, , ,
Clinica Pipera - Str. George Constantinescu nr. 2-4, București 020339 România
Clinica Traian - Str. Traian, nr. 234, București 024046 România
021.9732 021.9732

RMN Musculo-Scheletal (IRM) 3T

RMN IRM 3 Tesla
rmn irm 3tesla


CÂND ESTE NECESAR UN RMN MUSCULO-SCHELETAL? CE PROBLEME POATE DEPISTA UN RMN MUSCULO-SCHELETAL
 

RMN-ul aparatului locomotor este recomandat pentru diagnosticul și îndrumarea conduitei terapeutice în afecțiunile:

 osteo-articulare generale – leziuni congenitale și de dezvoltare, toxic-nutriționale, metabolice, tumorale primare/secundare, degenerative, osteonecroze septice sau aseptice, inflamații, infecții, leziuni posttraumatice;
 coloanei vertebrale – congenitale și de dezvoltare, traumatice, degenerative, discopatii, inflamații, infecții;
 părților moi ale aparatului locomotor (tendoane, ligamente, meniscuri, mușchi) - tumori, inflamații, infecții, leziuni posttraumatice.

EFICIENȚĂ RMN MUSCULO-SCHELETAL


RMN-ul segmentelor musculo-scheletale 
reprezintă o investigație imagistică complementară ce aduce informații suplimentare de mare precizie asupra afecțiunilor aparatului locomotor. Această investigație este recomandată după ce pacientul a realizat deja investigații precum consultul clinic, radiografii osoase și/sau ecografie musculo-scheletală, care să stabilească un diagnostic prezumtiv.

RMN-ul dedicat segmentelor musculo-scheletale generează imagini detaliate ale zonei de interes și este util atât în diagnosticarea sigură și timpurie, cât și în fază preoperatorie, pentru a îndruma intervenția chirurgicală. De asemenea, RMN-ul musculo-scheletal este eficient și în monitorizarea postoperatorie, monitorizarea și evaluarea implanturilor și afecțiunilor asociate.




RISCURI ȘI CONTRAINDICAȚII RMN MUSCULO-SCHELETAL


Dacă ai dispozitive medicale metalice implantate (stimulator cardiac, defibrilator cardiac implantabil, proteză articulară metalică, implanturi cohleare, valve cardiace, stimulatoare cerebrale profunde, corpuri metalice intraoculare, adiacente vaselor mari sau organelor vitale sau clipsuri anevrismale cerebrale), nu vei putea să efectuezi investigația pentru că riști ca acestea să fie afectate.

Spune medicului dacă ai stent-uri, dispozitive de administrare automată a substanțelor medicamentoase, clipsuri chirurgicale, suturi cu sârmă, proteze oculare, proteze articulare sau alte dispositive mecanice, întrucât pot reprezenta contraindicație de efectuare a examinării.

Spune medicului dacă suferi de insuficiență renală pentru că uneori poate fi contraindicată administrarea substanței de contrast. De asemenea, dacă suferi de diverse alergii, informează recepția atunci când te programezi și medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse în cazul în care radiologul decide să folosească substanță de contrast. 

Pacienții cu proteze articulare sau material de osteosinteză din TITAN sau alte materiale compatibile cu câmpul magnetic pot efectua RMN coloană vertebrală.

Trebuie să stai nemișcat în timpul examinării pentru a obține imagini cât mai clare. 


CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU UN RMN MUSCULO-SCHELETAL


Dacă urmează să efectuezi un RMN Musculo-Scheletal, trebuie să ții cont de următoarele recomandări:

  1. Pentru confort, vă recomandăm să nu consumați băuturi și alimente înainte cu 2-3 ore de examenul RMN.
  2. Vino la RMN cu toate investigațiile și documentele medicale anterioare ce au legătură cu patologia investigată (extrase postoperatorii, ecografii, CT-uri, RMN-uri) și oferă informații depre istoricul tău medical (orice fel de afecțiune sau intervenție chirurgicală recentă). Toate acestea ajută medicul radiolog să ofere un diagnostic corect.
  3. Spune medicului dacă suferi de insuficiență renală pentru că uneori poate fi contraindicată administrarea substanței de contrast.
  4. Dacă urmezi un tratament medicamentos, întreabă medicul dacă îl poți urma și înaintea intervenției sau dacă este necesară o întrerupere. De asemenea, dacă suferi de diverse alergii, informează încă de la programare recepția și apoi medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse de la substanța de contrast utilizată. 
  5. Analize de sânge necesare în cazul utilizării substanței de contrast: creatinină serică și uree serică (din ultimele 30 de zile).
  6. Înaintea investigației, asistentul medical îți va solicita să scoți toate obiectele de metal deoarece acestea pot fi atrase rapid de către magnetul puternic. Informează medicul dacă ai orice fel de implant metalic (stent cardiac, pacemaker, sterilet) pentru că acesta poate să nu mai funcționeze corect după RMN. 

OBIECTE METALICE CARE INTERZIC EFECTUAREA EXAMENULUI RMN:

 stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
 clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
 pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
 implanturi cohleare;
 cateterele cu componente metalice; 
 
gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
 un corp străin metalic din organism.

OBIECTE A CĂROR COMPONENȚĂ METALICĂ TREBUIE SĂ FIE CLARIFICATĂ DE CĂTRE MEDICUL/SPECIALISTUL CARE LE-A IMPLANTAT, ÎNAINTEA EFECTUĂRII EXAMENULUI RMN (dacă materialul este sau nu compatibil cu RMN-ul):

 plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
 tije vertebrale metalice și proteze articulare;
 sisteme de neurostimulare;
 unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apriția iritațiilor pielii sau umflare;
 pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici;

 unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
 unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare;
 gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
 bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale.

ATENȚIE! În majoritatea cazurilor, pentru realizarea unui RMN Musculo-Scheletal nu se folosesc câmpuri magnetice de mare putere, iar medicul radiolog nu utilizează substanță de contrast.


ESTE DUREROASĂ EXAMINAREA RMN?


Investigația este noninvazivă și nedureroasă. Vei fi introdus într-un tub cilindric timp de aproximativ 30 de minute și vei fi examinat imagistic de către asistentul de radiologie. Este posibil să resimți o ușoară senzație de căldură, dar nu vei simți deloc durere sau disconfort. Puține sunt cazurile în care pacientele vor simți stări de disconfort cauzate de substanța de contrast sau de faptul că sunt într-un spațiu închis.

CÂT DUREAZĂ UN RMN MUSCULO-SCHELETAL?


În medie, RMN-ul musculo-scheletal durează 30 de minute, dar perioada se poate prelungi până la 60 de minute, dacă medicul radiolog consideră necesară o analiză amănunțită sau decide să utilizeze substanță de contrast, pentru a mări acuratețea imaginilor. Examinarea este alcătuită din serii de secvențe, care durează fiecare între 1 și 6 minute, cu mici pauze între ele.

ÎN CÂT TIMP PRIMESC REZULTATELE?


Un rezultat RMN poate să fie gata și în luni de zile în majoritatea centrelor imagistice din țară. Pentru că știm cât de important este pentru tine să afli cât mai repede dacă ești bine, vei primi interpretarea rezultatelor în timp record. Rezultatul RMN-ului va fi eliberat în aproximativ 48-72 de ore din momentul efectuării investigației.

Vei primi film, CD și fișa medicală de interpretare a rezultatelor.

Articole recomandate



RMN  Musculo-Scheletal (IRM) 3T

DONNA MĂRȚIȘOR
DONNA MĂRȚIȘOR

Asiguratori parteneri




Clinica Traian - Foișorul de Foc

București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc)

Clinica Pipera - Barbu Văcărescu

București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu).

Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%!

Servicii de excelență pt. Sănătatea Femeii
Servicii de Excelență
pentru Sănătatea
Femeii
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Echipă de Medici cu Supraspecializare de 10-20 de Ani
Echipă de Medici cu
Supraspecializare
de 15-30 de Ani
Aparatură Vârf de Lance,Ultraperformantă
Aparatură
High-end,
Ultraperformantă
Verificare Anuală Completă în 60 de Minute
Verificare Anuală
Completă în
60 de Minute
Peste 80,000 de Pacienți Mulțumiți
Peste 80,000
de Pacienți
Mulțumiți
021.9732 021.9732
© Copyright 2024 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%! | Chestionar satisfacție pacienți | Contact
Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții