Donna Medical Center
Centru de Excelență
Dedicat sănătății femeii
« inapoi Blog » Articole utile » Sâni » Durerea de sâni (mastodinia)

Durerea de sâni (mastodinia)

4 (pagina) - Durerea_de_sAtildece_15922.jpg
Poate ți s-a întâmplat în repetate rânduri să simți dureri la nivelul sanilor, fie că este vorba despre durerile tipic premenstruale fie despre durerile atipice.

Cu siguranță te-ai îngrijorat în legătura cu sănătatea sânilor tăi...

Sunt frici constante ale femeilor, de aceea specialiștii nostri ți-au pus la dispoziție un material amplu despre aceste neplăceri, care pot fi și semnul unor afecțiuni mamare.


Te confrunți cu oricare din următoarele situații? Iată ce trebuie să faci!

De cele mai multe ori, durerile de sân se clasifică în dureri ciclice, non-ciclice care semnalează modificări mamare necanceroase (benigne) sau dureri mamare persistente care pot fi simptome pentru cancer la sân.

1. D
urerile se pot menține zilnic pe o perioada mai mare de câteva săptămâni, fiind
localizate într-o anumită zonă a sânului și persistă. Dacă disconfortul se agravează în timp, interferează cu activitățile de zi cu zi și se asociază și cu alte modificări ( ex: nodul palpabil, zonă îndurată, roșeață a tegumentului), este foarte important să mergi la medicul specialist cât mai repede pentru că este posibil ca în spatele durerii de sân să se ascundă o afecțiune serioasă!
Durerile mamare inexplicabile, care nu dispar după ciclu menstrual sau care persistă după menopauză, trebuie să fie evaluate de către medicul specialist.

2. Un alt tip de durere este durerea de sân ciclică. Aceasta este în mod clar legată de ciclul menstrual, este însoțită de umflarea și îngreunarea sânilor, a
fectează de obicei ambii sâni, în special porțiunile supero-externe. Durerea poate iradia chiar și în zona axilară și mai puțin în brațe. Specific pentru durerea de sân ciclică este faptul ca se ameliorează brusc din prima zi a ciclului menstrual.
Pentru ameliorarea lor, este suficientă o vizită la medicul senolog care poate să îți indice tratamentul potrivit vârstei și caracteristicilor tale. 

3. Durerile mamare non-ciclice n
u au legatura cu ciclul menstrual și sunt descrise ca arsură, înțepătură sau strânsoare. Afectează de obicei un singur sân, într-o zonă bine localizată, dar durerea se poate răspândi mai difuz în întregul sân și pot fi constante sau intermitente. Este important de știut că afectează de obicei femeile aflate la menopauză.

Tocmai pentru că este vorba despre o manifestare specifică menopauzei, o perioadă plină de schimbări, care se instalează după vârsta de 40 de ani, este bine să îți faci un examen senologic pentru a te asigura că totul este bine cu tine. 

                                              
  
DAR, ce este durerea de sâni?

Durerea mamară (mastodinia sau mastalgia) este comună în rândul femeilor. Durerea la nivelul sânilor poate fi descrisă ca o sensibilitate acută sau cronică, o senzație de arsură, junghi, presiune sau durere. Durerea poate să fie constantă sau poate să apară ocazional, de obicei premenstrual. Unele femei au dureri de sân severe, care persistă mai mult de cinci zile pe lună.  Durerea severă poate persista chiar și pe perioada ciclului menstrual și dupa acesta; arareori este cvasipermanentă.CARE SUNT CAUZELE DURERILOR LA SÂN?

Durerea poate fi cauzată de următorii factori:
 • Hormonali (cel mai frecvent);
 • Modificări benigne de tipul: chisturi mamare, traume, intervenții chirurgicale la sâni, inflamații (mastite);
 • Durerea poate proveni de asemenea de la peretele toracic, mușchi, articulații sau inimă;
 • Un dezechilibru de acizi grași în celule;
 • Medicația: medicamente hormonale, tratamente de infertilitate și contraceptive orale;
 • Sâni de dimensiuni mari. Acest tip de durere este de obicei însoțit de dureri de gât, umeri și spate.
CUM SUNT DIAGNOSTICATE DURERILE LA SÂN?

Pentru a diagnostica starea de sănătate a sânilor și a elimina cauze non-hormonale de tipul chisturi, mastite și mai rar tumori mamare, medicul tău îți poate recomanda să efectuezi următoarele examinări și teste:

     1. Examenul clinic mamar și examenul fizic(examenul senologic)4 (pagina) - Durerea_de_sani_mast_31612.jpg
În timpul acestui examen, medicul tău va verifica eventualele modificări la nivelul sânilor, examinând sânii și ganglionii limfatici situați la nivelul gâtului și în zona axilară. Este posibil ca medicul tău să îți asculte inima și plămânii și să verifice peretele toracic și abdomenul sau să pună întrebări pentru a se asigura că durerea de la nivelul sânului nu este legată de o altă afecțiune. În cazul în care istoricul medical și examenul fizic al sânului nu dezvaluie nimic neobișnuit, este posibil să nu fie nevoie de teste suplimentare.  

     2. Mamografia
Dacă medicul tău detectează un nodul la sân, creșterea fMamografie-Donna-Medical-Center.jpgocală a consistenței țesutului mamar sau o zonă focală de durere, îți poate recomanda să faci o mamografie. Chiar dacă examenul clinic mamar este normal, medicul tău îți poate recomanda o mamografie de diagnosticare dacă ai peste 35 de ani și dacă te confrunți cu dureri mamare. Mamografia de diagnostic se concentrează pe zonele suspecte din sâni și verifică leziuni care pot fi prea mici să se simtă în timpul examinării.

     3. Ecografia mamară
Ecografia mamară poate fi recomandată pentru a evalua o zonă de durere persistentă la vârsta de sub 40 ani sau peste 40 ani dacă mamografia arată un sân dens.

     4. 
Biopsia sânului

Dacă în timpul examinărilor imagistice medicul identifică un nodul la sân sau alte anomalii suspecte, poate recomanda efectuarea unei biopsii pentru a avea un  diagnostic de certitudine. În timpul biopsiei, medicul tău radiolog obține un mic eșantion de țesut mamar din zona suspectă și îl trimite pentru analiză microscopică.
 
CUM SĂ ÎȚI AMELIOREZI DUREREA PÂNĂ AJUNGI LA MEDIC?

Chiar dacă există puține cercetări care să verifice eficacitatea acestor remedii, ele ajută multe femei să amelioreze durerile de sâni. Iată ce poți face:
 • Poartă un sutien suport ferm, dar nu strâmt;  
 • Poartă un sutien de sport în timpul exercițiilor fizice și un sutien lejer în timpul somnului, în special în perioadele când sânii tăi pot fi mai sensibili;
 • Experimentează terapia de relaxare, care poate ajuta la controlul nivelului ridicat de anxietate, asociat cu durerea de sân severă;  
 • Limitează sau elimină cafeina și teina, în special în perioadele dureroase (consumul de cafea, ceai negru, ciocolată, coca cola);
 • Utilizează un unguent cu antiinflamator în perioada dureroasă, pe zonele dureroase (doar seara sau chiar seara și dimineata)
 • Diminuează consumul de grăsimi la mai puțin de 20% din totalul caloriilor;  
 • Ține un jurnal al zilelelor în care te confrunți cu dureri, pentru a determina dacă durerea este ciclică sau non-ciclică.         
CUM REZOLVI PROBLEMA?

Soluțiile date de specialiștii noștri mai sus pot fi adoptate temporar, ca remedii care să-ți îmbunătățească starea de sănătate până când vei putea să consulți un medic pentru problema ta. Asta pentru că, o durere de sân diagnosticată greșit sau ignorată poate ascunde afecțiuni serioase la nivelul sânilor. Pe lângă examenul la sâni (senologic) făcut cu regularitate și însoțit de investigații imagstice la nevoie, îți recomandăm să nu uiți de autoexaminarea lunară!


Dacă încă mai ai nelămuriri cu privire la durerile pe care le simți la nivelul sânilor sau dacă vrei să vorbești cu un specialist în conciliere al Donna Medical Center, programează-te ACUM pentru recomandări și asistență!

SINGURUL NEWSLETTER DEDICAT SĂNĂTĂȚII FEMEILOR