Donna Medical Center
Centru de Excelență
Dedicat sănătății femeii
Blog » Articole utile » Sâni » Durerea de sâni (mastodinia)

Durerea de sâni (mastodinia)

4 (pagina) - Durerea_de_sAtildece_15922.jpg

LIKE US ON FACEBOOK


Poate ți s-a întâmplat în repetate rânduri să simți dureri la nivelul sânilor, fie că este vorba despre dureri mamare tipic premenstruale, fie despre dureri atipice. 

Daca nu, de când ai auzit povestea aceea neplăcută de la o prietenă sau vecină, cu siguranță te-ai întrebat de mai multe ori dacă sânii tăi sunt sănătoși, doar este vorba de feminitatea și de intimitatea ta...

Pentru a te ajuta să ai grijă de sănătatea sânilor tăi și să nu-ți mai fie frică atunci când simți ceva neobișnuit, specialiștii de la Donna ți-au pregătit un material amplu despre mastodinii, simptome și recomandări.De cele mai multe ori, durerile de sân se clasifică în dureri ciclice, non-ciclice care semnalează modificări mamare necanceroase (benigne) sau dureri mamare persistente care pot fi simptome ale cancerului la sân.

1. Durerea de sân ciclică este aproape totdeauna legată de ciclul menstrual. Este însoțită de umflarea și îngreunarea sânilor si a
fectează de obicei ambii sâni, în special porțiunile supero-externe. Durerea poate iradia chiar și în zona axilară și mai puțin în brațe. Specific pentru durerea de sân ciclică este faptul ca se ameliorează brusc, din prima zi a ciclului menstrual.

Pentru ameliorarea durerilor mamare premenstruale, este recomandată o vizită la medicul ginecolog care poate să îți indice tratamentul potrivit vârstei și istoricului tau medical. 

2. O durere mamară ce nu se repetă și n
u are legătura cu ciclul menstrual, poate fi însă tipică femeilor aflate la menopauză. Ea poate apărea sub forma unei arsuri, înțepături sau strânsori și afectează de obicei un singur sân, într-o zonă bine localizată, însă se poate răspândi chiar și în întregul sân. Poate fi o durere constantă sau intermitentă.

Tocmai pentru că este vorba despre o manifestare specifică menopauzei, o perioadă plină de schimbări, care se instalează după vârsta de 40 de ani, este bine să îți faci un examen senologic cu medicul ginecolog, pentru a te asigura că totul este bine cu tine. 

3. Există și cazuri când durerea sânilor persistă, pe o perioadă mai mare de câteva săptămâni. Indiferent de forma durerii, atunci când ea este prelungita, este important să nu o lași să se agraveze și să mergi la medicul specialist pentru o evaluare.

Important! Dacă disconfortul se agravează în timp și se asociază cu alte modificări (ex: nodul palpabil, zonă îndurată, roșeață a tegumentului), este foarte important să mergi de urgență la un medic senolog expert, deoarece este posibil ca în spatele durerii de sân să se ascundă o afecțiune serioasă în dezvoltare.

Durerile mamare inexplicabile, care nu dispar după ciclul menstrual sau care persistă după menopauză, trebuie să fie evaluate de urgență de către medicul specialist.


                                              
  
Dar ce este durerea de sâni?

Durerea mamară (mastodinia sau mastalgia) este comună în rândul femeilor. Durerea la nivelul sânilor poate fi descrisă ca o sensibilitate acută sau cronică, o senzație de arsură, junghi, presiune sau durere. Durerea poate să fie constantă sau poate să apară ocazional, de obicei premenstrual. Unele femei au dureri de sân severe, care persistă mai mult de cinci zile pe lună.  Durerea severă poate persista chiar și pe perioada ciclului menstrual și dupa acesta; arareori este cvasipermanentă.Care sunt factorii care provoacă durerile mamare?
 • Hormonali (cel mai frecvent);
 • Modificări benigne de tipul: chisturi mamare, traume, intervenții chirurgicale la sâni, inflamații (mastite);
 • Durerea poate proveni de asemenea de la peretele toracic, mușchi, articulații sau inimă;
 • Un dezechilibru de acizi grași în celule;
 • Medicația: medicamente hormonale, tratamente de infertilitate și contraceptive orale;
 • Sâni de dimensiuni mari. Acest tip de durere este de obicei însoțit de dureri de gât, umeri și spate.
Cum aflu ce reprezintă o durere a sânului (sânilor)?

Pentru a diagnostica starea de sănătate a sânilor și a elimina cauze non-hormonale de tipul chisturi, mastite și mai rar tumori mamare, medicul tău îți poate recomanda să efectuezi următoarele examinări și teste:

     1. Examenul clinic mamar (examenul senologic)4 (pagina) - Durerea_de_sani_mast_31612.jpg

În timpul acestui examen, medicul tău va verifica eventualele modificări la nivelul sânilor, examinând sânii și ganglionii limfatici situați la nivelul gâtului și în zona axilară. Este posibil ca medicul tău să îți asculte inima și plămânii și să verifice peretele toracic și abdomenul sau să pună întrebări pentru a se asigura că durerea de la nivelul sânului nu este legată de o altă afecțiune. În cazul în care istoricul medical și examenul fizic al sânului nu dezvaluie nimic neobișnuit, este posibil să nu fie nevoie de teste suplimentare.  


     2. Mamografia

Dacă medicul tău detectează un nodul la sân, creșterea fMamografie-Donna-Medical-Center.jpgocală a consistenței țesutului mamar sau o zonă focală de durere, îți poate recomanda să faci o mamografie. Chiar dacă examenul clinic mamar este normal, medicul tău îți poate recomanda o mamografie de diagnosticare dacă ai peste 35 de ani și dacă te confrunți cu dureri mamare. Mamografia de diagnostic se concentrează pe zonele suspecte din sâni și verifică leziuni care pot fi prea mici să se simtă în timpul examinării.

     3. Ecografia mamară

Ecografia mamară poate fi recomandată pentru a evalua o zonă de durere persistentă la vârsta de sub 40 ani sau peste 40 ani dacă mamografia arată un sân dens.

     4. 
Biopsia sânului

Dacă în timpul examinărilor imagistice medicul identifică un nodul la sân sau alte anomalii suspecte, poate recomanda efectuarea unei biopsii pentru a avea un  diagnostic de certitudine. În timpul biopsiei, medicul tău radiolog obține un mic eșantion de țesut mamar din zona suspectă și îl trimite pentru analiză microscopică.
 
Cum să îți ameloriezi durerea până ajungi la medic?

Chiar dacă există puține cercetări care să verifice eficacitatea acestor remedii, ele ajută multe femei să amelioreze durerile de sâni. Iată ce poți face:
 • Poartă un sutien suport ferm, dar nu strâmt;  
 • Poartă un sutien de sport în timpul exercițiilor fizice și un sutien lejer în timpul somnului, în special în perioadele când sânii tăi pot fi mai sensibili;
 • Experimentează terapia de relaxare, care poate ajuta la controlul nivelului ridicat de anxietate, asociat cu durerea de sân severă;  
 • Limitează sau elimină cafeina și teina, în special în perioadele dureroase (consumul de cafea, ceai negru, ciocolată, coca cola);
 • Utilizează un unguent cu antiinflamator în perioada dureroasă, pe zonele dureroase (doar seara sau chiar seara și dimineata)
 • Diminuează consumul de grăsimi la mai puțin de 20% din totalul caloriilor;  
 • Ține un jurnal al zilelelor în care te confrunți cu dureri, pentru a determina dacă durerea este ciclică sau non-ciclică.         
Indiferent de remediul pe care îl adopți temporar pentru a scădea durerea, este foarte important să obții o evaluare și un diagnostic de încredere, care să identifice exact problema și să recomande un plan de tratament.

Cel mai eficient control al sânilor include întotdeauna un consult senologic însoțit de mamografie sau ecografie mamară (în funcție de vârstă). Tratarea cu superficialitate a unor senzații neobișnuite la nivelul sânilor și decizia de a nu consulta un medic senolog expert din timp, reprezintă o greșeală ce nici o femeie nu iși permite să o facă. 

Asta pentru că, o durere de sân ignorată  sau diagnosticată greșit de catre un medic generalist, poate ascunde afecțiuni serioase la nivelul sânilor. 


Dacă vrei să vorbești cu un consilier specializat și să primești recomandări pentru diagnosticarea durerilor tale de sâni la Centrul de Excelență pentru diagnosticul afecțiunilor mamare și ginecologice, programează-te acum pentru recomandări și asistență gratuite!

 
Donna Medical Center
Centru de Excelență
Dedicat sănătății femeii

De ce să aleg Donna?

Serviciile și Echipa

Blogul Donna

© Copyright 2016 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții
Excelență în servicii Excelență în servicii
de diagnostic
Medici ultraspecializați Medici ultraspecializați
în sănătatea feminină
Aparatură ultraperformantă Aparatură high-end,
ultraperformantă
Diagnostic de încredere Diagnostic corect,
precoce și de încredere
Check-up complet Check-up complet
în 60 de minute