Chist Ovarian - Simptome, Cauze, Tratament
Articol realizat cu ajutorul Echipa de specialiști ai Donna Medical Center
Simți frecvent dureri abdominale sau pelvine, ai dereglări ale ciclului menstrual, urinări frecvente, greață, amețeli sau scurgeri apărute brusc? Dacă te regăsești în mai mult din aceste trei situații, ai putea să ai una dintre cele mai comune afecțiuni ginecologice - chisturi ovariene.
Ce este chistul ovarian?
Chistul ovarian este o afecțiune ginecologică foarte frecventă ce se regăsește la femeile de toate vârstele și poate să apară în orice moment în perioada de reproducere. Un chist ovarian este orice colecție de lichid situată la nivelul ovarului. Aceste formațiuni pot varia foarte mult în dimensiune, dar de cele mai multe ori sunt de natură benignă.
Cum poți identifica chisturile ovariene?
Îți recomandăm să mergi cât mai rapid la un control ginecologic dacă ai trei sau mai multe din următoarele simptome:
- urinări frecvente;
- dureri abdominale;
- modificări ale ciclului menstrual;
- creșteri în greutate;
- durere pelvină severă, apărută brusc;
- greață și vărsături;
- stare de leșin, amețeală, slăbiciune apărute brusc;
- sângerări vaginale sau simptome din pricina șocului produs de sângerarea excesivă.
Cum se diagnostichează chisturile ovariene?
Chisturile funcționale se evidențiază ecografic periovulator și pot atinge dimensiuni de 2,5 - 3,5 cm. Ele dispar spontan în cursul ciclului menstrual normal. Dacă la o femeie de vârstă fertilă care nu ia tratament contraceptiv, nu se vizualizează ecografic nicio formațiune chistică de peste 1 cm, aceasta constituie o situație potențial patologică. Ovarele care nu au ecografic chisturi sunt ovarele unor fetițe impubere sau a femeilor aflate la menopauză. Chisturile funcționale sunt bine delimitate, fără vegetații.
Orice chist ovarian cu conținut neomogen, care sugerează alternanța solid-lichid, cu pereți despărțitori groși și vascularizați, cu vegetații intra sau perichistice trebuie investigat pentru că poate sugera un neoplasm ovarian.
Chisturile care cresc rapid în dimensiuni de la o examinare la alta trebuie investigate obligatoriu. Markerul tumoral specific ovarului, CA125, poate ajuta la stabilirea diagnosticului. Orice chist de ovar apărut în menopauză, care depășește 3 cm, trebuie investigat.
Care sunt variantele de tratament în cazul chistului ovarian?
Pentru situațiile enumerate mai sus este indicat să se intervină chirurgical pentru a extirpa chistul respectiv și pentru ca examenul ulterior histo-patologic să stabilească diagnosticul. De preferat este ca intervenția chirurgicală să se facă clasic, nu laparoscopic pentru a nu risca să se spargă chistul intra-operator, mai ales în cazul unui neoplasm ovarian.
În cazul chisturilor ovariene voluminoase, dar care au caractere ecografice de benignitate, se poate aștepta un ciclu menstrual pentru că acestea pot regresa fără tratament sau se poate institui un tratament cu pilule contraceptive pe o durată limitată, de câteva luni, pentru a „pune ovarele în repaus”, metodă prin care chistul ovarian ar putea să regreseze.
Chisturile ovariene, chiar și cele funcționale se pot sparge spontan. Lichidul folicular eliberat intraperitoneal poate sugera abdomenul acut chirurgical cu durere acută abdominală, transpirații, stare de leșin. De obicei această simptomatologie cedează spontan în câteva ore sau sub tratament, dar există și cazuri când trebuie intervenit chirurgical.
Nu aștepta până când simptomele își fac simțită prezența deoarece atunci ar putea fi prea târziu, iar șansele de vindecare vor fi din ce în ce mai reduse.
Controlează-te! Fii sigură că ești bine pentru tine și cei dragi ție!
S-ar putea să te intereseze și...