Ne dedicăm să vă oferim o înțelegere detaliată și soluții precise pentru orice problemă medicală. Cu o vastă experiență în diagnosticare, utilizând tehnologii de ultimă generație precum cea mai avansată tehnologie RMN 3 Tesla în lume, echipa noastră de medici radiologi renumiți din București, cu supraspecializări diverse, efectuează investigații complexe pentru toate tipurile de patologii, asigurându-vă o abordare cuprinzătoare și de înaltă calitate în îngrijirea medicală.
RMN-ul cerebral este o metodă de diagnostic de detaliu utilizată în neuroimagistică pentru analiza modificărilor neurologice (funcționării normale a creierului), recomandată de medicul neurolog sau neurochirurg. De asemenea, acesta are și utilitate preoperatorie, prin crearea unei hărți a proiecțiilor corticale, ce ajută medicul chirurg să intervină cu mare precizie. Citește mai multe detalii aici.
Examinarea RMN Whole Body este o procedură imagistică medicală care utilizează tehnologia prin rezonanță magnetică pentru a scana și a obține imagini detaliate ale întregului organism. Acest tip de investigație este una noninvazivă și noniradiantă, permițând examinarea și analizarea tuturor organelor, măduvei osoase și a părților moi, identificarea elementelor patologice din organism, respectiv stadializarea bolilor oncologice și evaluarea răspunsului la tratament ale acestor afecțiuni. Citește mai multe detalii aici.
✓ Cel mai avansat magnet 3T, ce oferă imagini extrem de omogene și de o calitate excepțională în tot volumul examinat. Rezultate mult îmbunătățite în aplicații ce necesită un câmp vizual larg, precum la examinările abdominale sau la cele ale extremităților.
✓ Primul aparat RMN 3T din lume echipat cu sistemul BioMatrix, ce permite acestuia să se adapteze anatomiei și fiziologiei fiecărui pacient efectuând o examinare imagistică personalizată chiar și în regiuni mai dificile precum cap/gât, coloană vertebrală, abdomen, sâni sau cord.
✓ Rezoluție a imaginilor și acuratețe la diagnostic nemaiîntâlnite până acum, cu ajutorul antenelor Bio Matrix Tuners cu o densitate ultra-ridicată, ce elimină artefactele de mișcare și de respirație ale pacientului examinat, minimizează spațiile distorsionate/goale și îmbunătățesc imaginea afectată de prezența grăsimilor.
✓ Diminuarea cu până la 30% din durata investigațiilor, fără a sacrifica din rezoluția maximă a imaginilor, cu ajutorul tehnologiilor GO, ce lucrează împreună cu Algoritmul de Inteligență Artificială și cu sistemul Biomatrix pentru fluidizarea proceselor de pregătire a pacientului, achiziție, reconstrucție și distribuție.
✓ Confort semnificativ îmbunătățit pentru pacienții claustrofobi, printr-un diametru al tubului cilindric de 70 de cm.
✓ Posibilitatea de a examina pacienți supraponderali de până la 240 kg.
✓ MAGNETOM Sempra 1.5T asigură o calitate constantă pentru scanările cele mai frecvente: scanări de creier, coloana vertebrală sau sistem musculo-scheletar.
✓ DotGo, sistemul de lucru automatizat care utilizează AI, ajută la reducerea considerabilă a timpului dedicat unei investigații, păstrând însă calitatea rezultatelor oferite.
✓ Funcția AutoAlign ajustează automat imaginile în funcție de anatomia fiecărui pacient, asigurând astfel o precizie și constanță în interpretarea acestora.
✓ Aplicațiile software Advanced WARP2, bobinele ultra-ușoare Tim 4G și Quiet Suite ale MAGNETOM Sempra 1.5T deschid noi orizonturi în diagnosticare.
✓ Oferă experiență pozitivă și imagini de calitate superioară pentru grupuri de pacienți anterior excluși, cum ar fi cei cu implanturi metalice, pacienții în vârstă cu dureri sau cei anxioși.
✓ Deep Resolve utilizează AI pentru reconstrucția imaginii și reduce zgomotul, oferind imagini medicale rapide și remarcabilet.
✓ Cu imagistica paralelă (PAT) și Simultaneous-Multi-Slice (SMS), se obține o creștere de până la 73% a vitezei de scanare cu RMN de înaltă rezoluție, îmbunătățind experiența pacientului.
✓ Timpul de scanare redus asigurat de Deep Resolve aduce confort pentru pacienți, reducând șansele de mișcare și necesitatea de scanări repetate.
Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM) sau Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) este o metodă de diagnostic neiradiantă și neinvazivă care utilizează o tehnologie imagistică modernă ce se folosește de un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru a vizualiza în detaliu diferitele organe sau țesuturi ale corpului uman.
RMN-ul este o investigație imagistică ce are în principal rol de diagnostic pentru o gamă largă de afecțiuni, dar ajută și la orientarea abordării chirurgicale, la monitorizarea unor tratamente sau post-tratament. Este necesar ca o astfel de investigație să se facă la recomandarea unui medic radiolog, care să cunoască istoricul medical al pacientului.
IMPORTANT! Aparatul RMN nu utilizează radiații și prin urmare, investigația IRM poate fi repetată la cererea medicului, fără nici un risc.
✓ Afecțiuni cerebrale (accidente vasculare, tumori cerebrale, patologii neurodegenerative, patologia tulburărilor de conștiență, cancer cervical)
✓ Afecțiuni ale coloanei vertebrale (hernii de disc, patologie vertebrală sau de cordon medular)
✓ Afecțiuni ale sistemului musculo-scheletal (artrită, rupturi ligamentare sau de menisc, cancer osos)
✓ Afecțiuni abdomino-pelvine (cancerul de prostată, afecțiuni ale tractului urinar, cancer vezică urinară)
✓ Afecțiuni ginecologice (cancer de col uterin, cancer endometrial, cancer ovarian)
✓ Afecțiuni mamare (cancer mamar, formațiuni de tip nodul mamar sau chist mamar cu caracter suspect)
✓ Afecțiuni ale tractului digestiv (boli digestive și intestinale)
✓ Afecțiuni cardiologice
✓ Patologie pediatrică
Nu pot efectua IRM pacienții care:
✓ au biostimulator de tipul stimulator cardiac;
✓ au proteze osoase metalice;
✓ au implantat un stimulator neuronal;
✓ au clipsuri/stenturi/spirale intravasculare metalice cu componentă feroasă la nivel intracranian;
✓ au fragmente metalice la nivelul capului;
✓ au proteză cardiacă valvulară, stimulator cardiac (pace maker), stenturi vasculare sau orice alte implanturi metalice incompatibile cu RMN-ul.
OBSERVAȚIE! Trebuie să știi că imagistica prin rezonanță magnetica (IRM) poate fi utilizată în locul tomografiei computerizate (CT), mai ales atunci când sunt studiate organele și țesuturile moi pentru că nu sunt ascunse de oase, așa cum se întâmplă în CT. Practic, RMN-ul oferă imagini detaliate ale zonei investigate. În plus, comparativ cu CT, RMN-ul este non-invaziv, deoarece nu folosește radiații ionizante.
Examinarea RMN 3 Tesla (IRM), indiferent de tipul de RMN, este întotdeauna efectuată de un asistent medical sau tehnician specializat, conform cu protocolul realizat de medicul radiolog la care sunteți programat(ă).
Niciodata examinarea (scanarea) propriu-zisă nu este efectuată de medicul radiolog care interpretează rezultatul, de aici și posibilitatea ca în anumite cazuri, interpretarea examinării realizată de medicul radiolog se face prin TELEMEDICINĂ, medicul nefiind prezent în clinică la momentul examinării.
Vă asigurăm totuși, încă o dată, că asistentul de radiologie realizează examinarea urmărind întocmai protocolul și procedura medicului radiolog.
Rezultatul examenului RMN (IRM) este de cele mai multe ori eliberat în 2-3 zile lucrătoare, cu excepția examenelor RMN complexe de sân sau a unor examene de abdomen și/sau pelvis, care pot dura până la o săptămână.
În cazul în care aveți nevoie de un rezultatul medical în urgență, vă rugăm să specificați la momentul programării, cât și la momentul confirmării, cu o zi înaintea datei de programare.
VEZI MEDICI ImagisticĂ RMN (IRM) 3T ȘI 1.5T
OBIECTE METALICE DE EVITAT ÎN TIMPUL EXAMINĂRII RMN
OBIECTE METALICE CARE INTERZIC EFECTUAREA EXAMENULUI RMN:
✓ stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
✓ clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
✓ pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
✓ implanturi cohleare;
✓ cateterele cu componente metalice;
✓ gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
✓ un corp străin metalic din organism.
OBIECTE A CĂROR COMPONENȚĂ METALICĂ TREBUIE SĂ FIE CLARIFICATĂ DE CĂTRE MEDICUL/SPECIALISTUL CARE LE-A IMPLANTAT, ÎNAINTEA EFECTUĂRII EXAMENULUI RMN (dacă materialul este sau nu compatibil cu RMN-ul):
✓ plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
✓ tije vertebrale metalice și proteze articulare;
✓ sisteme de neurostimulare;
✓ unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apriția iritațiilor pielii sau umflare;
✓ pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);
✓ unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
✓ unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare;
✓ gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
✓ bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale.
Calitatea imaginilor rezultate în urma RMN-ului depinde și de cooperarea pacientului cu asistentul de radiologie. Este foarte important să te relaxezi și să stai nemișcat pe parcursul RMN-ului pentru a obține o imagine cât mai clară și un rezultat final de calitate. Orice mișcare în timpul examinării poate duce la scăderea calității imaginii. Timpul va trece mai repede dacă închizi ochii și te relaxezi.
În cazul în care resimți disconfort în spații închise:
În cazul altor aparate de RMN, pe tot parcursul examinării auzi un zgomot destul de puternic generat de pulsurile de radiofrecvență. În cazul SIEMENS Magnetom Vida nu te vei confrunta cu acest disconfort.
În orice caz, dacă auzi zgomote care ți se par neobișnuite, nu te speria, ele sunt necesare scanării. Nu uita că oricând poți vorbi cu tehnicianul în timpul examinării, iar la nevoie, butonul ce poate întrerupe examinarea este la o apăsare distanță.
În cazul anumitor tipuri de RMN este necesar ca pacientului să îi fie injectată substanţă de contrast, care ajută la identificarea ţesuturilor problematice. Dacă suferi de diverse alergii, informează recepția în momentul programării și medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse.
Alteori, pot exista, deși sunt extrem de rare (!), reacţii adverse ușoare la substanţa de contrast, cum ar fi greaţă, ameţeală, dureri în corp sau de cap, iritaţii ale pielii, senzaţie de leşin, hipotensiune, transpiraţie abundentă, slăbiciune sau dificultăţi de respiraţie, umflături la locul injectării. Aceeaşi substanţă de contrast poate duce la apariţia complicaţiilor în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni renale şi fac dializă. Astfel de simptome trebuie raportate imediat personalului medical sau ulterior investigației, medicului!
RMN-ul are la bază un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru a oferi imagini ale diferitelor organe și țesuturi ale corpului. În funcție de tipul de RMN și de cerințele specifice cazului, pentru o mai bună vizualizare a patologiei, se poate folosi substanță de contrast.
Medicul radiolog va decide dacă este necesară injectarea cu substanță de contrast a pacientului în timpul RMN-ului pentru îmbunătățirea acurateței imaginilor și pentru a evidenția eventualele inflamații. Substanța de contrast injectabilă cel mai frecvent utilizată este pe bază de Gadolinium. Acest produs este de obicei bine tolerat, iar reacții alergice sunt rare. Gadoliniumul este utilizat pentru a evidenția organe, vase de sânge sau țesuturi printr-un contrast mărit pe imaginea finală.
Situații în care substanța de contrast este contraindicată:
București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc) |
București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu). |
|
|
|
|
|
|