București, Str. Traian 234
București, Str. Traian 234 024046 România
021.252.32.32 021.252.32.32 Nu lucrăm prin decontări cu casele de asigurări. Nu lucrăm prin decontări cu casele de asigurări.
Servicii Medicale » Centrul de Excelenta in RMN (IRM) » RMN Cranio-Cerebral (IRM) 3T

RMN Cranio-Cerebral (IRM) 3T

RMN IRM 3 Tesla

SIEMENS Magnetom Vida 3T cu Sistem BioMatrix - cea mai avansată tehnologie RMN 3Tesla din România, disponibilă la Donna Medical Center

SIEMENS Magnetom Vida 3T cu Sistem BioMatrix este cel mai puternic și performant aparat RMN creat până acum. IRM 3Tesla este de două ori mai puternic decât scannerele IRM clasice, iar imaginile obținute cu acesta sunt cu 25% mai clare, ceea ce permite o diagnosticare sigură a unei game largi de afecțiuni (afecţiuni musculo-scheletale şi neurologice, patologia coloanei vetebrale, dar şi a părţilor moi şi a organelor interne).

RMN 3T Cerebral

CE ESTE RMN / IRM CEREBRAL ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ?


IRM Cranio – Cerebral/RMN cap este o metodă imagistică de diagnostic neiradiantă și neinvazivă care utilizează un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru a vizualiza anatomia și activitatea cerebrală și pentru a identifica eventualele afecțiuni cranio-cerebrale. Medicul radiolog va decide dacă este necesară utilizarea substanței de contrast pentru a mări acuratețea imaginii.

RMN-ul este un aparat cilindric care creează un câmp magnetic puternic în jurul pacientului. Câmpul magnetic format, împreună cu undele de radiofrecvență, modifică alinierea naturală a atomilor de hidrogen din organism. Undele radio ajung la nucleul atomilor de hidrogen și le modifică poziția, iar când aceștia se realiniază în poziția corectă, transmit semnale radio. Aceste semnale sunt trimise către un computer care le analizează și le convertește într-o imagine 3D a unui organ.

CÂND ESTE NECESAR UN RMN / IRM CEREBRAL?

Investigațiile imagistice IRM sunt recomandate ca metode complementare de diagnosticare/preoperatoriu/postoperatoriu pentru acuratețea pe care o garantează în detectarea anomaliilor structurale, de compoziție și de funcționare a oricărei zone a corpului. De asemenea, RMN-ul este o metodă imagistică neiradiantă și poate fi repetată de câte ori medicul radiolog face această recomandare.

RMN-ul cranio-cerebral este recomandat pentru analiza funcționării normale a creierului și în cazul următoarelor tipuri de patologii:

 Patologia tumorală – tumori cerebrale sau meningeale;
 Patologia vasculară - accident vascular cerebral, malformații arterio-congenitale, tromboza sinusurilor venoase, anevrisme;
 Patologia malformativă – malformații congenitale ale creierului, malformații congenitale ale meningelui;
✓ Patologia degenerativă – epilesia, hidrocefalia internă, atrofia cerebrală,;
 Patologia orbitei, nervilor optici și mușchilor globilor oculari - inflamații sau tulburări neuroendocrine, diplopie, tumori;
 Patologia urechii interne - inflamatorie, tumorală, malformativă, leziuni labirintice, anomalii vasculare;
 Patologia regiunii hipofizare - micro și macro- adenom hipofizar, vizualizarea tijei hipofizare;
✓ Patologie inflamatorie – encefalite, meningite, encefalopatii, leucodistrofii, scleroză multiplă;
✓ Patologia cerebrală în cazul unor boli sistemice - leucemie, limfom, HIV – SIDA;
 Patologie post – traumatică.


CUM NE PREGĂTIM PENTRU EFECTUAREA UNUI RMN CEREBRAL?


RMN-ul Cerebral nu necesită o pregătire prealabilă specială. Totuși, este indicat să nu mănânci și să nu bei lichide cu aproximativ 2-3 ore înainte de examinare.

Doamnelor le este recomandat să se demachieze înainte de investigație pentru că unele produse cosmetice conțin diferite pudre metalice care pot interfera cu imaginea.

Vino la RMN cu toate investigațiile și documentele medicale anterioare ce au legătură cu patologia investigată (ecografie, examene de laborator) și oferă informații depre istoricul tău medical (orice fel de afecțiune sau intervenție chirurgicală recentă). Toate acestea ajută medicul radiolog să ofere un diagnostic corect.

De asemenea, trebuie să te prezinți la medic cu două analize de sânge efectuate recent (ultimele 30 de zile) - uree și creatinină - pentru ca medicul să se asigure că nu există insuficiență renală.

Dacă suferi de diverse alergii, informează încă de la programare recepția și apoi medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse de la substanța de contrast utilizată.

Înaintea investigației, asistentul medical îți va solicita să scoți toate obiectele de metal deoarece acestea pot fi atrase rapid de către magnetul puternic. Informează medicul dacă ai orice fel de implant metalic (stent cardiac, pacemaker, sterilet) pentru că acesta poate să nu mai funcționeze corect după RMN și îți poți pune viața în pericol. 

OBIECTE METALICE CARE INTERZIC EFECTUAREA EXAMENULUI RMN CAP:

 stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
✓ clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
 pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
 implanturi cohleare;
 cateterele cu componente metalice; 
✓ 
gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
 un corp străin metalic din organism.

OBIECTE A CĂROR COMPONENȚĂ METALICĂ TREBUIE SĂ FIE CLARIFICATĂ DE CĂTRE MEDICUL/SPECIALISTUL CARE LE-A IMPLANTAT, ÎNAINTEA EFECTUĂRII EXAMENULUI RMN (dacă materialul este sau nu compatibil cu RMN-ul):

 plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
 tije vertebrale metalice și proteze articulare;
 sisteme de neurostimulare;
 unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apriția iritațiilor pielii sau umflare;
 pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);

 unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
 unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare;
 gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
 bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale;CÂT TIMP DUREAZĂ UN RMN CEREBRAL?


În medie, RMN-ul cerebral durează 30 de minute, dar perioada se poate prelungi până la 60 de minute dacă medicul radiolog consideră necesară o analiză amănunțită sau decide să utilizeze substanță de contrast, pentru a mări acuratețea imaginilor. Examinarea este alcătuită din serii de secvențe, care durează fiecare între 1 și 6 minute, cu mici pauze între ele.


INTERPRETAREA REZULTATELOR ANALIZEI IMAGISTICE PRIN REZONANȚĂ MAGNETICĂ


Un rezultat RMN poate să fie gata și în luni de zile în majoritatea centrelor imagistice din țară. Pentru că știm cât de important este pentru tine să afli cât mai repede dacă ești bine, vei primi interpretarea rezultatelor în timp record. Rezultatul RMN-ului va fi eliberat în aproximativ 48-72 de ore din momentul efectuării investigației.

Vei primi film, CD și fișa medicală de interpretare a rezultatelor.


ÎNTREBĂRI FRECVENTE DESPRE RMN-UL CEREBRAL

MĂ POT MIȘCA ÎN TIMPUL INVESTIGAȚIEI?

Calitatea imaginilor rezultate în urma RMN-ului depinde și de tine. Este foarte important să te relaxezi și să stai nemișcat pe parcursul RMN-ului pentru a obține o imagine cât mai clară și un rezultat final de calitate. Orice mișcare în timpul examinării duce la scăderea calității imaginii. Timpul va trece mai repede dacă închizi ochii și te relaxezi.

EXISTĂ EFECTE ADVERSE  SAU RISCURI ALE RMN-ULUI CEREBRAL?

În unele cazuri este necesar ca pacientul să înghită sau să îi fie injectată substanţă de contrast, care ajută la identificarea ţesuturilor problematice. Dacă suferi de diverse alergii,  informează medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse.

Nu uita să îndepărtezi toate obiectele metalice pe care le ai asupra ta și să informezi medicul dacă ai orice fel de implant metalic (stent cardiac, pacemaker, sterilet) pentru că acesta poate să nu mai funcționeze corect după RMN.

Persoanele claustrofone pot experimenta atacuri de panică din cauza lipsei de spațiu.

Alteori, pot exista reacţii adverse ușoare la substanţa de contrast, cum ar fi greaţă, ameţeală, dureri în corp sau de cap, iritaţii ale pielii, senzaţie de leşin, hipotensiune, transpiraţie abundentă, slăbiciune sau dificultăţi de respiraţie, umflături la locul injectării. Aceeaşi substanţă de contrast poate duce la apariţia complicaţiilor în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni renale şi fac dializă. Astfel de simptome trebuie raportate imediat personalului medical sau ulterior investigației, medicului!

CÂND ESTE INDICAT RMN-UL CRANIO - CEREBRAL LA COPII?

RMN-ul Cranio-Cerebral se face la nou-născut în primele 6 luni (imediat postnatal) de viață și în urma unei recomandări a medicului pediatru. Investigația vizualizează anatomia creierului sugarului cu precizie și evidențiază eventualele anomalii – cicatrici, leziuni, infecții, malformații, tumori etc.  Pentru a se asigura că bebelușul rămâne nemișcat pe toată perioada investigației, medicul va recomanda anestezie sau va administra sedative.

Pachete Donna

Fă-ți o verificare
completă în mai puțin
de 60 de minute


Vezi pachetele Donna de
Prevenție Anuală pentru Sănătatea Femeii
Servicii de excelență pt. Sănătatea Femeii
Servicii de Excelență
pentru Sănătatea
Femeii
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Echipă de Medici cu Supraspecializare de 10-20 de Ani
Echipă de Medici cu
Supraspecializare
de 10-20 de Ani
Aparatură Vârf de Lance,Ultraperformantă
Aparatură
Vârf de Lance,
Ultraperformantă
Verificare Anuală Completă în 60 de Minute
Verificare Anuală
Completă în
60 de Minute
Peste 50,000 de Pacienți Mulțumiți
Peste 50,000
de Pacienți
Mulțumiți
© Copyright 2019 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții