează în mai multe etape, care să ofere medicului radiolog toate „uneltele”, adică imaginile, necesare, astfel încât să poată emite un rezultat cât mai precis și un diagnostic corect. Realistic, cea mai lungă etapă a examinării de acest tip este pregătirea, care nu se încadrează, de fapt, în timpul investigației propriu zise. Deci, exceptând situațiile mai delicate în care pacientul nu este cooperant din cauza unor alți factori, precum teama de investigație, sau când nu urmează comenzile oferite de asistentul radiolog în mod corespunzător, Entero CT-ul nu durează mai mult de 5 minute. În aceste 5 minute se vor realiza aproximativ trei achiziții imagistice, adică una nativă și două după administrarea contrastului, pentru o imagine de ansamblu cât mai detaliată.
Cum ne pregătim pentru o investigație de tip Entero CT?
Pregătirea este similară celei ce se efectuează în cazul unui Entero RM, anume o pregătire digestivă. În funcție de caracteristicile pacientului și de indicațiile medicului radiolog, informațiile despre pregătire fiind transmise în prealabil, acesta va trebui să consume înainte de investigație, într-un interval de aproximativ 45 minute - o oră, 1,5-2 litri de apă cu manitol pentru distensia optimă a organelor ce vor fi examinate.